Zgrada Novinarskog doma (Foto: Wikipedia)
Zgrada Novinarskog doma (Foto: Wikipedia) Foto: Wikipedia

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je komunikaciju gradonačelnika Milana Bandića s reporterkom Dnevnika Nove TV Ivano Pezo Moskaljov.


Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je ponašanje gradonačelnika Milana Bandića ocijenivši njegove izjave upućene reporterki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov kao skandalozne i seksističke.

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti:

"HND najoštrije osuđuje grubo i neprimjereno ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umjesto odgovora na novinarsko pitanje reporterki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov uzvratio skandaloznim, arogantnim i seksističkim uvredama.

"Da sam ja tako pametan kao Vi, ja bih radio u TV Novoj", uzvratio je Bandić na relevantno pitanje reporterke koje mu očito nije bilo po volji, a onda je na pitanje bi li prijavio reporterku da je u svom dvorištu imala divlje odlagalište otpada odgovorio: "Ne bih ja Vas prijavio, ja bih Vama nešto drugo napravio. Ja bih Vas educirao da to ne napravite". Na pitanje reporterke gdje je smeće s divljeg odlagališta u Kozari putu završilo Bandić je još jednom izgubio kontrolu, odbijajući odgovoriti na pitanje. "Vi ste meni k'o učiteljica zločesta, pa daj budite dama fina", seksistički je odbrusio Bandić.

Ove izjave zagrebačkog gradonačelnika ponovno pokazuju da je riječ o političaru koji nije kadar javno komunicirati na primjeren način. HND smatra kako su te izjave potpuno neprimjerene i nedopustive u javnom prostoru, pogotovo kada dolaze od osobe koja obnaša jednu od najvažnijih i najmoćnijih funkcija u Hrvatskoj, tim više što ovo nije prvi slučaj neprimjerenog ponašanja zagrebačkog gradonačelnika prema novinarima.

Vezani članci Milan Bandić Tko je sve od dužnosnika član raznih udruga, a to prešućuje? Bandić: "Ja mogu biti samo u jednoj loži..." Milan Bandić i Josip Lipar Juričan Bandiću: ''Jado, i karnevalske ključeve dao si pajdi... Radim od tebe faširance i jedem te za doručak''

Posao je novinara da postavljaju pitanja u javnom interesu, a dužnost je političara da na novinarska pitanja primjereno i argumentirano odgovaraju. Odbijajući odgovarati na novinarska pitanja političari podcjenjuju građane i birače. HND stoga još jednom apelira na sve javne osobe, a pogotovo na političare na odgovornim dužnostima, da prestanu vrijeđati i napadati novinare, koji obavljaju važan posao u interesu građana", navodi se u priopćenju HND-a kojeg potpisuje njegov predsjednik Hrvoje Zovko.

Podsjetimo,  pitanja o deponijima danas nikako nisu bila po volji gradonačelniku Bandiću, pa je odgovarajući na njih izvrijeđao reporterku Dnevnika Nove TV. Više pročitajte ovdje.