Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJAVLJEN UNUTARNJOJ KONTROLI

Skandal kod Dubrovnika: Načelnik postaje seksualno uznemiravao najmanje četiri policajke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle prijavljen je za seksualno uznemiravanje najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen. Prijavile su ga unutarnjoj kontroli MUP-a te uredu za ravnopravnost spolova.

Uz seksualno uznemiravanje, utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama. "Načelnik žene ne smatra ravnopravnima u policiji, već ih smatra seksualnim objektima i tako se ponaša prema njima. Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija index Lažne diplome iz Bosne prodavale se na crnom tržištu, pojavile se i u Hrvatskoj, a u sve je uključena - talijanska mafija Policija Prometni kaos Vozio pijan pa napravio kaos: Auto završio u obiteljskoj kući, među sedmero ozlijeđenih su i djeca

Pojedine je kolegice pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu izvan posla", prepričali su djelatnici postaje koji su željeli ostati anonimni. Načelnik je ponekad dolazio u noćne smjene u obilazak i tada je redovito izdavao zapovijed da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica, ispričali su za Index.hr.

"Uglavnom se radilo o mladim kolegicama, vježbenicama koje su tek počele raditi. Poruke koje šalje i ponašanje Klarića kod mnogih su kolegica izazvali strah i uznemirenost, pa su neke kolegice skupile hrabrosti i sve prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i unutarnjoj kontroli MUP-a", rekli su iz postaje.

Žrtve su prvo slučaj prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, no ništa se nije dogodilo, a načelnik je nastavio s takvim ponašanjem. Potom je više policajki ponovno prijavilo načelnika te je unutarnja kontrola prošlog ljeta otpočela istragu i ispitujući dvije odvojene prijave protiv načelnika, pronašla četiri slučaja seksualnog uznemiravanja.

MUP je za 24 sata potvrdio da su proveli istragu. "Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice utemeljeni. U skladu s tim, izvješće o svemu utvrđenom dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe.

Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu. Također, o svemu utvrđenom pisanim putem izviještena je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (22. listopada 2020.), Pučka pravobraniteljica (8. prosinca 2020.), a 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće dostavljeno je i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku", priopćili su iz MUP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene