Pred Hrvatskim saborom završio je prosvjedni skup protiv prijedloga izmjena Zakona o radu koji se danas održao u organizaciji sindikalnih središnjica.


11:30 - Prosvjed je završio, a građani su se razišli s Markovog trga. Sve je završilo mirno. Sindikati su poručili kako kreću s prikupljanjem potpisa za prijevremene parlamentarne izbore.

Vezani članci Prosvjed na Markovu trgu VIDEO Prosvjed na Markovu trgu: "Povucite zakon, inače idemo u blokadu luka i plaža" Andrej Plenković Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

"Bude li potrebno, punit ćemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda - ode", rekao je prosvjednicima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon što su sindikalni čelnici napustili Sabor, gdje su sa galerije promatrali zasjedanje.

Ustvrdio je kako je saborska rasprava poslala jasnu poruku vladajućih - "Mi lažemo". ZOR je bedem na kojem se brane hrvatski interesi, mladost i budućnost, a prođe li predloženom obliku više nećemo imati budućnosti, zato vlasti poručujemo da ćemo ga braniti do kraja, istaknuo je Sever.

Pozvao je udruge civilnog društva, nezaposlene, branitelje, umirovljenike i studente da se pridruže sindikatima koji, kako je rekao, jedini stoje "na braniku između radnika i vlasti".

Poručio je da uskoro slijede izbori za Europski parlament i da u njemu ne mogu biti zastupnici "stranaka koje se zauzimaju protiv europskih vrednota i hrvatskih radnika".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ustvrdio je kako je saborska rasprava o ZOR-u "SDP-ov karneval" koji treba maksimalno skratiti.

"Ova Vlada sluša samo sebe i svoju sliku ljubi, ali neće još dugo", zaprijetio je Novosel.

Rekao je da su "vladajući u sabornicu ušli na mala vrata da bi zaobišli prosvjednike, ali će oni i njihov ZOR izaći van na velika vrata".

Saborsku raspravu o ZOR-u, koju su pratili s galerije, sindikalni čelnici su demonstrativno napustili jer, kako je rekao Novosel, nisu šutke željeli gledati nasilje nad radnim zakonodavstvom, budući im nije bilo dopušteno razviti transparente.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević optužio je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je u Saboru obrazlagao prijedlog izmjena ZOR-a, da laže ispunjavajući zadaće koje dobiva od "velikog vođe" (premijera Zorana Milanovića) koji govori da sindikati galame, ali zapravo vrište rezultati njegova nerada.

Za ministra poduzetništva Gordana Marasa rekao je da je bio neuspješan obrtnik i direktor političke stranke, koji ne zna što govori kad tvrdi da će radno zakonodavstvo biti kao u Njemačkoj. Matijašević je ustvrdio da se u Hrvatskoj događaju pljačke kroz prodaju Croatia osiguranja ispod cijene, koncesioniranje autocesta i franšiza Ininih benzinskih crpki.

Ako ZOR prođe pali smo na ispitu i na to nemamo pravo zbog mladih koji dolaze, naglasio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. Treba odagnati strah, a jučerašnji štrajk pokazao je da se nemamo čega bojati, dodao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pozvao je na "micanje štetočina s vlasti".

"Oni su prošli vikend održali skup s hvalospjevima samima sebi, da su najbolja hrvatska Vlada do sada, pokažimo im na izborima za Europski parlament da ne zaslužuju biti zajedno sa članovima Europske socijalističke stranke", uzviknuo je Mihalinec.

Prosvjedni skup, koji je okupio oko tisuću članova sindikata, završio je nakon više od dva sata kada su sudionici otpjevali hrvatsku himnu te se razišli kućama.

10:50 - Sindikalni čelnici, koji su izašli iz Sabora, održali su govor pred okupljenim prosvjednicima. Rekli su 'kad bi Mrsić bio Pinokio nos bi mu bio do zadnjeg koji sjedi u sabornici'. Također su optuživali ministra Mrsića da laže o svemu što je rekao.

10:35 - Tijekom obraćanja sa saborske govornice Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, prosvjednici su pojačano zviždali na Markovom trgu te se oglašavali porukama negodovanja. Ministru su u Saboru s galerije poruke dobacivali i predstavnici sindikata koji su ubrzo nakon toga demonstrativno napustili sabornicu.

'Ne želimo se vraćati, sve je jasno', poručio je čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević napuštajući s kolegama Sabor koji, suprotno sindikalnim željama, nije povukao raspravu o izmjenama ZOR-a s dnevnog reda.

Sindikalni čelnici dotad su zasjedanje pratili sa galerije, dok su ispred Sabora prosvjedovali članovi pet sindikalnih središnjica prateći na video-zidu saborsku raspravu. Izlazak Mrsića za govornicu izazvao je buru negodovanja na Markovu trgu, tako da se od zvižduka, povika i sirena nije ni čulo što ministar govori.

UŽIVO U Saboru konačno rasprava o ZOR-u?

9:40 - Prosvjednici na Markovom trgu gledaju prijenos rasprave o Zakonu o radu iz Sabora, zvižde i plješću, ovisno o govornicima. Ljuti su na vlast. Na trgu su potporu prosvjednicima došli dati umirovljenici i studenti. Prosvjednici negoduju i zvižde na izlaganja predstavnika vladajuće koalicije koji u raspravi ukazuju na nužnost izmjene ZOR-a.

Aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava, odjevene kao pirotehničarke, donijele su crnu kutiju na kojoj su simboli eksploziva i otrova, a u kojoj se nalaze, kako kažu, zakoni štetni za hrvatske građane, koje namjeravaju uručiti saborskim zastupnicima.

9:30 - 'Dosta nam je kopanja po smeću da prehranimo svoju djecu!', 'Zorane budi uzoran', 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom, 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom', 'Protiv nasilja nad radnicima', 'Pošteno ste nas prevarili'... samo su neke poruke koje su ispisane na transparentima prosvjednika.

9:05 - Prosvjednici na Markovom trgu održavaju govore i upućuju poruke vladajućima.

8:55 - Nakon okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića, prosvjednici su krenuli prema Markovom trgu. Potporu prosvjednicima došao je dati i HDZ-ov saborski zastupnik Jospi Đakić. Kolonu, u kojoj je oko tisuću ljudi, predvode sindikalni čelnici.

8:30 - Prosvjednici se okupljaju na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nakon jučerašnjeg dvosatnog štrajka solidarnosti, današnji prosvjedni skup na Markovu trgu organizirali su Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati upozoravaju da su predložene izmjene ZOR-a uvrštene u saborsku raspravu bez prethodno provedene rasprave socijalnih partnera i konsenzusa jer nisu prihvaćeni njihovi argumenti. Stoga traže povlačenje prijedloga iz saborske procedure, inače se neće vratiti za pregovarački stol.

Sindikati tvrde da se novim ZOR-om ruši cijena rada, produljuje radno vrijeme, skraćuje otkazni rok, ograničava pravo na štrajk, minorizira uloga sindikata te, kroz uvođenje zapošljavanja preko agencija, stvara nesigurnost radnih mjesta.

Također kažu da fleksibilizacija tržišta rada neće polučiti rezultate koje želi postići Vlada, a to su smanjenje nezaposlenosti, povećanje konkurentnosti gospodarstva i privlačenje investicija.

Dio članova Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske pratili su raspravu prijedloga Zakona o radu s galerije u Saboru, a ostali su je mogli pratiti na videozidu postavljenom na Markovom trgu.

Sindikati: 'SDP-ovo geslo je 'Red, rad, rast'. Dodajte tome još i - karneval!'

Sindikati, koji traže povlačenje novog prijedloga ZOR-a i ponovne pregovore socijalnih partnera o njemu, upozoravali su, među ostalim, da će prihvaćanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose.

Smatraju da bi takav zakon drastično pogoršao uvjeta života i rada hrvatskih građana, produbio nejednakosti i potkopao temelje za budućnost ekonomije i društva. Rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a trebala se održati prošli tjedan, no u zadnji tren prebačena je za ovu srijedu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju