Lane ozlijeđeno prilikom košnje trave nalazi se na oporavku u Zoološkom vrtu u Zagrebu.


Ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok apelirao je na dodatnu pozornost tijekom košnje visoke trave. Naime, u visokoj travi sakrilo se malo lane koje je ozlijeđeno prilikom košnje trave na zagrebačkom Črnomercu. Lane je smješteno u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba.

Vezani članci Ivan Mezga spasio je lane iz Mure Hrabri mladić riskirao vlastiti život da spasi bespomoćno lane: "Učinio sam to bez razmišljanja, usporavao me mulj..." Vučica Locirana vučica koja je pobjegla iz osječkog Zoološkog vrta, evo kako je i kada namjeravaju uhvatiti

"Molimo vas za dodatnu pozornost tijekom košnje visoke trave! Ovo smo lane preuzeli na Črnomercu. Ozlijeđeno je tijekom košnje trave, pa ga vozimo u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba.

Podsjetimo, srne ostavljaju svoje mlade tijekom dana u travi na mjestu koje im djeluje sigurno. Ta lanad nije ostavljena i molimo vas da ju ne dirate. Ako ugledate lane tijekom planinarenja ili šetnje, znajte da mu je mama u blizini te da će doći po svoje mlado.

Lane ozlijeđeno prilikom košnje
Lane ozlijeđeno prilom košnje na oporavku u Zoološkom vrtu Zagreb Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ako na livadi kosite travu, pazite da se ispred kosilice ne nađe neka mlada životinja poput laneta ili zeca. Po broju dojava o lanadi uočenoj proteklih dana u Zagrebu, čini se da su se srne ove godine olanile nešto kasnije nego prošle godine. Njihova oplodnja i lanjenje ovisi, među ostalim, o vremenskim prilikama", naveo je ravnatelj Damir Skok. 

Na Facebooku je napisao i kako je lane danas dobro i da ga privikavaju na hranjenje na bočicu.