Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitan drugi dio božičnice?

Sindikati najavili tužbu: Kakvo vraćanje božićnica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske najavio je danas da će u ime svojeg članstva podizati sudske tužbe zbog Vladine odluke da ne isplate božićnice u ugovorenom iznosu od 1250 kuna.

Iako je premijerka Jadranka Kosor tijekom jučerašnjeg susreta s predstavnicima sindikata u javnim i državnim službama najavila Vladinu odluku o isplati božićnice u dva dijela - 625 kuna u prosincu i 625 kuna u ožujku, Vlada je danas donijela odluku samo o isplati božićnice od 625 kuna, ističe sindikat u priopćenju. Sindikati također smatraju kako nije moguće da se 'višak' božićnica vrati. Tumače da je riječ o vraćanju novca te da je to nemoguće.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Andrej Plenković Trend inflacije Plenković naveo zbog čega je sve njegova Vlada uspješna: "U našem mandatu je prosječna plaća rasla više od 50 posto"

>> Vlada naredila vraćanje viška božićnica!

Kako se u odluci ni ne spominje eventualna isplata drugog dijela božićnice do punog iznosa od 1250 kuna, sindikat će početkom idućeg tjedna svojim članovima dostaviti punomoći za pokretanje postupka mirenja, odnosno sudskih postupaka radi isplate božićnice u iznosu koji im pripada sukladno važećem Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Sindikat se pritom ograđuje od posljedica koje će tisuće sudskih sporova imati po državni proračun, ali i sam sustav pravosuđa koji će ponovno, kao u doba koalicijske vlade Ivice Račana, biti zagušen sudskim sporovima državnih i javnih službenika.

Stoga poziva Vladu da još jednom razmisli o posljedicama jednostranog smanjivanja prava na koje se obvezala važećim kolektivnim ugovorima, kaže se u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene