Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mentalno zdravlje

Pogledajte što piše u uputama koje su dobile hrvatske škole: "Važno je da se o tome razgovara"

Aktualno Galerija Suzana Hitrec Suzana Hitrec Foto: DNEVNIK.hr Ivana Pavić Šimetin, savjetnica ministra obrazovanja Ivana Pavić Šimetin, savjetnica ministra obrazovanja Foto: DNEVNIK.hr Trpimir Glavina, Predstojnik Klinike za psihijatriju KBC SPlit Trpimir Glavina, Predstojnik Klinike za psihijatriju KBC SPlit Foto: DNEVNIK.hr Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +2 Upute školama - 1 Galerija 1/7 >>
Nakon tragičnih događaja u Srbiji mnogi su se zabrinuli za mentalno zdravlje djece. Učenici imaju puno pitanja, informacije im stižu kroz društvene mreže pa je ministar znanosti obrazovanja Radovan Fuchs poslao uputu u škole. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

U hrvatskim školama učitelji će razgovarati s djecom o beogradskoj tragediji.

"U ponedjeljak je redovna nastava, samo što će razrednici obaviti dodatni razgovor, ali veliki dio nastavnika je razgovarao već s učenicima jer mi i ne čekamo da dobijemo upute već sami reagiramo prema onim potrebama koje iskazuju naši učenici'', kazala je Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Prema uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja, učitelji trebaju:

  • djeci objasniti da tragedija može izazvati različite emocije o kojima treba razgovarati
  • pitati što ih je posebno zabrinulo ili rastužilo
  • moraju znati postupanje kod saznanja o nasilju
  • moraju obratiti pozornost na promjene ponašanja kod učenika

"Kako je medijski prostor okupiran događajem u Beogradu, važno je da se o tome razgovara, ali da se ta razina sigurnosti koja je u našim školama već visoka još više podigne'', istaknula je savjetnica ministra znanosti i obrazovanja Ivana Pavić Šimetin.

Struka šalje upozorenja već godinama

Kod mladih već duže struka upozorava na porast pokušaja samoubojstva, samoozljeđivanja, vršnjačkog nasilja.

Ministar Fuchs školama je predložio i da skalpeli za sat tehničkog ne budu lako dostupni, da i zabačeni hodnici budu osvijetljeni, ali i da im zabrane energetska pića, a Pavić Šimetin objašnjava i zašto: ''Energetska pića uzrokuju iritaciju, razdražljivost, kod nekog i pojačanu agresivnost, a to su nepovoljni elementi u kriznim situacijama."

U školama se već nekoliko mjeseci pojačano zapošljavaju stručni suradnici koji su u veljači prošli edukacije o mentalnom zdravlju, a kada je potreban korak dalje - u zdravstvu se na psihologa čeka po četiri mjeseca.

Na psihologa se čeka mjesecima

Iz Ministarstva zdravstva za Dnevnik Nove TV kažu da kreću s pilot-projektom prema kojom bi se psiholozi nakon 30 godina vratili u domove zdravlja. No ne zna se točno kada, u tijeku je osnivanje radne skupine.

Hrvatskoj nedostaje i bolničkih kreveta i dječjih psihijatara. Trebalo bi ih biti tri puta više, pa u Splitu u idućih pet godina planiraju imati tim od njih 11.

"Sadašnji broj od dva psihijatra zasigurno nije dostatan", upozorio je predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split Trpimir Glavina: ''U prošloj godini oni su obradili nešto više od 800 pregleda kroz Polikliniku i dnevnu bolnicu, ovu godinu u prva četiri mjeseca taj broj je 450."

Pročitajte i ovo Cvijeće pred beogradskom školom Nakon pucnjave Fuchs pisao školama zbog masakra u Srbiji: ''Okupite svu djecu u ponedjeljak i prenesite im ove poruke''

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje Nakon godinu dana Kaznena prijava protiv ravnateljice i pedagoginje škole: Nisu prijavile vršnjačko nasilje

Pomoć za djecu traže roditelji, a da im je potrebna, može se uočiti i u školi. Zbog neprijavljivanja teškog napada na učenika karlovačko Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv ravnateljice i pedagoginje jedne škole.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene