Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zvijeri plišane'

Slikovnica za djecu s gay likovima uzburkala javnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Homoseksualni roman namijenjen djeci užasnuo je katoličke redove, dio političkih, a ni književni nisu ravnodušni. Pedagozi i psiholozi podijeljeni. Pa iako svi imaju nešto o tome reći, nitko da od stručnjaka roditeljima konkretno kaže, treba li i u kojoj dobi dati djeci takvu literaturu.

U dječjem romanu 'Zvijeri Plišane' djevojka lezbijka napušta svoje plišane igračke. 'Doris više nije dijete, ona će odseliti u novi stan. Da. Djeca to često rade kad prestanu biti djeca. Tamo će ona živjeti s tom drugom djevojkom koja se zove Ivana. Njih će dvije jednom postati mama i mama', glasi odlomak iz romana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roman ima 822 stranice Amerikanac pretipkao cijeli roman na toaletni papir i dobio okladu Slika nije dostupna Što prosvjednici zaista žele? Što žele 'facebook' prosvjednici?

Književna kritika stigla je prvo iz Sabora. 'Posebno osuđujem popularizaciju gay odnosa među djecom, to nije moralno, a mislim da je i protuzakonito', rekao je Andrija Hebrang.

Zaprepaštena Crkva kaže da takav odgoj ne želi ni komentirati. Književne pak krugove, ne muči pedagogija. 'Svi su zinuli sad, pojavio se konačno roman dječji s gay problematikom. Puni medije, napravio je odličnu promidžbu, sad će za njega svi puno više znati no za ostale hrvatske dječje autore', kaže Želimir Hercigonja, predsjednik Hrvatskog društva književnika za djecu.

'Taj sadržaj ne može štetiti nikome. Riječ je o sadržaju koji promovira toleranciju prema jednoj skupini stanovnika kojih u Hrvatskoj ima između 200 i 400 i nije mi sasvim jasno gdje je problem u tome da prema tako velikom korpusu hrvatskog stanovništva želimo biti tolerantni', dodaje Zoran Kruštvar, pisac dječje knjige 'Zvijeri plišane'.

Pravobraniteljica ne zna što bi mislila i čeka da svoje kažu stručnjaci koji se bave djecom. Neki psihijatri upozoravaju - rana dječja svijest o homoseksualnom može utjecati na njihovu seksualnost. 'Ja sam isto protiv toga da se djeci daje takvo štivo, ali pošto to ne možemo spriječiti, hajdemo upozoriti odrasle da na to pripaze', smatra prof. Vladimir Gruden, psihijatar.

Homoseksualne Ivana i Doris za sada su negativke, i dok se hrvatski stručnjaci ne dogovore, roditelji su na sigurnom s heteroseksualnom Snjeguljicom i Trnoružicom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene