Obavijesti Pretražite Navigacija
Kada će reforma?

"Gdje je granica pucanja?": Čak 35 organizacija ima bitno pitanje za Plenkovića i Beroša zbog Line Budak

Lina Budak
Lina Budak Foto: DNEVNIK.hr
Zajedničku izjavu podrške odvjetnici Lini Budak potpisuju Zaklada Solidarna i još 34 organizacije. Traže javnu ispriku premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Vilija Beroša.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zahvaljujemo odvjetnici Lini Budak na hrabrom javnom istupu i iznošenju vlastitog, izuzetno neugodnog iskustva u susretu s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Jasno je istaknula kako to čini jer želi spriječiti da se nešto slično ne dogodi drugima. Javno se izložiti u trenutku aktivne borbe sa zloćudnom bolesti izuzetno je zahtjevno i iscrpljujuće i mi želimo da se sad okrene sebi i brine isključivo o svom zdravlju.

Lina Budak pokazala nam je što znači građanska hrabrost i kako se treba zalagati za javno zdravstvo u čijem je središtu čovjek te što znači staviti opće dobro ispred vlastitog interesa. Još jednom smo se svi osvjedočili koliko je opasna razina neuređenosti zdravstvenog sustava za sve koji su uz njega vezani. Gotovo svakog dana izbijaju novi problemi koji se prelamanju preko leđa pacijenata, ali i liječnika koji o njima brinu.

Problemi su takvi da se samim liječnicima ponekad teško držati dijela prisege kojom se obvezuju da će im zdravlje i dobrobit bolesnika biti najvažnija briga. Ipak, smatramo kako kaotičnost u sustavu ne smije nikome biti izlika za prebacivanje odgovornosti i javne
obračune s pacijentima.

Teškoće koje pacijenti imaju u pronalaženju potrebnih informacija i navigiranju kroz naš zdravstveni sustav ne smiju se tretirati kao isključiva odgovornost pacijenata, a to stalno čujemo od nadležnih osoba. Zdravstveni sustav i profesionalci trebaju biti sposobni pružiti i komunicirati informacije na način koji je krojen prema potrebama pacijenata. Upravo zato bi fokus najavljenog programa zdravstvene pismenosti trebalo bi biti poboljšanje pismenosti zdravstvenog sustava, a, ne samo pacijenata.

Pročitajte i ovo Andrej Roth, Lina Budak mučan slučaj Oglasio se kirurg kojeg je odvjetnica optužila da joj 7 mjeseci nije rekao da ima rak

Nespremnost na preuzimanje odgovornosti

Hrvatsko je zdravstvo još jednom pokazalo nepostojanje stvarne posvećenosti praćenju i pružanju podrške pacijentima, od trenutka njihova ulaska u ordinaciju do kraja liječenja. Istupi visokopozicioniranih
osoba iz sustava jasno pokazuju da i nadalje ne možemo očekivati sustavna poboljšanja.

Naime, kada problemi dođu u javnost, donositelji odluka se u pravilu očituju kao da nemaju saznanja da je sustav devastiran, da jasne procedure ne postoje ili nisu poznate pacijentima, da postoje zastoji u osiguranju kontinuiteta i kvalitete skrbi.

Nespremnost na preuzimanje odgovornosti i priznavanje propusta, uz iskazivanje interesa da se zajednički promijeni loše stanje, porazni su. Žalosno je koliko je kapaciteta potrošeno za gašenje požara u sustavu, a nikako da dođe vrijeme da se promjenama pristupi strateški, da se sustav razmontira, uredi i da ga netko zaista počne voditi. Kao rezultat, liječnici koji rade s pacijentima, odlaze iz našeg sustava, baš kao i pacijenti koji si to ikako mogu priuštiti.

Gdje je granica pucanja? Slučajevi poput ovoga Line Budak, pokojnog Vlade Matijanića i Mirele Čavajde, samo su vrhovi ledene sante na koju ćemo se svi nasukati ne promijeni li se suštinski odnos zdravstvenog sustava prema pacijentima s po život opasnim dijagnozama.

Pročitajte i ovo Vesna Ramljak PACIJENTICA S KARCINOMOM Šefica onkologije o slučaju Line Budak: "Ne lamačite jezičinama uzalud i bespotrebno!"

Nesposobnost kreiranja i provođenja suvisle reforme onih na vrhu piramide poznata je i djelatnicima u zdravstvu i pacijentima. I dok pacijenti znaju i govore kako je stručnih ljudi premalo, kako mnogi 'bježe' u inozemstvo, kako većina radi teško i nije dovoljno plaćena, kada se dogodi neki propust, zdravstveni djelatnici odjednom tvrde da je sve bilo savršeno, kako u sustavu nema propusta i baražnom vatrom raspaljuju po bolesnima ili, još gore, preminulima.

U državi u kojoj se zdravstvena usluga može dobiti samo preko recepta 'zovi čovika' ili plaćanjem skupih privatnih usluga, moramo zahtijevati suštinske promjene zdravstvenog sustava, preuzimanje odgovornosti te ostavke čelnih osoba u sustavu koje nisu sposobne provesti ni marginalne promjene.

Bešćutna komunikacija

Povodom ovog, još jednog u nizu sramotnih slučajeva nemara (koji može biti uzrokovan brojnim objektivnim činjenicama koje treba jasno navesti), ali još više zbog bešćutne komunikacije zdravstvenih ustanova sa ženom koja se bori za život, tražimo od ministra Beroša i premijera Plenkovića da se javno ispričaju gospođi Lini Budak zbog izostanka podrške javnozdravstvenog sustava RH koji je prouzročio bitno kašnjenje u započinjanju liječenja teške bolesti i neumjesnih izjava samog ministra.

Ministar i premijer koji su odgovorni i svjesni svoje uloge dužni su slušati svoje građane - i pacijente i liječnike i pravnike koji ukazuju na niz sustavnih problema i alarmantnih situacija. Gospodo ovo je Vaša direktna odgovornost.

Zato, pitamo ministra zdravstva Beroša i premijera Plenkovića: Kada će napokon život svake osobe koja se bori sa smrtonosnom bolešću postati prioritet zdravstvenog sustava? Jer stotine tisuća naših sugrađanki i sugrađana nemaju vremena čekati nove izlike i kvazi
reforme! Kada će konačno netko reći: 'Nije sve bilo kako bi trebalo biti, žao nam je, ispričavamo se i učinit ćemo sve da se više nikad ne dogodi?!'

Preuzimanje političke odgovornosti je prvi korak ka suštinskoj promjeni. Korak na koji još uvijek čekamo.

Pročitajte i ovo Lina Budak Mjesecima čekala dijagnozu Lina Budak pozvala DORH da se pozabavi njezinim slučajem: "Strašno je to kako se na pacijenta prebacuje loš osjećaj..."

Organizacije potpisnice priopćenja:

1. ACT Grupa
2. Antifašistička liga RH
3. BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture
4. Centar za kulturne djelatnosti
5. Centar za mirovne studije
6. CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
7. Centar za građanske inicijative Poreč
8. Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek
9. CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske
10. DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, Osijek
11. Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
12. Dugine obitelji
13. Gong
14. Građanski odbor za ljudska prava
15. Hrvatsko novinarsko društvo
16. Informativno pravni centar – Slavonski Brod
17. kolekTIRV | Za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba
18. Krijesnica - udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima
19. Kuća ljudskih prava Zagreb
20. Politiscope
21. Projekt građanskih prava Sisak
22. Rehabilitacijski centar za stres i traumu
23. Roditelji u akciji - Roda
24. SOLIDARNA - Zaklada za ljudska prava i solidarnost
25. Status M
26. Udruga za promicanje inkluzije
27. Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Dubrovnik
28. Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split
29. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
30. Udruga za psihosocijalnu pomoć Susret
31. Udruženje za razvoj kulture “URK”
32. Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava “Sofija”
33. Udruga žena Vukovar
34. Zelena Istra, Pula
35. Ženska soba", priopćili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene