Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema zastare

SLUČAJ FRANAK Dvije tužbe prošle i nakon konverzije kredita u švicarcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak danas je reagirala na dvije nepravomoćne presude koje su stigle nakon provedene konverzije kredita u francima.

U dvjema najnovijim presudama tužitelji su zatražili tužbom da se kao zakonita kamata kod otplate kredita prihvati kamata u iznosu 1/4 zatezne kamate, i to od 1. siječnja 2008., budući da je od toga datuma na snazi članak 26. Zakona o obveznim odnosima u kojem je propisano da se u slučaju kada kamata nije ugovorena primjenjuje 1/4 zatezne kamate. Na svaki pojedinačni iznos preplaćene kamate tužiteljica će dobiti još i iznos zakonite zatezne kamate.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Donald Trump Kakav obrat Velika pobjeda za Trumpa: Vrhovni sud oborio odluku

'Sud je utvrdio, baš kao i pravomoćna presuda VTS-a RH i Vrhovnoga suda RH u kolektivnom postupku u 'slučaju Franak', kako je odredba o jednostranoj promjeni kamatne stope ništetna, kao i to da tužiteljica ima pravni interes za vođenje parnice i nakon konverzije', stoji u priopćenju Udruge Franak.

Sud je odbacio sve prigovore banke, uključujući pozivanje banke na zastaru, pri čemu je to obrazložio zakonskim odredbama:

- o pravu na isticanje ništetnosti, koje ne zastarijeva,

- o tome da zastara počinje teći prvoga dana nakon što vjerovnik ima pravo tražiti ispunjenje obveze (u ovome slučaju vjerovnik je tužiteljica),

- o tome da podnošenjem tužbe dolazi do prekida zastare, nakon čega zastara teče ispočetka po pravomoćnosti presude.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene