Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APEL JAVNOSTI

Sindikat medicinskih sestara nakon tragedije u Čakovcu: "Već godinama upozoravamo da nedostaje velik broj medicinskih sestara i tehničara"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nakon tragedije u Čakovcu upozoravaju da u zdravstvu nedostaje velik broj medicinskog osoblja te apeliraju na javnost i medije da se uzdrže od javne osude.

Iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara izrazili su u povodu tragičnog događaja u Županijskoj bolnici Čakovec sućut obitelji preminulog pacijenta te pozvali medije i javnost da se suzdrže od javne osude.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza kojoj se ne nazire kraj Nema ih zamalo ni za lijek: Hrvatsko zdravstvo u velikom je problemu, a mogao bi postati još i veći Prometna nesreća u Čakovcu - 2 na sjeveru Hrvatske FOTO Objavljeni detalji nesreće: Udario u ogradu podvožnjaka, auto se raspolovio, a 55-godišnjak je poginuo na mjestu. Jednu stvar nije napravio

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Sindikat već godinama naglašava i upozorava kako nedostaje velik broj medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje na nedostatak četiri do pet tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No taj broj zasigurno je i puno veći jer je istraživanje Ministarstva zdravstva rađeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Isto tako, Sindikat niz godina traži povećanje upisnih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za taj časni i požrtvovni poziv te određeni vid stambenog zbrinjavanja, a sve zbog velikog manjka medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No za navedeno, nažalost, do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se očito počne govoriti o gorućim problemima tek kada se dogodi ovakva tragedija.

U trenutačnoj situaciji kada smo suočeni s epidemijom COVID-19, medicinske sestre i medicinski tehničari, kao i ostali radnici u sustavu zdravstva, nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, te je potrebno hitno početi rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava.

S obzirom na ovu tešku i tužnu situaciju, pozivamo javnost i medije da se suzdrže od javne osude te molimo da se pričeka kako bi nadležne institucije utvrdile sve činjenice tog nesretnog događaja", navedeno je u priopćenju Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koje potpisuje predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene