Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske najavio je danas da će u ime svojeg članstva podizati sudske tužbe zbog Vladine odluke da ne isplate božićnice u ugovorenom iznosu od 1250 kuna.


Iako je premijerka Jadranka Kosor tijekom jučerašnjeg susreta s predstavnicima sindikata u javnim i državnim službama najavila Vladinu odluku o isplati božićnice u dva dijela - 625 kuna u prosincu i 625 kuna u ožujku, Vlada je danas donijela odluku samo o isplati božićnice od 625 kuna, ističe sindikat u priopćenju. Sindikati također smatraju kako nije moguće da se 'višak' božićnica vrati. Tumače da je riječ o vraćanju novca te da je to nemoguće.

Vezani članci Vuk Vuković, predsjednik Ekonomskog savjeta Glasa poduzetnika Ekonomski strateg Glasa poduzetnika: "Bojim se da će si i ova Vlada razbiti zube upravo na ovoj reformi, kao što je Milanovićeva na zadnjem oporavku" Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija

>> Vlada naredila vraćanje viška božićnica!

Kako se u odluci ni ne spominje eventualna isplata drugog dijela božićnice do punog iznosa od 1250 kuna, sindikat će početkom idućeg tjedna svojim članovima dostaviti punomoći za pokretanje postupka mirenja, odnosno sudskih postupaka radi isplate božićnice u iznosu koji im pripada sukladno važećem Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Sindikat se pritom ograđuje od posljedica koje će tisuće sudskih sporova imati po državni proračun, ali i sam sustav pravosuđa koji će ponovno, kao u doba koalicijske vlade Ivice Račana, biti zagušen sudskim sporovima državnih i javnih službenika.

Stoga poziva Vladu da još jednom razmisli o posljedicama jednostranog smanjivanja prava na koje se obvezala važećim kolektivnim ugovorima, kaže se u priopćenju. (Hina)