Obavijesti Video Pretražite Navigacija
je li bilo propusta?

Inspekcija u svim ustanovama koje su trebale zbrinuti Matijanića. Puljak: "HDZ-ov model upravljanja treba zgaziti u cijeloj zemlji"

Inspekcijski nadzor obavlja se u svim splitskim zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u zbrinjavanju novinara Vladimira Matijanića koji je u petak umro od posljedica covida, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak oštro napao HDZ i kadroviranje po bolnicama.

Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju u KBC Split, županijski Zavod za hitnu medicinu i nadležnu ambulantu obiteljske medicine.

Inspekciju provode zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori, a uključeni su i specijalisti hitne medicine i infektologije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ukazao na ozbiljne propuste Liječnik upućen u Matijanićevo zdravstveno stanje: "Ovo što doktor govori nema nikakvog smisla"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "paraliziran od bijesa i tuge" Dežulović o smrti Vladimira Matijanića: "Imam samo tri pitanja za ministra zdravstva. Svaki je odgovor za ostavku cijele Vlade"

Za donošenje stručnog mišljenja bit će određeni i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije, kažu u Ministarstvu.

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora uzet će se izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i preslika cjelovite medicinske dokumentacije.

Na temelju uvida u dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i patohistološku dijagnozu), stručnjaci će donijeti mišljenje o tome je li postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta.

Ovisno o donesenom stručnom mišljenju, poduzet će se daljnje mjere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, poručuju iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Hrvoje Tomasović o Vladimiru Matijaniću HRVOJE TOMASOVIĆ Liječničke udruge reagirale na objavu poznatog kirurga o novinaru Matijaniću, Komora će zatražiti očitovanje: "Iskreno smo zgroženi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAŽIO POMOĆ, ALI... Objavljene uznemirujuće audiosnimke Matijanićevih poziva Hitnoj i bolnici: "Ako za pet dana budete i dalje imali fibru i teže disali, dođite"

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja kojim je prouzročena smrt novinara Vladimira Matijanića.

Utvrđuju se činjenice o lijeku koji se daje teškim bolesnicima

Upitani za medijske napise o nestašici lijeka koji se daje teškim bolesnicima da izbjegnu komplikacije covida, u Ministarstvu odgovaraju da Hrvatska nabavlja sve antivirusne lijekove za covid-19, kao i monoklonska protutijela putem centralne nabave Europske komisije (EK) te su dostupni na zahtjev svim našim zdravstvenim ustanovama.

U slučaju da određeni lijek nije trenutačno stigao u Hrvatsku, u koordinaciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na skladištu su dostupni ostali lijekovi poput monoklonskog protutijela Ronapreve koji je također namijenjen za liječenje hospitaliziranih rizičnih pacijenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna preminuo od covida Obavljena obdukcija nad umrlim novinarom Vladimirom Matijanićem: Očekuje se inspekcija ministarstva

Pročitajte i ovo Viktorija Knežević nižu se reakcije Odvjetnica podnijela kaznenu prijavu zbog smrti novinara Matijanića: "Nisam mogla prestati misliti o tom užasu"

Vezano uz konkretan slučaj novinara Matijanića, proceduralne radnje su u tijeku na svim razinama kako bismo utvrdili sve činjenice koje uključuju i korištenje lijeka kao i preporuke oko cijepljenja s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, poručuje Ministarstvo.

Puljak: Ili HDZ ili Hvatska

O smrti novinara Matijanića oglasio se na svom Facebooku i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Optužio je HDZ za korupciju u zdravstenom sustavu i stranačko kadroviranje.

"Na primjeru tragične smrti građanina grada Splita Vladimira Matijanića slomio se model upravljanja državom kojeg je instalirala stranka koja je u sve pore društva postavila svoje kadrove, pa ih tako ne možete izbjeći ni kad nazovete hitnu jer je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, zastupnica HDZ-a, jednako kao što je ravnatelj istog zavoda u Splitsko-dalmatinskoj županiji Leo Luetić provjereni kadar stranke osuđene za korupciju", piše Puljak i nastavlja: 

"Na čelu zdravstvenog sustava koji će sada istraživati jesu li HDZ-ovi šefovi hitne i bolnice napravili neki propust nalazi se Vili Beroš, HDZ-ovac poznat po tome da na konferencijama za novinare javno poručuje pacijentici da nazove njega ako misli efikasnije riješiti problem".

Puljak je uvjeren kako inspekcija neće ništa utvrditi, "osim manjih propusta za koje će krivnju snositi neki službenik, tehničar ili medicinska sestra", a ako i dođe do smjene, samo će "jednog HDZ-ovca zamijeniti drugim".

"HDZ-ov model upravljanja treba zgaziti u cijeloj zemlji. Njihove stranačke iskaznice ne smiju vrijediti ni pišljiva boba. Nigdje. Ni u bolnici. Ni u katastru, ni u lovačkom društvu", zaključuje splitski gradonačelnik. 

Sanader o Puljku

Na Facebooku se na Puljkove izjave osvrnuo HDZ-ov Ante Sanader.

"U nedostatku bilo kakvoga konkretnog postignuća ili realiziranog razvojno-socijalnog projekta, a u višku agresije i nesposobnosti, Puljak se i poslije više od godinu dana vlasti u Splitu bavi onim jedinim u čemu je 'uspješan' - pljuvanju po drugima. Tako danas parazitira na smrti novinara Matijanića, pokušava je dovesti u vezu s HDZ-om.

I što će vrijeme protjecati, a rezultati u Splitu izostajati, Puljak će biti sve neodmjereniji i zločestiji, no kad-tad će ga sugrađani zapitati: Što si stvarno napravio - osim što što stalno skrećeš pažnju s vlastitih neuspjeha ili ih uvijek nastojiš opravdati drugima? Hrvatska se nagledala takvih samoproglašenih mesija koji su bili giganti teških riječi, a nakon dolaska na vlast u svojim su sredinama postali liliputanci djela."

 

Ahmetović (SDP): Matijanić je žrtva beskrupuloznosti pojedinaca

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović obrušila se u ponedjeljak na ministra zdravstva Vilija Beroša te ustvrdila da je umrli novinar Vladimir Matijanić žrtva beskrupuloznosti pojedinaca u hrvatskom zdravstvu, a takvo zdravstvo slika je i prilika nesposobne vlasti.

"Matijanića ništa ne može vratiti, ali na isti način kako je beskrupuloznu vlast proganjao svojim tekstovima, proganjat će je i mrtav. Za to se mi ostali itekako moramo pobrinuti", objavila je Ahmetović na Facebooku.

"Nakon mučnih redaka o okolnostima smrti novinara Vladimira Matijanića, nakon snimki razgovora koji upućuju na nonšalanciju, nebrigu i nevjerojatnu razinu prijezira, ostaje nam samo pitanje: zašto? Zašto je čovjek morao umrijeti u mukama?", napisala je.

Kaže da "PR-ovsko potezanje inspekcije" ministra Beroša, izvidi DORH-a, ni "bezobrazno laganje" u sustavu neće dati odgovor na to pitanje. "Ministar Beroš svojim neradom, lažima i PR-ovskim blagoglagoljivim glupostima cijeli je zdravstveni sustav pretvorio u koncentracijski logor za pacijente", napisala je."

"Odgovornost na ovakvom zdravstvu leži na ministru zdravstva, odgovornost za ovako nesposobnog ministra leži na Andreju Plenkoviću. Čime ga to Beroš drži u šaci, ne znamo, ali saznat ćemo”, poručila je zastupnica SDP-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene