Zbog iznimnog interesa javnosti, koja se buni zbog neugodnih mirisa izazvanih sanacijom splitskog deponija, u četvrtak je održan brifing za medije na Karepovcu, a ponavljat će se svaki tjedan. Bageri iskapaju staro smeće kako bi formirali površinu za bacanje novog. No, građani se pitaju je li se moglo otkupiti susjedno zemljište, umjesto da se cijeli grad pola godine guši u intenzivnom smradu.

Galerija


Voditelj sanacije na deponiju Karepovac priznao je velik pritisak javnosti

Vezani članci Dom u Vukovarskoj, Ivan Škaričić Ovo mu je već treća: Ostojić podnio kaznenu prijavu protiv Ivana Škaričića Vrgoračko smeće stiglo županu Blaženku Bobanu u Split (Dnevnik.hr) ''Performans'' s otpadom: Vrgoračko smeće stiglo u Split pred skupštinu Splitsko-dalmatinske županije

"Svi zovu, traže neke izjave, neke informacije, Zavod za javno zdravstvo je neprestano na liniji", rekao je Mislav Olujić, voditelj sanacije Karepovca.

Mnogi se pitaju zašto bageri uopće iskapaju i premještaju trulo staro smeće. Ravna se velika ploha za odlaganje milijun kubika novog smeća. Nije li se moglo otkupiti drugo zemljište uz deponij pa da se izbjegne iskapanje smeća i smrad?

Ne zna se hoće li plinovi prijeći granicu zdravstvene ispravnosti

Stručnjaci i dalje ističu da su izmjereni plinovi – merkaptan, sumporovodik, amonijak – unutar granica zdravstveno ispravnog. No, Nenad Periš iz Zavoda za javno zdravstvo Split nije znao reći hoće li ta granica biti pređena.

"Ja mogu reći samo da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti", rekao je Periš.

Splićane ipak guše smrad, sumnja i strah. A pauza od sanacije zakazana je tek za 15. lipnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr