Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ako ne dođe do dogovora

Sindikati poslali oštru poruku premijeru: "U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska. Za svaki idući dan odgovorna je Vlada"

Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Andrej Plenković (Foto: Pixell)
Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Andrej Plenković (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Andrej Plenković (Foto: Pixell) Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Andrej Plenković (Foto: Pixell) Foto: Pixell +1 Sanja Šprem (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama održao je konferenciju za novinare i najavio kako od ponedjeljka štrajkaju sve škole u Hrvatskoj. Danas se štrajka u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, a objavljeno je i koje škole štrajkaju u petak.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izjavio je kako je danas šesti dan štrajka učitelja i profesora. Najavio je da u ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska, odnosno sve županije. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću

"Odmah mogu najaviti da ako sutra ne dođe do bitnog pomaka, a bitan pomak je sastanak i rješenje naših zahtjeva, u ponedjeljak štrajkaju sve županije i Grad Zagreb, kao poruka Vladi da izjava predsjednika Vlade u Saboru o namjeri povećanja osnovica ne znači ispunjenje naših zahtjeva", kazao je Mihalinec.

"Imamo pravo"

"Danas, nakon jučerašnjih izjava premijera i objava u Saboru, štrajk u četiri županije na razini je od 89,97 posto, što znači da su svi članovi shvatili zašto su u štrajku i razumiju koji su zahtjevi. Znaju da povećanje osnovice ne rješava pitanja i zahtjeve koje smo postavili u štrajku. Vodstva sindikata i štrajkaški odbori imaju stoga i dalje pravo voditi štrajk u istom obimu i na isti način", dodao je.

U četiri županije danas je štrajkalo 89,37 posto članova Sindikata. U petak štrajkaju Primorsko-goranska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Ličko senjska županija.

"Krećemo frontalno svi"

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, izjavila je kako zaposlenici ne posustaju u svojim zahtjevima.

"Za sve ima, samo za nas ne. Za sve drugo ima, ali za obrazovanje nema. Ovime su nam poručili da smo zadnja rupa na svirali", kazala je.

Kaže kako je laž da nema novca i da je jučer dokazano da novca ima. "Borimo se za svoje dostojanstvo. Niti jedan štrajk nije postigao ono što je ovaj štrajk postigao", uvjerena je.

"U ovom su štrajku stopostotni odazivi u školama. Postignuto je jedinstvo, zajedništvo i solidarnost, a to se probudilo kao posljedica onoga što je izrečeno s Markova trga."

Smatra da je premijer ponudom zadovoljio svoje političke kolege, a da je podcijenio zaposlenike u obrazovanju. "Od ponedjeljka krećemo frontalno svi, bez obzira na prijetnje, a za svaki idući dan štrajka, odgovornost je na Vladi RH. Roditelji podržavaju ovaj štrajk. Zaposlenici su jedinstveni, ne gube entuzijazam. Odgovornost za daljnji štrajk snosi Vlada. Politika zavadi pa vladaj neće proći u zbornicama", kazala je.

Mihalinec je objasnio je kako je od ponedjeljka frontalni štrajk, a da od utorka nastavljaju cirkularni štrajk.

Neće prekinuti svoj štrajk samo zato što javne službe počinju pregovore za temeljni kolektivni ugovor, objavili su.

Mihalinec je najavio da vladajući od ponedjeljka mogu očekivati i druge aktivnosti iz arsenala sindikata, a to su svakodnevne, veće ili manje, aktivnosti na trgu, šetnje...

Ako im Vlada zabrani štrajk, odnosno ako im sud zabrani štrajk, poštovat će odluku suda, ali onda će se, kažu, boriti pravnim sredstvima.

Ponuda premijera

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto, u tri vala, svim državnim i javnim službenicima, no Sindikati time nisu zadovoljni, pa su najavili nastavak štrajka.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izjavio je u srijedu kako prosvjetni sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se ne rješava povećanjem osnovice.

"Povećanjem osnovice jednakim za sve, još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi“, poručio je Mihalinec i upozorio kako se prvi put dogodilo da neki premijer u Saboru nudi sindikatima povećanje osnovice, u potpunosti ignorirajući da se istovremeno vode pregovori sa sindikatima u vezi s time.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je uoči današnje sjednice Vlade kako najavljeno povećanje plaća svima dobro samo ako se istovremeno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

"Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog", kazala je Divjak.

Na pitanje hoće li HNS inzistirati da se koeficijenti reguliraju do donošenja novog proračuna, odgovorila je: To je pitanje za HNS, koliko sam ja razumjela poruku, u paketu je to prihvatljivo."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene