Predsjednička kampanja je završila, no ostavila je traga. Ponovno je u fokus vratila smjenu bivšeg šefa tajnih službi Dragana Lozančića.

Galerija


U debati Nove TV predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila je kako je razlog njegovoj smjeni miješanje u političke procese. Zbog svega izrečenog SDP-ov šef saborskog Odbora Ranko Ostojić tražit će očitovanje od nadležnih. 

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o Jandrokovićevoj fotografiji: ''Super kupaći. Je li se to slikao na Šoderici ili pred kućom svoga punca?" Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Gordan Jandroković: ''Bit će trećeg javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda''

Na pitanje o uključivanju Dragana Lozančića u političke procese i o kojim se procesima radi, Grabar-Kitarović je odgovorila: "Ammm... to mogu reći pred povjerenstvom. Procesi koji su vodili ka izborima 2015. godine".

"Ne postoji to povjerenstvo na kojem će se sa 3, 4 godine odgode razgovarati o tome zašto je na prijevaru, to jadan Orešković nije ni shvaćao, najurila Lozančića koji je očito ni kriv ni dužan bio svjedok nekih stvari koje nije smio znati", odgovorio je na debati Zoran Milanović.

Na pitanje je li on svojim radom utjecao na političke procese, Grabar-Kitarović kratko je odgovorila potvrdno i dodala da ne može objasniti. "Dakle, nije ispoštivao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za RH već je to zavlačio mjesecima", dodala je.

Premijer i predsjednik Sabora bez odgovora

Ovaj predsjedničin odgovor opet je uzburkao duhove i nametnuo pitanje zašto je zapravo smijenjen bivši ravnatelj SOA-e. Premijer Andrej Plenković iz Pariza o tome nije htio govoriti. Puno više o dogovoru koji su tajne službe prekršile, nije rekao ni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. "Ako postoje spoznaje o tome, onda je vjerojatno to predsjednica trebala reći. Međutim ne mogu govoriti o onome u što nisam upućen i što ne znam", odgovorio je Jandroković.

Kada je u pitanju Lozančić, predsjednica je prvo tvrdila da se ogriješio o zakon. "Pokrenula sam postupak razrješenja gospodina Lozanćića sukladno zakonu. Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić izgubio moje povjerenje", kazala je Grabar-Kitarović 10. veljače 2016. godine.

A onda godinu dana poslije, otkrila da tu ima još nešto. "Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića apsolutno nema nikakve veze s nikakvih večerama, niti s kontaktima s gospodinom Mamićem, ali da on je mene mogao i morao prije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama", objasnila je 11. studenoga 2017. godine.

Tadašnji predsjednik Vlade Tihomir Orešković odugovlačio je sa smjenom. Nije htio kadrovirati, govorio je, kako su drugi htjeli. "Da sam ja politizirao SOA-u, to je čisti spin!", kazao je 11. lipnja 2016. godine tadašnji premijer Orešković.

Lozančić nije završio na cesti

Nakon smjene, Lozančić nije završio na cesti. Za to se, tvrdi saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, zalagao i Most, tadašnji HDZ-ov koalicijski partner. "Prvo, znakovito je da je početak njenog mandata obilježen željom za smjenom gospodina Lozančića. Vidimo sada - mandat završava s ovim optužbama, ja mislim da bi predsjednica iznijela u javnost argumente iz kojih tvrdi da se Lozančić uplitao u izborne procese", dodaje Grmoja.

Od predsjedničinog istupa do danas - u SOA-i su službeno bez komentara. No, reagirali su nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović obavještajni sustav nazvala korumpiranim.

Službe nisu, poručio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV Danijel Markić - u službi kampanje. "Hrvati mogu biti, ne samo državni vrh, ponosni na svoje hrvatske službe koje su izuzetne, vrlo profesionalne gdje radi veliki broj domoljubnih ljudi. Jedan broj je izišao iz Domovinskog rata, jedan broj su mladi ljudi koje smo zaposlili kroz zadnjih par godina", objasnio je Markić.

Dragan Lozančić o svemu šuti. Bivši šef SOA-e danas je savjetnik potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću. Šuti i Tomislav Karamarko koji se tada kao potpredsjednik Vlade jako zalagao za njegovu smjenu. A Ranko Ostojić kao šef saborskog Odbora od svih nadležnih tijela - tražit će očitovanje zbog predsjedničinih optužbi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr