Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika krivo interpretirala?

SOA i OSA razjasnili izvješća o 10.000 radikalnih islamista: "Ta brojka ne odnosi se samo na BiH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj o deset tisuća radikalnih islamista koji se spominje u nedavnom izvješću Hrvatske obavještajne agencije (SOA) ne odnosi se na BiH, nego na širi jugoistok Europe, objavila je bosanskohercegovačka Obavještajno-sigurnosna agencije BiH (OSA).

Taj sporni podatak, na koji su vlasti u BiH ljutito reagirale misleći da se navedena brojka odnosi samo na tu zemlju, razjasnili su na sastanku u Sarajevu ravnatelji hrvatske i bosanskohercegovačke obavještajne agencije Danijel Markić i Osman Mehmedagić.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..."

Na sastanku je razjašnjeno kako se broj pristaša radikalnog islama spomenut u izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) nije odnosio na BiH, nego na širu jugoistočnu regiju, navodi se u priopćenju.

Markić i Mehmedagić su iza zatvorenih vrata u Sarajevu razgovarali o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u regiji s naglaskom na borbi protiv terorizma, o organiziranom kriminalu i jačanju obavještajnih potencijala.

Zaključili su da je suradnja SOA-e i OSA-e "vrlo produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima", stoji u priopćenju.

Ravnatelji agencija također su rekli da se treba jače angažirati u povezivanju regije u borbi protiv terorizma što uključuje i potrebu za nastavkom dobre bilateralne suradnje sa SOA-om, stoji u priopćenju OSA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je rekao da su čelnici obavještajnih agencija BiH i Hrvatske također zaključili su da nije bilo nezakonitog prisluškivanja hrvatskih političara i gospodarstvenika, a sve drugo nazvao je medijskim podmetanjem.

Hrvatski tjednik Nacional nedavno je objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

U tjedniku tvrde da su temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došli do dokaza da ta služba "vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

"Nema nikakve obavještajne afere i sve službe rade u okviru zakona", rekao je Mektić novinarima nakon sastanka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene