Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Frizura, odjeća, težina...

Seksizam kojem je izložena predsjednica nisu pošteđene ni ostale političarke

Komunikacijska stručnjakinja doc. dr. sc. Gabriela Kišček (Foto: Dnevik.hr)
Komunikacijska stručnjakinja doc. dr. sc. Gabriela Kišček (Foto: Dnevik.hr) Dnevik.hr
Aktualno Galerija Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Komunikacijska stručnjakinja doc. dr. sc. Gabriela Kišček (Foto: Dnevik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priznala je kako se susreće s gotovo nepodnošljivim seksizmom. Kaže da su njezini državnički rezultati ostali u medijskoj sjeni priča o njezinom izgledu.

Kada su u fokusu njezina frizura, odjeća, težina, umjesto državničkog posla - rekla je predsjednica za Novi list - to je primjer nepodnošljivog seksizma. Ne sjeća se da su predsjednika Mesića i Josipovića mediji tako proučavali.

Pročitajte i ovo Inspekcijski nadzor - 1 "Jel' ovu netko je*e?" Teške optužbe na račun liječnika u bolnici Dubrava! Dnevnik Nove TV u posjedu anonimne prijave: Spominju se štakori i alkohol, ali i seksizam Nasilje nad ženama: Ilustracija - 3 MRAČNE BROJKE Jeziva ispovijest žrtve nasilja za Dnevnik Nove TV: "Kad me srušio na pod i šutirao, osjećala sam se mala, ponižena, bespomoćna..."

"Čini se kao da je vanjski izgled mjera kredibiliteta i stručnosti žena u politici što nikako nije slučaj kod muškaraca. Vrlo rijetko čujemo da se muškarca komentira - izbor kravate, sakoa, vanjski izgled, kilogrami", rekla je Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja.

Često se prati i što odijeva ministrica Gabrijela Žalac. Da joj to smeta i sama je priznala: "Ja mislim da je bitnije što sam obukla danas."

Hrvatska nije izuzetak. Britanska premijerka Theresa May prati se u stopu. Posebno su u fokusu njezine cipele. Pod stalnim povećalom je i najpoznatija prva dama. Što je odjenula, je li bila na plastičnoj operaciji. Jednom je čak izjavila da je najzlostavljanija osoba na svijetu.

Prema liku 56-godišnje kancelarke Angele Merkel napravljena je i popularna Barbie lutkica. Krasila je njemačke ulice - i to u reklami za donje rublje. Strasno se poljubila i s bivšim francuskim predsjednikom - ali samo na kontroverznom plakatu, koji poziva na borbu protiv mržnje. Nije silazila s naslovnica kad je na operu došla s dubokim dekolteom.

Na pitanje hoće li to ikada prestati Kišiček kaže: ''Nadamo se da hoće zato što će rasti broj žena u politici i više će i češće u fokus dolaziti njihove izjave. Češće ćemo brinut što govore, a manje kako izgledaju u svojim javnim nastupima."

Mnoge evidentno ne brine što govore.

"Vi znate da Bandić svima da. Ja da sam žensko bio bi najbolje žensko. A ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam", rekao je Milan Bandić u izjavi 29. kolovoza 2018.

"Volimo da su sestre u pripijenim uniformama", kazao je Siniša Varga 17. veljače 2015.

"Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru", komentirao je Milan Kujundžić 12. veljače 2018.

Lako će biti političarkama kad u fokusu bude ono što govore, a ne kako izgledaju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene