Čelnici sindikata koji predvode štrajk u hrvatskim školama objavili su da ne odustaju od svih zahtjeva i očekuju novu ponudu Vlade.


Obrazovni sindikati nezadovoljni su izostankom dijaloga s Vladom te potvrđuju da će se u ponedjeljak održati štrajk u školama u cijeloj zemlji, a na konferenciji za novinare koja je održana ispred Muzeja prekinutih veza najavili su i neke nove akcije. 

Vezani članci Vilim Ribić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Vilim Ribić o sporazumu s Vladom: "Dio nenastavnog osoblja priča o izdaji. To je frapantno, apsurdno!" Željko Stipić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Članovi Preporoda odbili ponudu Vlade: ''Naš sindikat neće potpisati sporazum''

"Vjerujemo da će socijalnog dijaloga biti, ali za sada ga nema. Nikakav poziv za sastanak nam nije došao što znači da u ponedjeljak štrajk ide frontalno u cijeloj Hrvatskoj. Iz našeg ureda krenule su prijave za svakodnevni prosvjed na Trgu svetog Marka, što znači da u svakom trenutku svaki dan možemo održati bilo koji prosvjed, od berača kestena, preko šetača po Trgu sv. Marka do prosvjeda manjeg ili većeg broja ljudi. Dozvole ćemo ishoditi i Vlada može očekivati svaki dan neko događanje ispred", rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je imao poruku i za Milana Bandića uoči današnjeg izjašnjavanja u Saboru o potpori ministru zdravstva Milanu Kujundžiću

"Podsjetit ću Milana Bandića i njegove zastupnike da Vlada nije izvršila obveze i prihvatila zahtjeve sindikata odgoja i obrazovanja, što znači da ispuni obećanje i da njegovi zastupnici ne glasaju za nijedan prijedlog Vlade. Neka bude dosljedan", poručio je Mihalinec.

Kritizirao je "premijerov dekret" rekavši da on ne rješava njihov problem. "Nakon mirenja mi pregovore s Vladom vodimo preko medija. Naši su ljudi u štrajku, 68.000 zaposlenih je  u štrajku, nisu samo oni koji su na bolovanju ili na službenom putu. Svi dobro znaju da premijerova ponuda nije odgovor na naše zahtjeve", rekao je Mihalinec. 

"Naši zahtjevi nisu usvojeni, to govorimo svaki dan. Jedini je logični slijed nastavak štrajka. Pritisak će jačati, naši zahtjevi su sasvim jasni", rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja

Šprem je zahvalila roditeljima na podršci. "Ali i dalje nam je potrebna vaša podrška, učitelji su najpotplaćeniji. Vlada nas ne shvaća, ali nas morate shvatiti vi i očekujem podršku za daljnje korake. Kako će se nadoknađivati nastava, odgovor ima samo jedna osoba u Hrvatskoj. To je premijer, odgovornost je na Vladi. Za ispričnice i ostalo pišite upravo Vladi", poručila je Šprem roditeljima. 

"Sindikati ne traže ništa manje od traženog, a to je 6,11. Kada će štrajk prestati, ovisi o onima koji ga provode", rekla je Šprem, a Mihalinec se nadovezao da će eventualnu novu ponudu Vlade dati na referendum svojim članovima. 

Predstavnici sindikata najavili su za ponedjeljak štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj, kao svojevrstan odgovor na "ponudu" premijera Andreja Plenkovića, koju je objavio sa saborske govornice umjesto da s njima pregovara. 

Mihalinec je rekao da je prema nepotpunim podacima odaziv na štrajk u srednjim školama 87,14 posto. Očekuju da će u ponedjeljak odaziv biti 90 posto. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju