Vili Beroš i Andrej Plenković
Vili Beroš i Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Stranka Socijaldemokrati uputila je u utorak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša, kojeg smatra odgovornim zbog onemogućene uporabe antivirusnog lijeka za pacijente oboljele od korone.


Otvoreno pismo upućeno je u povodu smrti novinara Vladimira Matijanića, imunokompromitiranoga pacijenta, preminulog od posljedica bolesti izazvane virusom COVID-19.

Vezani članci Predstavljaju se nalazi u slučaju smrti Vladimira Matijanića Ministarstvo zdravstva objavilo nalaze inspekcije u slučaju smrti Vladimira Matijanića. Pogledajte kako su objasnili zašto misle da nije bilo propusta Vladimir Matijanić Završena je inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića: U cijeli proces uključen i DORH

''Razlog za smjenu je nepobitna je odgovornost za propust nečinjenja, odnosno onemogućavanje građanima Hrvatske uporabu antivirusnog lijeka najnovije generacije koji u dokazano velikom broju slučajeva za oboljele imunokompromitirane pacijente smanjuje hospitalizaciju i smrtnost'', poručili su Socijaldemokrati.

Lijek koji pomaže imunokompromitiranim pacijentima oboljelima od korone odobrila je Europska agencija za lijekove u siječnju ove godine, a nabavile ga je većina članica Europske unije.

''Ako takav lijek postoji, ako je odobren, ako je klinički utvrđeno da uspješno prevenira najteže oblike bolesti, onda pravo na taj lijek imamo i mi građani Republike Hrvatske", dodali su.

Smatraju da se u ovom slučaju, za koji kažu da pokazuje zašto Hrvatska bilježi jednu od najviših stopa smrtnosti izazvane koronavirusom, ne radi o odgovornosti ravnatelja bolnica, službenika Ministarstva zdravstva ili HZZO-a, već o izravnoj odgovornosti ministra Beroša.

Socijaldemokrati ističu kako taj zahtjev nije potaknut politikantskim razlozima, niti im je namjera neopravdana kritika Vlade, već im je stalo do uspostave minimalnih standarda političke odgovornosti, "bez koje će povjerenje građana u institucije i državu još više kopnjeti, s posljedicama koje su dugoročno krajnje štetne za cijelo naše društvo".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju