Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Savjetujemo: Evo kako do stipendije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Školska godina je počela, a uskoro kreće i akademska.

Učenje je svakako lakše uz stipendiju, pogotovo kada vas ona može odvesti na najbolje fakultete svijeta. Stipendija je danas u ponudi mnogo, ali prima ih tek mali dio studenata i učenika. Stručnjaci kažu kako je problem u neinformiranosti. Zato, evo kako do stipendije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna prilika Županije, gradovi i općine dijele stipendije: Pogledajte koliko iznose i tko će imati prednost EU, mladi i obrazovanje - 3 10 godina članstva Što je Europska unija donijela mladima? Euri im i nisu baš sjeli, a muči ih i još jedan problem

Stipendija u inozemstvu želja je koju je Leon Leskovec, student politologije, lako ostvario. 'Vidio sam na internet stranicama fakulteta da je otvoren natječaj za ERASMUS studente, prijavio sam se', kaže Leon. 400 eura na mjesec i 4 mjeseca u Frankfurtu na Odri. Iskustvo veoma korisno, no princip rada drugačiji je od zagrebačkog.

'Znači jako male grupe, dobre diskusije, sve na engleskom', priča Leon. 'Većina studenata u Hrvatskoj ne prima stipendiju', zaključio je Thomas Farnell s Instituta za razvoj obrazovanja. Njih zapravo u ponudi ima velik broj. Od ministarstava, gradova, tvrtki, do inozemnih stipendija. Za primjerice onu na Oksfordu potrebno je do godinu dana pripreme.

'To su zapravo jako visoke stipendije, jako visoke troškove studija, na najboljim mogućim svjetskim sveučilištima', kaže Farnell. Potrebno je nekoliko stvari. Prijavni obrazac, prosjek ocjena, preporuke profesora, dokazi o polaganju određenih standardiziranih ispita. 'Na kraju pismo motivacije koje je jedno od ključnih dijelova aplikacije', dodaje Farnell.

Zahvaljujući internetu u samo nekoliko klikova možete pronaći stipendiju za sebe. No tu priča ne staje. Edi Blažun je krenuo u treći razred za zanimanje soboslikara. Odličan je učenik. Želi stipendiju. 'Nitko mi nije baš previše govorio o stipendiji pa su proletjele dvije godine brzo. Sad sam saznao od prijatelja', kaže on.

Obrtnička komora u suradnji s gradovima i gospodarstvenicima već sedam godina daje stipendije za deficitarna zanimanjima. Neke je lakše, a druge teže dobiti, no najvažnije od svega je prijaviti se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene