Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iskoristite ovlasti'

Sindikati ljuti na Josipovića: 'Niste nas podržali u sukobu oko ZOR-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici pet sindiklanih središnjica pitaju se zašto Josipović nije reagirao na, kako tvrde, demontažu socijalnih prava.

Čelnici pet sindikalnih središnjica uputili su u ponedjeljak pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u kojem ga prozivaju jer ih nije podržao u njihovu sukobu s Vladom i poslodavcima zbog prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), te traže da iskoristi svoje ovlasti u rješavanju nastalog spora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspodjela radnog vremena Rasprava o izmjeni ZOR-a: Nema dogovora između sindikata i HUP-a Slika nije dostupna 'Dosta nam je kopanja po smeću' Prosvjednici izviždali ministra! Traže prijevremene izbore!

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske pitaju Josipovića zašto nije reagirao na "demontažu socijalnih prava" koju izmjenama ZOR-a žele provesti Vlada i HUP.

U štrajk s oprezom, ako je nezakonit prijeti vam izvanredni otkaz!

Poručuju mu da je dužan objasniti javnosti, građanima i radnicima kako to da "u destruktivnom ambijentu", koji nastao zbog izmjena ZOR-a i zamrzavanja rada institucija socijalnog dijaloga, nije imao potrebu sazvati svoje Vijeće za socijalnu pravdu.

U uvjetima teške gospodarske krize i visoke nezaposlenosti predloženi ZOR ne donosi nikakve odgovore i rješenja, nego postavlja dodatna pitanja i donosi nove probleme. Socijalno ugroženi radnici (zaposleni, privremeno nezaposleni, ranije zaposleni) bit će novo proračunsko opterećenje ako im se ne omogući da dostojanstvenim radom zarade sredstva potrebna za život svojih obitelji, stoji u pismu.


Sindikati prijete Vladi: 'Spriječit ćemo Zakon o radu i pod cijenu grčkog scenarija!'

U izborima 2010. godine zvučno ste najavljivali "novu pravednost" kao dio Vašeg programa. Uklapa li se demontaža socijalnih prava, gaženje socijalne pravde, rastakanje socijalne države, izrugivanje sa socijalnim dijalogom, izostanak argumentiranog dijaloga u društvu u "novu pravednost" ili je ostavlja na razini prazne fraze, pitaju Josipovića sindikati.

Očekujemo Vaše aktivno zalaganje i korištenje svih ovlasti koje imate na raspolaganju u rješavanju nastaloga kolektivnog spora, a na dobrobit građana Hrvatske, ističu u pismu sindikalni čelnici koji su najavili da će se izmjenama ZOR-a usprotiviti svim sredstvima, uključujući i opći štrajk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene