Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Koalicija nije ugrožena"

Martina Dalić pobjegla od novinara nakon sastanka s partnerima

Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr)
Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U Banskim dvorima održao se sastanak premijera Andreja Plenkovića s koalicijskim partnerima zbog afere Hotmail.

Potpredsjednica Vlade Martine Dalića nije bila raspoložena za izjave novinara pa je tako samo poručila kako je danas "već odgovorila na sva pitanja" i sjela u vladin automobil.

Vrdoljak: "Sljedeći tjedan novi sastanak"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

Ivan Vrdoljak, predsjednik HDZ-ovog koalicijskog partnera HNS-a, nakon sastanka je poručio kako će sljedeći tjedan održati još jedan sastanak na kojem će se prezentirati tijek postizanja nagodbe.

"Danas je najvažnije sačuvati desetke tisuća radnih mjesta, a to znači postizanje nagodbe. Želimo prikazati odgovornost prema procesu, a što se tiče političke odgovornosti, o tome će se razgovarati u danima koji slijede te nakon 10. srpnja. Želimo voditi politiku odgovornosti prema procesu koji je vrlo bitan desecima tisuća ljudi koji rade u Agrokoru", kazao je Vrdoljak koji nije želio odgovoriti ima li Dalić i dalje njihovu podršku.

Glavaš: "Vlada ostaje"

Branimir Glavaš je nakon izlaska iz zgrade Vlade kratko rekao da premijer Andrej Plenković ima povjerenje svih koalicijskih partnera. "Institucije neka rade svoj posao. Vlada ostaje", rekao je kratko Glavaš. 

Pupovac: "Sastanci se nastavljaju"

Milorad Pupovac je rekao da će koalicijski partneri nastaviti sastanke i idućeg tjedna.

"Razgovaramo o tome dokle smo stigli s važnim procesom za zemlju, a to je postizanje nagodbe. I gdje je napravljena kontaminacija u cijelom procesu. Dakle, što se Vlade tiče i osnovnih funkcionalnih ciljeva, vladajuća koalicija podržavaju funkcioniranje Vlade i postizanje tih ciljeva. Što se tiče kontaminiranih mjesta, ukoliko bude potrebno poduzet će se mjere u skladu s osjećajem odgovornosti. Svi vrlo ozbiljno razumijemo da ne smijemo dopustiti da se ugrozi proces postizanja nagodbe. Ne smije se dopustiti da se ugrozi Vlade i funkcioniranje Vlade", kazao je Pupovac.

Na pitanje kako ovo može biti napad na nagodbu rekao je kako nema nikakve sumnje da svi vide da postoje zainteresirane strane koje nisu zadovoljne nagodbom, "one žele minirati nagodbu i cjelokupan proces. Služe li pojedini mediji tome - služe. Služe li pojedini akteri tome - služe", rekao je Pupovac nakon sastanka.

Upitan kako bi on postupio na mjestu Martine Dalić, odgovorio je: "vrlo jednostavno".

Predstavnici manjina poručili su kako Dalić i dalje uživa njihovu potporu

Kosor: "Odvojiti žito od kukolja"

Darinko Kosor (HSLS) rekao je kako se sastanak nastavlja u utorak kad će njemu nazočiti i povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

"Mi dajemo podršku Andreju Plenkoviću i većina u Saboru nije ugrožena. Očekujemo da 10. srpnja dođe do nagodbe te da se uključe nadležne službe ako postoje pojedinci koji su situaciju mimo zakona iskoristili u svoju korist. Koalicija nije ugrožena, ali pojedinci koji su radili određena dijela moraju biti istraženi od nadležnih tijela. Očekujemo brze odgovore. Očekujemo da se odvoji šuma od drveta i žito od kukolja", kazao je Kosor. 

Milorad Batinić (HNS) u Saboru je izjavio kako Dalić i dalje ima podršku HNS-a.

Čačić: "Kaznena odgovornost je pitanje za DORH"

Čelnik Reformista Radimir Čačić ranije je napustio sastanak zbog drugih obveza.

"Ako postoji išta što Martinu Dalić dovodi u sukob interesa – smjena, ostavka. Ja u ovim mailovima nisam vidio ništa što već nisam prije vidio. Ako se priprema sa strukom jedan tekst koji treba biti napravljen u najkraćem mogućem roku, naravno da to ne radi referenti u ministarstvu. To radi eksperti. Eksperata na tu temu ima svega 10-ak, nema nekih drugih. Sugestije za eksperte su bile iz širokog spektra i to je dobro. Uvijek treba koristiti ljude koji znaju, a ako su oni kasnije na protuzakonit način", kazao je Čačić.

Upitan smatra li da u mailovima ima elemenata kaznenog djela, odgovorio je kako je to pitanje za DORH te da bi na mjestu Martine Dalić isto postupio.

Bago: "Koalicijski partneri smatraju da je Dalić preveliki teret za Vladu"

Ispred Banskih dvora nalazi se reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago koji je izvijestio o trenutnoj situaciji.

"U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Plenkovića i koalicijskih partnera nakon objave mailova potpredsjednica Dalić i skupine koja je radila na izradi lex Agrokora. Budući da je ona potvrdila autentičnost tih mailova, koalicijski partneri predvođeni HNS-om, HSLS-om i manjincma smatraju da je Martina Dalić preveliki teret za Vladu i da bi trebala odstupiti. Pitanje je hoće li i danas imati takav stav ili će ih Plenković uvjeriti da treba odraditi cijeli posao. Prije sastanka nisu bili rječiti. Jedino je Glavaš rekao da je stanje zabrinjavajuće", izvijestio je Bago.

Glavaš: "Pozicija Dalić nije ugodna"

Uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića s koalicijskim partnerima zbog afere Hotmail, većina sudionika nije bila raspoložena za izjave.

Branimir Glavaš (HDSSB) poručio je kako će odluku o podršci Martini Dalić donijeti nakon što prikupi sve informacije.

"Pozicija Martine Dalić nije ugodna, ne samo za gospođu Dalić nego i za hrvatsku državu", kazao je Glavaš.

Furio Radin kazao je samo: "Ovaj papir je bijeli. Ja znam da ništa ne znam, i nisam prvi koji je to rekao" te pokraj novinara produžio u Banske dvore.
Premijer Andrej Plenković prethodno je poručio kako će dati izjavu nakon sastanka s partnerima.
 

Plenković: "Nismo ničiji taoci"

Upitan je li HDZ talac Martine Dalić, Plenković je prethodno poručio kako "nisu ničiji taoci".

"Danas se događa da moramo finalizirati nagodbu u Agrokoru. Zašto su baš mailovi izašli na dan kad ja dajem veliki intervju i ja primam nagradu. Sve je to orkestar i velika drama", kazao je Plenković.

Martina Dalić je pak poručila kako neće dati ostavku.

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži ostavku Dalić

Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P) u petak je zatražila ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog inkriminirajućih mailova jer je tako, kako ocjenjuju, dovela u opasnost provedbu lex Agrokor i opstanak tvrtki, posebno iz poljoprivrednog sektora koje posluju unutar grupacije Agrokora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene