Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praktična nastava

Sedmero učenika žive san inžinjerstva: "Vlastitim rukama izradili uređaj čija cijena na tržištu prelazi 200 tisuća kuna"

Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radna ekipa škole u Slatini za stvaranje strojeva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vedran Runje Industrijsko-obrtnička škola (Foto: Dnenvik.hr) Galerija 1/7 >>
Slatinski srednjoškolci su vlastitim rukama izradili uređaj čija cijena na tržištu prelazi i 200 tisuća kuna. Samo ih je sedam u razredu, a već smišljaju i druge projekte. Strojeve kojima će proizvoditi druge strojeve. Neke od proizvoda već su i komercijalizirali.

Rade punom parom bez previše iskustva premda su na početku, ali s velikom voljom. Slatiniski srednjoškolci su sami sebi napravili strojeve za nastavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radovi poviše izvora Omble Dubrovački odvjetnik tvrdi: 'Iznad Omble se izvode radovi za bušotinu za vodu' Slika nije dostupna Simboli borbe Uspješna godina bivših radnica Kamenskog: 'Sretna sam jer se ujutro mogu dignuti i negdje poći'

Danijel Kukić iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina posebno je pohvalio jednog profesora za to postignuće. “Pošto smo krenuli u školu za CNC sve smo vidli uglavnom u knjigama. Znanje smo dobili od profesora Runjeta i tako smo postigli uspjeh sa sastavljanjem tih strojeva. Pomoću njega i tih knjiga iz kojih smo čitali i učili. To smo mi poslije nastave išli raditi vanredno nismo išli ovako tokom nastave“, kaže Kukić.

Njegov kolega iz škole Vedran Runje ispričao je kako je sve počelo. “Sve je počelo s vertikalnom glodalicom, kako su se ideje razvijale, pomoću glodalice napravljen je 3d printer, cnc laser i tako dalje“, završio je niz Runje.

Svaki od šarafa novih stojeva prošao je kroz ruke učenika. Upravo je to, kažu oni sami, najbolja praktična nastava. Osim prakse tu je i ušteda. Strojevi koje su napravili na tržištu stoje i više od 200 tisuća kuna.

Njihov kolega s prve godine Antonio Bosan otkrio je ključnu stvar za izgradnju tog stroja. “Na 3D printeru se mogu izrađivati razne stvari, trenutno nemaju neku upotrebu to je više za pokazivanje, što je moguće izraditi s tim printerom“, rekao je Bosan.

Već razvijaju i nove strojeve a sve dijelove će sami će proizvesti.

Runje je detaljnije opisao za što će služiti 3D printer. “Za dijelove koji nam se eventualno potrgaju ili ako imamo samo jedan dio mi ih skeniramo i na odnosu toga skena imamo 3D model koji pomoću naših drugih strojeva možemo napraviti“, objasnio je Runje.

Učenici se na ovaj način osposobljavaju za tržište rada. Dva dana prakse u tjednu, velika je pomoć kod pronalaska posla.

Još jedan prvaš, Josip Lukić potvrdio je kolko im to znači. “Čuo sam da je novo na tržištu, da je jako traženo u Hrvatskoj i da je dobro plaćeno, pa sam se zainteresirao. Mogu raditi u drvnoj industriji, auto industriji i sa plastikom mogu raditi. A najviše bih htio raditi u automobilskoj industriji“, kaže Lukić.


Ravnatelj Mladen Gregorac podržava njihov angažman za više praktične nastave. “Dobro je naslanjanje na gospodarstvo, na privredu našega kraja. Ne samo Slatine već i šire. Da učenici koji dođu sutra kada završe obrazovanje u našoj školi mogu zaista biti uspješni. Zato što oni znaju ne samo kako taj stroj radi već i kako do njega doći

Ova slatinska škola primjer je obrazovanja u kojem učenici čim napuste školske klupe, mogu biti samostalni i raditi. Još da je u tom kraju više radnih mjesta, pa da stečeno znanje tamo i ostane.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene