Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nakon tragedije u Čakovcu upozoravaju da u zdravstvu nedostaje velik broj medicinskog osoblja te apeliraju na javnost i medije da se uzdrže od javne osude.


Iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara izrazili su u povodu tragičnog događaja u Županijskoj bolnici Čakovec sućut obitelji preminulog pacijenta te pozvali medije i javnost da se suzdrže od javne osude.

Vezani članci Vili Beroš Beroš o većim plaćama liječnika: "Nije točna teza koja se provlači" Prosvjed medicinara - 5 FOTO Medicinari prosvjedovali na Zrinjevcu: "I nebo danas plače nad sudbinom sestara"

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Sindikat već godinama naglašava i upozorava kako nedostaje velik broj medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje na nedostatak četiri do pet tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No taj broj zasigurno je i puno veći jer je istraživanje Ministarstva zdravstva rađeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Isto tako, Sindikat niz godina traži povećanje upisnih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za taj časni i požrtvovni poziv te određeni vid stambenog zbrinjavanja, a sve zbog velikog manjka medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No za navedeno, nažalost, do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se očito počne govoriti o gorućim problemima tek kada se dogodi ovakva tragedija.

U trenutačnoj situaciji kada smo suočeni s epidemijom COVID-19, medicinske sestre i medicinski tehničari, kao i ostali radnici u sustavu zdravstva, nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, te je potrebno hitno početi rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava.

S obzirom na ovu tešku i tužnu situaciju, pozivamo javnost i medije da se suzdrže od javne osude te molimo da se pričeka kako bi nadležne institucije utvrdile sve činjenice tog nesretnog događaja", navedeno je u priopćenju Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koje potpisuje predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju