Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnica priznala pogrešku

Roditelji prvašića ostali u šoku: Djeca primila cjepivo protiv dječje paralize kojemu je prošao rok trajanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Šestero prvašića iz Zadarske županije u ponedjeljak je cijepljeno cjepivom kojemu je prošao rok trajanja.

Šestero prvašića u ponedjeljak je u ambulanti Službe za školsku medicinu zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije cijepljeni cjepivom protiv dječje paralize kojemu je prošao rok trajanja.

Njihovi roditelji su za to saznali nakon poziva liječnice iz te službe, koja im je rekla da cjepivo koje su njihova djeca primila neće biti dovoljno učinkovito zbog isteka roka i da bi trebali docijepiti dijete kroz mjesec dana.

"Još uvijek sam u šoku. Ni sama ne znam kako se ovakve stvari uopće mogu događati. Je li moguće da netko prije cijepljenja djece nije pogledao kada mu ističe rok?", istaknula je majka jedne prvašice.

Pročitajte i ovo Igor Matovič i Robert Kalinak burna konferencija za medije VIDEO Poletjele šake i uvrede: Sukobili se bivši premijer i bivši ministar, razdvajala ih policija

Kćerkicu je na obavezno cijepljenje dovela u ponedjeljak ujutro. U ponedjeljak navečer dijete je dobilo visoku temperaturu kao reakciju na cjepivo, no febrilno stanje trajalo je samo jednu noć.

"Kad sam pogledala u njezinu knjižicu cijepljenja, lijepo se vidi da rok ističe u 8 mjesecu 2023. godine, a ona je cijepljena 11. rujna. Nitko od nas roditelja koji smo u ponedjeljak bili tamo nije znao što to znači, kakav je rizik, kakve posljedice i reakcije možete imati cijepljenje s cjepivom kojemu je istekao rok", dodala je u razgovoru za Zadarski.hr.

Liječnica je nakon priznanja pogreške preporučila da bi djevojčicu trebalo docijepiti jer cjepivo kojemu je istekao rok neće biti dovoljno učinkovito.

"Na moje pitanje je li sigurna u to, neodređeno je odgovorila, tako da trenutno ni sami ne znamo što napraviti. Kako sad stvari stoje, ne vjerujem da ćemo se odlučiti na ponovno cijepljenje. Trenutno nam je najvažnije da ne bude nikakvih nuspojava, a liječnica tvrdi kako su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od cjepiva kojemu je prošao rok ne može biti posljedica", istaknula je.

Istek roka trajanja primijetio roditelj

Voditeljica službe za školsku i adolescentsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Nadia Cavenago–Morović, potvrdila je da je cjepivom nakon isteka roka cijepljeno šestero djece iz Osnovne škole Privlaka.

"Riječ je o tzv. mrtvom cjepivu, što znači da djeca definitivno neće imati nikakvih nuspojava. Moguć je jedino slabiji učinak imunološkog odgovora, ali to ne znači da će djeca morati ponovno biti cijepljena", rekla je te odgovorila na pitanje kako je moguće da se ovakva pogreška dogodi.

"Teško je reći. Moguće da sestra nije provjerila datum isteka roka cjepiva. U pravilu se takve stvari nikad ne događaju, ali može se dogoditi kao i svaka druga medicinska greška koja se može dogoditi", pojasnila je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Pitali smo vas kolika plaća bi vam bila dovoljna za normalan život: Odgovori su iznenađujući

O cijelom slučaju ZJZZ je informirao i županijskog pročelnika za zdravstvo dr. Marka Kolegu.

"Jedan od roditelja cijepljenog djeteta odmah je primijetio u iskaznici imunizacije na naljepnici cjepiva da je cjepivu dana 31. 08. 2023. god. istekao rok valjanosti. Zaprimljena je izjava roditelja, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda dao im je potrebna obrazloženje da se ne očekuju nikakve nuspojave zbog primjene nevaljalog cjepiva niti neželjene posljedice po zdravlje djeteta, a koje mišljenje je potvrđeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagrebu", izjavio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene