Jedna vrsta prljave bombe i dalje prijeti stanovnicima Omišlja i cijeloga otoka Krka. U pogonima DINE još se nalazi nekoliko stotina tona kemikalija za koje se ne zna hoće li ih i tko u petak čuvati. Naime, u ponoć sa četvrtka na petak istječe ugovor s dosadašnjom zaštitarskom tvrtkom - a tko će preuzeti nadzor nad postrojenjem, još se ne zna.


U petak istječe ugovor sa zaštitarskom tvrtkom koja osigurava postrojenje nekadašnje DINA Petrokemije. Mještani su svjesni što im prijeti.

Vezani članci Djeca se zavuku u konstrukciju mosta prije nailaska vlaka Po život opasna igra u Požegi: Djeca se zavuku ispod tračnica, u šupljinu na mostu, i čekaju da protutnji vlak! Most u Splitu Facebook grupa upozorava na opasan most u Splitu: "Sanirajte ga prije nego nekome što padne na glavu"

'Nije nam svejedno čuti tu informaciju, mislim već dugo smo u opasnosti', kaže Željka iz Omišlja.

Zaštitare je od studenoga prošle godine plaćalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. A hoće li zaštitari tamo biti i sutra načelnica općine Omišalj ne može reći.

Iz nadležnog Ministarstva odgovaraju: Ministarstvo će učiniti sve što je moguće kako bi zaštitarska služba i dalje ostala čuvati ulaz u postrojenje. To je nužno potrebno, smatraju stručnjaci, koji znaju koje su kemikalije u ovim spremnicima.

'Što bi moglo prijetiti kao opasnost je možda nekakav utjecaj čovjeka sa strane', kaže Zdravko Lovrić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

No, problem čuvanja opasnog postrojenja - pretvorio se u politički sukob.

'Svjedoci smo one politike obmanjivanja i laži Ministarstva zaštite okoliša na čelu sa ministrom Slavenom Dobrovićem dobro poznate iz predkampanje kad je tvrdio da se oni zalažu za održivi razvoj, pa bih ja pitala je li ovo danas održivi razvoj?', pita se načelnica Omišlja, Mirela Ahmetović.

U ministarstvu žale što se slučaj politizira.

'Izražavamo žaljenje što pojedinci na neprimjeren način iskorištavaju slučaj DINA Petrokemije kako bi dospjeli u medije i pritom nepotrebno uznemiravaju građane', stoji u očitovanju Ministarstva.

U petak će se u Vladi sastati ministri zaštite okoliša, unutarnjih poslova i gospodarstva s tehničkim premijerom kako bi probali naći rješenje za nadzor DINE - do prodaje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju