Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane angažirane su u srijedu od jutra u gašenju požara na Biokovu i Velebitu te kod Knina.


Zračne snage sudjelovale su u zadnjih sedam dana u gašenju požara na Biokovu, pri čemu su izbacile ukupno oko 370 vodenih bombi te ostvarile oko 100 sati naleta na požarištu Biokovo, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Vezani članci Kanader, ilustracija Lokaliziran požar na Biokovu: Vatrogasci se pješice uspinjali prema vrhu planine, ostat će dežurati tijekom noći Zapalio se stan u zgradi u Puli - 4 Zapalio se stan na četvrtom katu zgrade u Puli, šikljao gusti dim: ''Čula sam neko pucketanje čudno i odmah izašla na balkon''

Današnji angažman zračnih snaga ujedno je 31. dan zaredom kako zračne snage sudjeluju u gašenju požara. Od ukupno 91 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage nisu djelovale samo 14 dana (12 u lipnju, 2 u srpnju i nijedan u kolovozu).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 292 požara (98 u Šibensko-kninskoj, 92 Splitsko-dalmatinskoj, 75 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 11 u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage upućene su i na novo požarište Crvena zemlja – Visibaba kod Knina, a u gašenju požara sudjeluju dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802.

Na ovom požarištu pored zračnih snaga na terenu angažirana su i 24 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH.

MORH: Kanader upućen i na požar na Velebitu

Jedan je kanader iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku upućen i na požarište iznad Jablanca na Sjevernom Velebitu, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na požarištu Jablanac – Visibaba zračne snage bile su angažirane ukupno šest dana u gašenju požara pri čemu su izbacile oko 200 vodenih bombi i ostvarile oko 50 sati naleta na požarištu. (Hina)