Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U srijedu u 10 sati održana je sjednica Vlade.


Vlada je na sjednici u srijedu usvojila jamstveni program Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru kojeg će ta agencija izdavati portfeljna jamstva kreditorima za pokriće dijela glavnice kredita malim poduzetnicima.

Jamstva će se odobravati u iznosu do pola milijuna kuna, kojima će moći biti pokriveno od 10 do 80 posto iznosa kredita, pri čemu se na jednog poduzetnika ne može odnositi više od 30 posto ukupnog iznosa jamstvenog programa.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Politička senzacija: Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj misiji promoviranja Hrvatske u svijetu Vili Beroš Beroš objavio broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, kritizirao i istupe zdravstvenih radnika koji se nisu cijepili

HAMAG-BICRO će u okviru programa izdavati jamstva za kredite namijenjene financiranju tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava, odnosno jamstva se neće moći koristiti za refinanciranje postojećih kredita.

Cilj je programa iskoristiti potencijal ulaganja kroz bankarske kanale čime bi se poduzetnicima znatno olakšao i pojednostavnio pristup financijskim sredstvima uz smanjenje operativnih troškova.

Vlada je danas prihvatila i izmjene ranijih jamstvenih programa te statuta HAMAG-BICRO-a, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras objašnjava kako je riječ o izmjenama koje omogućuju ugovaranje suradnje s kreditnim institucijama oko preuzimanja dijela posla vezanog uz izdavanje jamstava.

Naime, istaknuo je, broj jamstava koje izdaje HAMAG-BICRO iz godine u godinu raste - 2011. bilo ih je stotinjak, a ove godine između 500 i 600.

Time su kapaciteti Agencije dostignuti i prestignuti i kako se ne bi moralo dodatno zapošljavati, dio posla preuzet će kreditne institucije, kaže Maras.

Također, izmjenama se razdoblje u kojem se poduzetnika smatra početnikom, te mu Agencija može jamčiti za do 80 posto iznosa kredita, produžava s dvije na pet godina, a predlaže se i da HAMAG-BICRO postane provedbena agencija za realizaciju projekata malog gospodarstva, koji se financiraju iz EU fondova.

Vlada je prihvatila i Godišnje izvješće o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru za 2014. godinu, kojim se, među ostalim, Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Gradu Solinu te domovima zdravlja Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije nalaže uspostava sustava unutarnje revizije, najkasnije do kraja ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook