Već deset dana traje potraga za Poljakom koji se izgubio na Biokovu. U velikoj akciji samo danas angažirano je više od stotinu ljudi. Do sada ga je tražilo i to bezuspješno 400 osoba, a angažirano je i ratno zrakoplovstvo i dronovi.


Pripadnik Gorske službe spašavanja Frane Bebić u Dnevniku Nove TV govorio je o ovom slučaju.

Vezani članci HGSS traga za Poljakom na Biokovu - 1 Poljaka na Biokovu tražit će specijalistički timovi: "Ne gubimo nadu, danas pretražujemo litice, možda je negdje pao" Potraga na rijeci, ilustracija Traže ga i policija i HGSS: Pecao na Savi, prevrnuo se i potonuo

"Mi u GSS-u vjerujemo da se Poljak nalazi na Biokovu i dok god tražimo postoji šansa da ga pronađemo. Često nas pitaju ima li smisla uopće nakon toliko dana još tragati za osobom, reći ću da iako su šanse minimalne, onako kako bi liječnik pristao liječiti nekog s malim šansama za ozdravljenje, tako će raditi svaka služba spašavanja pa tako i naša“, kaže Bebić, ali dodaje da se u ovom slučaju polako gubi utrka sa životom.

"Nažalost, nakon 10 dana polako gubimo utrku. To je realnost na ovakvom terenu. Nastavit ćemo potragu, ali ne takvim intenzitetom jer GSS ima i druge akcije na koje mora izlaziti, ali zbog pijeteta i kulture trebamo tražiti čovjeka“, ističe Bebić.

Kaže kako je GSS ograničio područje traganja na kvadratni kilometar.

"Takvo bi područje inače pretražili za jedan dan, ali ovo je najgori, najstrmiji dio Biokova i to je najveći problem. Takvo traženje nije hodanje nego spuštanje užetom, helikopterima. Ako se zaista desio pad, što je i najizglednije u slučaju Poljaka, vjerojatno je zaglavio u nekoj od škrapa i moramo se u njih spuštati, što je dosta sporo“, kaže.

Glavna preporuka za planinare je da nikada ne planinare sami.

"Gotovo svi slučajevi koje smo imali s tragičnim posljedicama bili su kada su ljudi išli sami. Ako to zaista rade, barem neka imaju uključen sustav koji daje vašu poziciju, barem prema obitelji, često se javljati na mobitel“, ističe.

Naglašava i da treba ponijeti dovoljno vode.

"Ovo je najopasnije brdo u Hrvatskoj, barem ljeti. Za ovu rutu koju je Poljak uzeo trebalo je barem četiri litre vode, a ono što je on ponio nikako nije dovoljno“, zaključuje Bebić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr