Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Split: Usidrio se 200 metara dug NATO-ov brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ploveća ratna tvrđava, 200 metara dug NATO-ov brod jutros se usidrio u Sjevernu luku grada Splita. Dolazak tog moćnog broda veže se uz kontrolu Jadrana ouči skorog dolaska predsjednika Busha. No, za to ipak nema službene potvrde.

U međuvremenu, razne Udruge još pozivaju da se referendumom usprotivimo ulasku u NATO.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Američki predsjednik Bush stiže za desetak dana, 4. i 5. travnja, i već se priča o neviđenim mjerama osiguranja na ulicama. Jadran je, čini se, već pod kontrolom. Golemi Mount Witney koji je uplovio u Split zapovjedni je brod šeste flote američke mornarice.

Za vrijeme posjeta Busha, jedan od najjačih brodova iz NATO flote bit će usidren na Sredozemlju. No, kapetan broda ipak kaže kako nije riječ o konroli vrata Jadrana pred dolazak američkog predsjednika, uvjerava da su tu samo zbog uobičajene vježbe. 

Dok je u poglavarstvu održavan uobičajeni prijateljski posjet mjesnim vlastima, pred zgradom splitske uprave okupili su se udruga koje se protive ulasku u NATO. Pokreću peticiju kojom žele barem natjerati vladu na referendum o NATU. 

Naime, skupe li 400 tisuća potpisa, Vlada će po ustavu morati raspisati referendum.

Skeptici misle da će Vlada na prikupljene potpise jednostavno odmahnuti rukom i reći da su važniji viši interesi. 

Udruge na to poručuju: bila bi to pljuska demokraciji. No i bez referenduma, krstareće NATO-ve utvrde već su prisutne na Jadranu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene