Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 462 radnika jedine hrvatske tvornice keramičkih pločica iz Orahovice plaću nisu primili od studenoga prošle godine.


Danas su ponovno prosvjedovali u borbi za svoja prava i od države traže pomoć u restrukturiranju i isplatu barem minimalnih plaća. Bez ikakvih primanja već mjesecima, radnici žele da se ponovno pokrene proizvodnja kako bi mogli živjeti od vlastitog rada. Žale se kako nemaju za osnovne potrebe, oni su bez primanja, a njihova djeca gladjuju. 

Vezani članci Povećanje plaća svećenika - 4 I plaće svećenika će se povećavati. No znate li kolike su uopće? Ovisi o nekoliko faktora Hrvatski sabor Niz izmjena Zakona o radu: Sabor o njima raspravlja u četvrtak, pogledajte što se sve mijenja

Pogoni tvornice koja je proizvodila 7 milijuna četvornih metara pločica stoje. Tvornicu su preuzeli vjerovnici koji će svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele. 'Sva nastojanja našeg župana koji sigurno shvaća vaš problem i vaše nedaće očituje se kroz Zagreb i kroz konstantne posjete ministarstvima', obratio se radnicima Zvonimir Koić, zamjenik župana.

Najavili prosvjed na Markovom trgu

No, radnici više nemaju strpljenja. Zadnju su plaću dobili prije pet mjeseci.'Očekujemo da se postigne neki dogovor, da nam se isplate kolike tolike plaće i da krenemo da radom', rekao je ukratko što želi jedan od radnika. Potencijala ima, tvrde radnici, ali uskočiti mora država. Za ponovno pokretanje stojeva, prema nekim procjenama, treba oko 46 milijuna kuna. Gdje naći novac i osigurati egzistenciju, radnici najavljuju da će pitati na Markovu trgu, novim prosvjedom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju