Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat i udruga profesionalnih vatrogasaca traže objavu rezultata istrage na Kornatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat vatrogasaca i Udruga profesionalnih vatrogasaca zatražili su danas od ravnatelja policije Marijana Benka da uskoro objavi rezultate istrage velike vatrogasne tragedije koja se 30. kolovoza dogodila na otoku Kornatu, a kako bi se izbjegle razne špekulacije u javnosti.

Udruga je otvorila poseban žiroračun pod nazivom "Fond za obranu vatrogasne struke", a prikupljenim novcem plaćat će se obrana pritvorenog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice, rekao je predsjednik Udruge Goran Franković na konferenciji za novinare u prostorima Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Skup HDZ-a Preferencijalni glasovi Samo je jedan HDZ-ovac osvojio više glasova i od Plenkovića Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

Dodao je kako se zalaže da se Slavicu pusti iz pritvora, naglasivši da je Slavičina obrana ujedno obrana i digniteta vatrogasne struke.

Rekao je da i vojska i policija imaju načina da zaštite svoje ljude koji su u sličnim okolnostima radili po pravilima struke, pa isto to traži i za vatrogasce.

Franković je rekao da su 11. rujna 2001. u New Yorku, kao i u nekim sličnim požarima u Italiji i Francuskoj, također stradali vatrogasci u intervenciji, pa nitko nije procesuirao zapovjednike ako su radili po pravilima struke.

Opširno je predstavio svoju analizu događaja 30. kolovoza na otoku Kornatu. Rekavši da su vatrogasni zapovjednici radili po pravilima struke te da je taj požar trebalo gasiti, objasnio je uzrok eruptivnog požara koji je usmrtio vatrogasce.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić kazao je da se u javnosti i u pravosuđu provodi pritisak i "linč" nad Draženom Slavicom, iako dokazi govore suprotno.

Napomenuo je da protiv osumnjičenog za požar Paška Petrine, koji je nedavno pušten iz pritvora, nema materijalnih dokaza. Na 17 opušaka pronađenih na mjestu izbijanja požara nema njegova DNK, kao ni njegovih otisaka na odbačenoj kutiji cigareta, dodao je.

Magdić je pozvao sve pripadnike vatrogasnih postrojba da uplate novac u Fond za obranu vatrogasne struke ponovivši također kako smatra da je županijski zapovjednik Slavica radio po pravilima struke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene