Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesecima čekala dijagnozu

Lina Budak pozvala DORH da se pozabavi njezinim slučajem: "Strašno je to kako se na pacijenta prebacuje loš osjećaj..."

Lina Budak
Lina Budak Foto: DNEVNIK.hr
Odvjetnica Lina Budak u nedjelju je pozvala je Državno odvjetništvo i etička povjerenstva da se pozabave njezinim slučajem, odnosno sedmomjesečnim kašnjenjem u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma, zbog čega je bolest uznapredovala, a pomoć potražila u Njemačkoj.

Budak je za N1 ustvrdila da je njezino zdravlje upropašteno propustima Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice zbog kojih joj je nekoliko mjeseci odgođeno liječenje.

"Zašto ministar pokušava zataškati ovaj slučaj? Kako se tek osjeća neki drugi pacijent? Onaj koji ne razumije proceduru ili nema neku vezu, nema nikakve šanse", istaknula je Budak.

Navela je niz propusta u dijagnosticiranju bolesti te ustvrdila da su odgovorni liječnici pokušali odgovornost zakašnjele reakcije prebaciti za nju kao pacijenta.

Apostrofirala onkologe iz Klinike za tumore - Andreja Rotha zbog propusta u dijagnostici, te Ivana Milasa zbog nevjerojatne komunikacije s teško bolesnom pacijenticom.

Tako je navela da joj je Milas rekao da se ne može s njim tako razgovarati jer "nije liječnik i da razgovara k'o Kata i Bara iz Pušče".

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 1 IZVIDI U TIJEKU Beroš o ženi koja mjesecima nije znala da ima karcinom: "Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive"

Na pitanje o stadiju bolesti, Milas joj je rekao: "Niste dobili najgori rak", prepričala je Budak rekavši da je to razina komunikacije u hrvatskim bolnicama liječnika s teško bolesnim pacijentima.

Opisala je i sobu dr. Rotha ispunjenu vrećicama s poklonima, rekavši da se osjećala posramljeno što je došla praznih ruku.

"Strašno je to kako se na pacijenta prebacuje loš osjećaj da nije donio nešto. Ta je scenografija u javnom zdravstvenom sustavu neprihvatljiva”, ustvrdila je.

Pisala resornom ministru

Dodala je i da joj je Roth rekao da je trebala "potegnuti vezu ako je ima", o čemu je pisala i resornom ministru Viliju Berošu uputivši mu pitanje "svodi li se sve u hrvatskom zdravstvu na vezu".

Zaprepastilo ju je i što je ministar Beroš izjavio da "ne zna kakve ona motive ima", kada je s ovom pričom izašla u javnost.

"To je drska i bezobrazna insinuacija. Podsjetit ću ga da sam mu još u prosincu pisala o mom liječenju i da sam ga, zbog drugih građana, molila da naloži inspekciju zbog ovog slučaja. Valjda je netko tu pritužbu pročitao, oni su to dužni po Ustavu, ali odgovor nisam dobila”, rekla je Budak.

Pročitajte i ovo Lina Budak Pokreće se unutarnji nadzor Bolnica o ženi koja mjesecima nije primila nalaz da ima karcinom: "Specijalistu se javila tek za šest mjeseci"

Na kraju je, kaže, otišla u Njemačku i u jednom danu obavila sve ono što nije u deset mjeseci mogla u Hrvatskoj. Primili su je na javnoj klinici, trošak je bio 10.000 eura, no HZZO-a joj je odbio to refundirati.

Iz HALMED-a su joj poslali obavijest da terapija, koju su joj propisali u Njemačkoj, postoji i u Hrvatskoj. Nakon toga se obratila Rebru da joj omogući hitnu kemoterapiju, na što joj je predstojnik onkologije Stjepko Pleština odgovorio "da ne rade po tuđoj recepturi".

Budak kaže kako joj se nakon svega jedino ispričao ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić te dodala kako će on "sada vjerojatno bit Beroševo žrtveno janje”.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene