Zbog iznimnog interesa javnosti, koja se buni zbog neugodnih mirisa izazvanih sanacijom splitskog deponija, u četvrtak je održan brifing za medije na Karepovcu, a ponavljat će se svaki tjedan. Bageri iskapaju staro smeće kako bi formirali površinu za bacanje novog. No, građani se pitaju je li se moglo otkupiti susjedno zemljište, umjesto da se cijeli grad pola godine guši u intenzivnom smradu.

Galerija


Voditelj sanacije na deponiju Karepovac priznao je velik pritisak javnosti

Vezani članci Gomile smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Šokatni podaci otkrivaju: Kazne zbog neodvajanja otpada sve su izvjesnije, penale će plaćati i oni koji su postigli ciljeve Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) Građani zabrinuti zbog smrada s Karepovca: ''2015. je podnesen zahtjev za okolišnu dozvolu koji je odbijen''

"Svi zovu, traže neke izjave, neke informacije, Zavod za javno zdravstvo je neprestano na liniji", rekao je Mislav Olujić, voditelj sanacije Karepovca.

Mnogi se pitaju zašto bageri uopće iskapaju i premještaju trulo staro smeće. Ravna se velika ploha za odlaganje milijun kubika novog smeća. Nije li se moglo otkupiti drugo zemljište uz deponij pa da se izbjegne iskapanje smeća i smrad?

Ne zna se hoće li plinovi prijeći granicu zdravstvene ispravnosti

Stručnjaci i dalje ističu da su izmjereni plinovi – merkaptan, sumporovodik, amonijak – unutar granica zdravstveno ispravnog. No, Nenad Periš iz Zavoda za javno zdravstvo Split nije znao reći hoće li ta granica biti pređena.

"Ja mogu reći samo da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti", rekao je Periš.

Splićane ipak guše smrad, sumnja i strah. A pauza od sanacije zakazana je tek za 15. lipnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr