Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ploveća ratna tvrđava, 200 metara dug NATO-ov brod jutros se usidrio u Sjevernu luku grada Splita. Dolazak tog moćnog broda veže se uz kontrolu Jadrana ouči skorog dolaska predsjednika Busha. No, za to ipak nema službene potvrde.


U međuvremenu, razne Udruge još pozivaju da se referendumom usprotivimo ulasku u NATO.

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader: Bushev posjet je vrhunac međunarodnog položaja Hrvatske Slika nije dostupna Američki mediji: Bush u Zagrebu proslavio širenje NATO-a

Američki predsjednik Bush stiže za desetak dana, 4. i 5. travnja, i već se priča o neviđenim mjerama osiguranja na ulicama. Jadran je, čini se, već pod kontrolom. Golemi Mount Witney koji je uplovio u Split zapovjedni je brod šeste flote američke mornarice.

Za vrijeme posjeta Busha, jedan od najjačih brodova iz NATO flote bit će usidren na Sredozemlju. No, kapetan broda ipak kaže kako nije riječ o konroli vrata Jadrana pred dolazak američkog predsjednika, uvjerava da su tu samo zbog uobičajene vježbe. 

Dok je u poglavarstvu održavan uobičajeni prijateljski posjet mjesnim vlastima, pred zgradom splitske uprave okupili su se udruga koje se protive ulasku u NATO. Pokreću peticiju kojom žele barem natjerati vladu na referendum o NATU. 

Naime, skupe li 400 tisuća potpisa, Vlada će po ustavu morati raspisati referendum.

Skeptici misle da će Vlada na prikupljene potpise jednostavno odmahnuti rukom i reći da su važniji viši interesi. 

Udruge na to poručuju: bila bi to pljuska demokraciji. No i bez referenduma, krstareće NATO-ve utvrde već su prisutne na Jadranu.