Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se i struka

Pobuna zbog uređaja: Splićani strahuju zbog zračenja i narušavanja statike zgrade

Aktualno Galerija Zračenje; ilustracija - 1 Zračenje; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zračenje; ilustracija - 2 Zračenje; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Darijo Hrepić Darijo Hrepić Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Simonović Galerija 1/4 >>
Splićani su se pobunili zbog ugradnje uređaja za magnetnu rezonancu u jednu od zgrada u svom susjedstvu. Sumnjaju u moguću opasnost od zračenja, ali i narušavanja statike zgrade zbog težine uređaja.

U jednu zgradu u Splitu stigao je uređaj za magnetsku rezonancu.

"Postavljamo instalaciju MRI uređaja na šestom katu. Taj MRI uređaj će biti uskoro gotov, neće biti nikakvih problema, bit će funkcionalan i ja se nadam da će biti dobro", rekao je radnik Mario Simonović reporterki Dnevnika Nove TV Bruni Papić.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica - 2 Za Dnevnik Nove TV Malenica o ocjenjivanju u javnoj upravi i prigovorima sindikata: "Nećemo ravnateljima dati oružje da se osvećuju učiteljima"

Novi susjed u Ulici Mika Tripala je poliklinika, a Splićanima nije svejedno. Spominju se dva problema – potencijalna zračenja i narušavanje statike zgrade zbog uređaja teškog sedam i pol tona. Prvi mogući problem struka odmah odbacuje.

"Uređaj za magnetsku rezonancu ne predstavlja opasni izvor zračenja kako ljudi misle. Mijenjaju ga sa CT-om. CT uređaj predstavlja opasni izvor zračenja koji onda mora bit posebno tretiran i posebno izoliran u olovnim zidovima. Ovo je uređaj koji nema prema vani nikakvo međudjelovanje s okolinom", objasnio je Darijo Hrepić s Odjela za medicinsku fiziku KBC-a Split.

Iako su zbog cijele drame i stigli u Split, iz poliklinike nisu htjeli pred kamere. Tek su se pismeno očitovali.

"Opremanje prostora izvodi se prema najvišim standardima propisanima od strane nadležnih institucija za što su pribavljene sve potrebne dozvole. U kontaktu smo sa stanarima i na raspolaganju kako bi ih upoznali s novim prostorima i djelatnostima te otklonili sve eventualne nedoumice", stoji u izjavi Croatia osiguranja.

Pročitajte i ovo Milenko Bilić - 2 Nezadovoljni pregovorima Svinjogojci: "Razočarani smo, nadali smo se da će pobijediti zdrav razum, vidjet ćemo koji su daljnji koraci"

Do nedoumica je došlo zbog manjka komunikacije – novi susjedi nisu se najavili stanarima. Zato su u četvrtak imali sastanak sa Stano-upravom.

"Projekt statike koji je napravljen za ugradnju tog uređaja će se poslati na neovisnu reviziju. Gospoda iz Croatia osiguranja, nadzorni inženjer i projektant su se složili s tim. Mi ćemo to poslati u ime suvlasnika zgrade", rekao je Ivan Visković iz Stano-uprave.

Za ugradnju ovog uređaja statiku je radila ista osoba kao i za zgradu. Poliklinika će useliti na drugi, treći i šesti kat, gdje je i MRI uređaj, a još nije poznato kad će radovi završiti. Najveći problem u cijeloj priči je, čini se, bio manjak komunikacije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene