Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Malenica o ocjenjivanju u javnoj upravi i prigovorima sindikata: "Nećemo ravnateljima dati oružje da se osvećuju učiteljima"

Aktualno Galerija Ivan Malenica - 1 Ivan Malenica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica - 2 Ivan Malenica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica - 3 Ivan Malenica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zakon o plaćama; ilustracija Galerija 1/4 >>
Vlada je u Sabor uputila Zakon o plaćama u državnim i javnim službama prema kojem bi zaposlenici mogli dobiti osjetno povećanje plaća u idućoj godini, a o toj je temi s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Vlada je u Sabor poslala Zakon o plaćama u državnim i javnim službama zbog kojeg bi zaposlenici mogli dobiti osjetno povećanje plaća u idućoj godini. O toj je temi s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom u Dnevniku Nove TV razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

"Nove plaće bit trebale biti isplaćene u travnju sljedeće godine. Znači, to će biti plaće za ožujak. Do tada radimo na uredbama. U srijedu smo sindikatima predstavili nacrte koeficijenata za radna mjesta u državnoj i javnoj službi i sada nam predstaje razdoblje razgovora sa sindikatima", rekao je.

"Najniži koeficijent je 1,06, a do sada je najniži koeficijent bio 0,631. To je za namještenike četvrte vrste koji su bili najmanje plaćeni. Mi smo to pripremili i od sljedećeg tjedna počinju razgovori sa sindikatima da bismo vidjeli postoji li prostor za dodatne uredbe", dodao je.

Pročitajte i ovo Milenko Bilić - 2 Nezadovoljni pregovorima Svinjogojci: "Razočarani smo, nadali smo se da će pobijediti zdrav razum, vidjet ćemo koji su daljnji koraci"

Od sljedeće godine bi 200.000 službenika i namještenika trebali imati veće plaće, ali sindikatima se ne sviđa što će,na primjer, ravnatelji ocjenjivati zaposlenike škola.

"Ovo je svakako jedna od najvećih reformi u javnoj upravi i po prvi put smo unijeli ocjenjivanje vezano uz rast plaća. Resornim ministrima smo prepustili da donesu akte kojima će u svojim resorima urediti ocjenjivanje", objasnio je ministar.

"To je nešto o čemu će se sigurno razgovarati sa sindikatima kako bi se usuglasili kriteriji. Nama nije cilj ravnateljima dati oružje u ruke kojima će se oni osvećivati učiteljima. Utvrdit će se objektivni kriteriji i vjerujem da će svi biti zadovoljni", napomenuo je.

Kupnja Fortenove i suđenje navijačima

Malenica je komentirao vijest da je Pavao Vujnovac kupio Fortenovu.

"Ovo što se događa oko Fortenove je, prije svega, stvar tržišta. Tu može netko biti zadovoljan ili nezadovoljan, ali postoje mjerodavna tijela koja će odlučiti ako se neki postupak pokrene. Što se tiče tužbi, to je stvar sudova. Država kao takva nema ništa s time", ustvrdio je.

Osvrnuo s i na suđenje navijačima Dinama koji će u Grčkoj idućeg tjedna pred sudom iznijeti svoju obranu.

"Čitavo vrijeme čekamo da ta istraga završi i ja očekujem da će oni sljedeći tjedan napokon biti pušteni. Iz Grčke nemamo nikakvih signala, ali čitavo vrijeme razgovaramo i vjerujem da to ide u dobrom smjeru", rekao je Malenica.

Pročitajte i ovo Gong (Foto: Informer) Optužbe na račun HDZ-a GONG upozorava: "Vladajuća stranka zarobila je još jednu nezavisnu instituciju"

Na kraju razgovora u studiju Dnevnika Nove TV, ministar je komentirao napredak pregovora oko izgradnje stadiona na Maksimiru.

"I u četvrtak smo imali sastanak s predstavnicima Zagrebačke nadbiskupije i vjerujem da će tijekom narednih tjedana biti postignut sporazum. To je inicijativa Vlade da napokon Zagreb dobije respektabilan nacionalni stadion. Možemo očekivati da će to biti riješeno i s Crkvom i s Gradom Zagrebom i vjerujem da će se steći preduvjeti za izgradnju", zaključio je Malenica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene