Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Bernardić: "Rezultat lokalnih izbora je rezultat mojih prethodnika, to je jasno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nitko u SDP-u ne smije odgovarati zbog izrečene riječi, ali ne smije ni štetiti stranci između dva izborna kruga", rekao je Davor Bernardić i pozvao sve koji su marginalizirani, politički eliminirani ili koji su odgovarali zbog bilo kakvog verbalnog delikta da se vrate u SDP.

SDP-u rejting pada pa čelništvo postaje sve nervoznije. U stranci dio članstva ne krije nezadovoljstvo rezultatima na lokalnim izborima. Ispred sjedišta SDP-a, gdje je održana sjednica Predsjedništva, večeras je bio reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

"Davor Bernardić se silno trudi odati dojam smirenosti i poslati poruku da u stranci cvjetaju ruže, da su jedinstveni, složni, da zajednički idu na pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora, međutim sam je sebe, očito svjestan teške situacije i borbe dvaju klanova, demantirao već u trećoj rečenici. Naime, ustvrdio je da ga napadaju oni koje je on pobijedio na unutarstranačkim izborima prije šest mjeseci.

Oštro je prozvao i sve one koji ga kritiziraju javno, na društvenim mrežama. Pritom je prioritetno mislio na bivšeg ministra Miranda Mrsića, koji je de facto Bernardiću poručio da mora otići i prepustiti mjesto nekome sposobnijem, tko može bolje voditi SDP.

Unatoč tome, iako se o tome spekuliralo, neće biti nikakih sankcija za Miranda Mirsića. Bernardić kaže da se na sjednici Predsjedništva o tome nije ni raspravljalo, no nekoliko je puta ponovio kako je pluralizam mišljenja jedno, a nanošenje štete stranci uoči drugog kruga lokalnih izbora nešto sasvim drugo.

Osvrnuo se i na rezultate tih lokalnih izbora i rekao da je SDP ostvario relativno zadovoljavajući rezultat, međutim, priznao je kako je zagrebački SDP, koji je on vodio do prije pola godine, polučio loš rezultat u glavnom gradu Hrvatske", kazao je Jarak.

"Mnoge je zaintrigirala izjava Davora Bernardića, kada je pozvao sve one koji su iz bačeni zbog verbalnog delikta da se vrate u stranku. Odmah su počele kalkulacije i špekulacije o kome se radi - svi su uvjereni da se radi o Slavku Liniću i Aleksandri Kolarić, ali i o još nekim istaknutijim bivšim članovima SDP-a koji su izbačeni ili su sami otišli u vrijeme vladanja Zorana Milanovića.

Nije isključeno da će Bernardić pozvati još neke da se vrate, no nakon današnje sjednice Predsjedništva potpuno je jasno da se sve više širi taj sukob između dvije frakcije u SDP-u i puno toga će ovisiti o rezultatima drugog kruga lokalnih izbora, točnije o rezultatima koje će postići SDP zajedno sa svojim koalicijskim partnerima. To bi moglo uvelike odrediti daljnju političku sudbinu Davora Bernardića", kazao je Jarak.

Bernardić: "Analiza slijedi nakon drugog kruga"

Upitan što može poručiti oponentima u stranci koji traže njegov odstup, Bernardić je odgovorio kako se na njega ljute oni koji su od njega prije šest mjeseci izgubili na izborima. "Situacija je vrlo jasna, radio sam proteklih šest mjeseci na jačanju i konsolidaciji SDP-a, to ćemo raditi i dalje. Rezultat koji je za SDP dobar u velikim gradovima, obećavajući i sa trendovima je nešto što će sigurno biti bolje. Rezultat lokalnih izbora je rezultat mojih prethodnika, to je jasno", ustvrdio je Bernardić.

Rekao je kako će se rezultati lokalnih izbora analizirati nakon drugog kruga kao i svaka ozbiljna stranka te da od toga ne bježe.

Upitan smatra li se odgovornim za loš SDP-ov rezultat u Zagrebu na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora, dosta lošijem nego na prošlim i pretprošlim izborima, a s obzirom da je zagrebački SDP vodio godinama, Bernardić je odgovorio kako je SDP-ova lista druga najjača i da to nije sjajno, ali da zajednička kandidatkinja ima velike šanse u drugom krugu i "da će se promjene dogoditi".

Na ponovljeni istovjetni upit, Bernardić je rekao kako je stranačka infrastruktura u Zagrebu podijeljena oko Milana Bandića, SDP-a, HDZ-a i nezavisnih kandidata, a rezultati za mjesne odbore i gradske četvrti je "bio dosta slabiji i od toga ne bježimo".

Analiza slijedi nakon drugog kruga, dometnuo je Bernardić. Na pitanje kakve će biti sankcije za one koji su naštetili stranci, Bernardić je rekao kako je bio i jasan i da već odgovorio na to pitanje.

Predsjednik SDP-a rekao je da Hrvatska već mjesec dana nema imenovane ministre i stabilnu Vladu i stoga ju poziva da odstupi u interesu hrvatskih građana i da se ide na prijevremene parlamentarne izbore.

Upitan, vjeruje li da SDP može pobijediti na prijevremenim parlamentarnim izborima koje zaziva, Bernardić je odgovorio potvrdno i dodao da građani Republike Hrvatske "treći put neće gledati loš film, ukradenu budućnost i besperspektivnost u koje nas u posljednjih godinu i pol dana uvukli HDZ i Most".

U vezi s kritikama na njegov račun, rekao je kako u SDP-u njeguju pluralizam mišljenja i pravo da se govori i iznosi kritika, ali nikada da se šteti stranci i Predsjedništvo SDP-a ustraje u tom demokratskom načelu.

"Nitko u SDP-u ne smije odgovarati zbog izrečene riječi, ali ne smije štetiti stranci između dva izborna kruga", rekao je Bernardić i pozvao sve koji su marginalizirani, politički eliminirani ili koji su odgovarali zbog bilo kakvog verbalnog delikta da se vrate u SDP.

Radimo na jačanju stranke koje smo pokrenuli kroz pristupanje izbornom ciklusu kroz političku akademiju Ivica Račan i brojne aktivnosti koje smo pokrenuli unutar samog SDP-a, kazao je Bernardić, prenosi Hina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene