Vlada će na sjednici, između ostalog, raspravljati i o odabiru strateškog partnera Croatia Airlinesa.

Galerija


Premijer Andrej Plenković, nakon usvajanja dnevnog reda sjednice Vlade, osvrnuo se na aktualnosti među kojima i na saborsku raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona.

Vezani članci Šteta od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu - 1 Tko se može prijaviti, kakvi su uvjeti i koja vam je dokumentacija potrebna? Objavljen poziv za najam stanova za one koji su ostali bez doma u potresu Turbulentan mandat Vlade priveden kraju - 7 "Tajnice, pripremite papire": Pogledajte što je sve obilježilo Plenkovićevu Vladu

"Prošlog tjedna u Saboru smo bili ja i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sjednice Vlade. Kao i u odgovoru Vlade, i tamo smo jasno artikulirali argumente. Sama rasprava i uvjerljiv rezultat glasovanja dao je zaključak da se interpelacija odbaci kao neutemeljena i neosnovana", rekao je Plenković, dodavši ako Vlada nastavlja s aktivnostima za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova.

"Konferencija o sigurnosti u Munchenu bila je iskorištena i za sastanke s tvrtkama koje proizvode borbene avione zainteresiranima za suradnju s Hrvatskom", rekao je Plenković.

Premijer je komentirao i obrazovnu reformu.

"Vlada je odlučna da ispuni ambiciju da se u idućoj školskoj godini krene s frontalnom primjenom obrazovne reforme i novih kurikula. Uspješno smo do sad usuglasili 37 kurikula, ostala su još dva. Kurikul povijesti ponovno je postao tema. Cilj nam je da obrazovni sustav mora biti prilagođen realnim potrebama tržišta rada, ali to znači i da standard znanja i informacija koje mladi ljudi trebaju dobiti kroz svoje obrazovanje moraju hrvatskoj djeci ukorijeniti ključna identitetska pitanja, ključni vrijednosni sustav te vrlo detaljno na temelju povijesnih činjenica obrazloženu hrvatsku povijest, hrvatski jezik i hrvatsku kulturu. To je naš politički cilj. Cilj je svake države da mlade generacije jako dobro znaju koje su to vrijednosti Domovinskog rata, ali isto tako da se jasno određuju prema pitanjima poput holokausta uz osudu režima koji su bili najgori tijekom Drugog svjetskog rata. Mi tu nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu", rekao je Plenković.

U povjerenstvu za odabir partnera Croatia Airlinesa je 10 članova

Postupak traženja i odabira strateškog partnera Croatia Airlines provodit će višečlano, međuresorno povjerenstvo, s glavnom zadaćom razmatranja daljih koraka za dovođenje kvalitetnog i iskusnog partnera u zračnom prometu koji će pridonijeti budućem razvoju i konkurentnosti te kompanije, odlučila je u četvrtak Vlada.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je na sjednici Vlade da je Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđeno da se daljnji razvoj i unapređenje poslovanja društva Croatia Airlines može realizirati samo s ozbiljnim strateškim partnerom te se stoga pokreće postupak njegovog traženja i za to osniva Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera.

"Glavna zadaća Povjerenstva je razmatranje mogućih daljnjih koraka za dovođenje kvalitetnog strateškog partnera sa značajnim iskustvom u civilnom zrakoplovstvu, koji bi uz ostalo osigurao širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela te Croatia Airlinesa. Pri tome treba imati u vidu važnost redovitog i cjelogodišnjeg povezivanja u domaćem i međunarodnom zračnom prometu te potrebu za snažnom potporom daljnjem razvoju turističkih potencijala Hrvatske, kao i sudjelovanje u obnovi flote i dokapitalizacije za budući razvoj tog nacionalnog zračnog prijevoznika", istaknuo je Butković.

Novo je povjerenstvo sastavljeno od deset članova, pri čemu će ministar Butković bit njegov predsjednik, dok su članovi Tomislav Mihotić (državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture), Jure Šarić (pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture), Andreja Metelko-Zgombić (državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova), Zdravko Zrinušić (državni tajnik u Ministarstvu financija), Krunoslav Katičić (državni tajnik u Ministarstvu državne imovine), Tomislav Pokaz (savjetnik predsjednika Vlade), Zlatko Mateša (predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlinesa), Nataša Munitić (zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Croatia Airlines) te Jasmin Bajić (aktualni predsjednik Uprave Croatia Airlines).

Povjerenstvo je dužno provesti postupak traženja te predložiti Vladi odabir strateškog partnera Croatia Airlinesa sukladno važećem zakonodavstvu RH i EU, tako da se osigura da vlasništvo i upravljanje nad tom nacionalnom zračnom kompanijom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU, a s ciljem održavanja operativne licencije zračnog prijevoznika.

Odluku o odabiru strateškog partnera donosi Vlada na prijedlog Povjerenstva.

Cijelom tom postupku je prethodila odluka Vlade iz siječnja 2018. da se Croatia Airlines vraća na listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa RH, da bi nakon toga, u travnju 2018. u Nacionalnom programu reformi naveden cilj da joj se razvoj osigura kroz kvalitetno strateško partnerstvo.

Slijedom toga, trenutno je u završnoj fazi i rujnu 2018. pokrenut ograničeni dvostupanjski postupak nabave usluga financijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije Croatia Airlines i pronalaska strateškog partnera, o čemu se do sada nije ni od kuda izvijestilo jeli se i tko sve javio na tu nabavu.

Konačni prijedlog Zakona o vinu u saborsku proceduru

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila i konačni prijedlog Zakona o vinu, kojim se predlaže smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara.

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zakon je rađen u suradnji s vinskim sektorom, s vinarima i vinogradarima, a sve u cilju boljeg razumijevanja problema i izazova koji su bili u tom sektoru.

"Učinili smo sve da se ovim zakonom olakša njihov položaj na tržištu, da Hrvatska još bude prepoznata kao regija koja možda nema puno vinograda u odnosu na druge europske regije, ali ima iznimno kvalitetna vina i po tome postaje prepoznatljiva ne samo u Europi nego diljem svijeta", istaknuo je.

Novim Zakonom o vinu, kako je naveo, uređuju se nadležna tijela za provođenje zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina i aromatizirane proizvode od vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa.

Tolušić je naveo da su se vinari žalili na parafiskalne namete vezane uz segment proizvodnje vina. Država ima je, kako je rekao, na godišnjoj razini naplaćivala oko 2 milijuna kuna za evidencijske markice te desetak milijuna kuna za izdavanje rješenja za puštanje vina u promet.

"Tim zakonom ti parafiskalni nameti se ukidaju i ostaje LOT broj koji je dovoljan da se prati vino u cijelom postupku, od proizvodnje do prodaje", rekao je Tolušić.

Dodao je i kao se na zahtjev vinara uvode vinski nadzornici, tj. osobe koje će pojačati kontrolu u dijelu od samog vinograda do podruma, koji će pomoći da bude sređenije stanje na tržištu i da se suzbije sivo tržište.

Zakonom se uvode četiri nove vinogradarske regije - Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te središnja i bregovita Hrvatska. To će, kako je rekao Tolušić, pomoći vinarima u boljoj marketinškoj promociji regija i vina te boljem plasmanu vina na tržište.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila i paket izmjena zakona kojima se regulira osnivanje Državnoga inspektorata koji bi od 1. travnja trebao preuzeti poslove inspekcija koje su trenutno nalaze u sklopu više ministarstava.

Tako su u Sabor upućene izmjene Zakona o općoj sigurnosti proizvoda, Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti, Zakona o trgovini te Zakona o elektroničkoj trgovini, s njihovim konačnim prijedlozima.

Poziv za predlaganje kandidata u Savjet za nacionalne manjine

Vlada je na sjednici u četvrtak uputila poziv vijećima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje sedam članova te udrugama nacionalnih manjina i drugim organizacijama manjina, vjerskim zajednicama, pravnim osobama i građanima pripadnicima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje pet članova Savjeta za nacionalne manjine, s obzirom na istek mandata sadašnjim članovima Savjeta.

Prijedloge treba poslati do 5. ožujka Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a on će potom Vladi dostaviti prijedlog za imenovanje članova Savjeta te predsjednika i dva potpredsjednika Savjeta.

Članove Savjeta na vrijeme od četiri godine imenuje Vlada, s tim da su članovi Savjeta i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru.

Savjet za nacionalne manjine osnovan je temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, radi sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom životu Hrvatske, a osobito radi razmatranja i predlaganja uređivanja i rješavanja pitanja u vezi s ostvarivanjem i zaštitom prava i sloboda nacionalnih manjina.

Sadašnjim članovima mandata završava 27. ožujka.

U Sabor je Vlada uputila konačni prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a ti bi se izbori održavali prve nedjelje u svibnju svake četvrte godine.

Uspostavlja se nacionalna mreža suradnje na području izbora za EP

Vlada je donijela i odluku o uspostavi nacionalne mreže suradnje na području izbora za Europski parlament (EP) odnosno suradnje u području transparentnosti na internetu, zaštite od kibernetičkih incidenata i borbe protiv kampanja dezinformiranja u kontekstu izbora za EP.

Mrežu će činiti predstavnici DIP-a, koji bi bio i nacionalna kontakt točka te više ministarstava (vanjskih i europskih poslova, pravosuđa, unutarnjih poslova, uprave), zatim Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Agencije za elektroničke medije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i CARNeta, izvijestio je ministar uprave Lovro Kuščević.

Vlada je dala i ovlast Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama za odlučivanje o načinu korištenja stanova za službene potrebe za djelatne vojne osobe, policijske službenike te druge državne i deficitarne javne službenike i namještenike iz zdravstva, obrazovanja, znanosti i kulture.

Prihvatila je i pokroviteljstvo nad obilježavanjem 100. obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje.