Slavonci više ne moraju odlaziti u Njemačku brati šparoge. Taj sezonski posao sada mogu raditi i u svome susjedstvu, a neki od dojučerašnjih berača i sami su pokrenuli proizvodnju. Otkupna cijena šparoga kreće se oko 22 kune po kilogramu, pa je ovaj unosni posao u okolici Vinkovaca doživio pravu ekspanziju.


U Slavoniji više ne raste samo žito, u okolici Vinkovaca hit je šparoga. Berba je u punom jeku, stabljika mora biti duga 25 centimetara. Uzgajivača i površina, sve je više.

Vezani članci Slavonska kuhinja, ilustracija - 1 Kako se ovi Slavonci i Baranjci bore s koronakrizom: "Nosimo im dašak Baranje na vrata, da nas ne zaborave" Slika nije dostupna Slavonski uzgajivači lubenica upozoravaju: Uvoz će nas uništiti!

'Ovdje imam tri hektara, do kraja bi trebalo biti nekih šest hektara', rekao je Mirko Bošković iz zadruge Vinkovačka šparoga. U odnosu na prošlu godinu, kada je pod šparogama bilo 8,7 hektara, proizvodnja je udvostručena, a plan je proširiti je na 50 hektara.

Šparoga i artičoka - jedne od najzdravijih namirnica!

Uzgoj šparoga dugotrajan je, ali isplativ posao. Kroz 12 godina na jednom hektaru može se zaraditi oko 50 tisuća kuna. Ideja se proširila, pa je šparoga posijana i u okolici Bjelovara, a zanimaju se i Baranjci.

'Ljudi su zainteresirani za tu priču. Vidjet ćemo do kad će biti, kakva će biti situacija na tržištu', rekao je Mirko Bošković, iz zadruge Vinkovačka šparoga. Berba traje do sredine lipnja i to dva puta na dan. Posao je težak, ali isplativ.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook