Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ARBITRAŽI

'Za mene nije najvažnije koju ćete proceduru odabrati nego da ta procedura bude učinkovita'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posjetu Hrvatskoj je predsjednik Europskog vijeća.

U posjetu Hrvarskoj je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji se sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a zakazan je i sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer u Jelsi: 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela' Slika nije dostupna Cerar objavio Predsjednik arbitražnog suda sam će imenovati slovenskog arbitra

Nakon sastanka s predsjednicom, govoreći o arbitraži, Tusk je poručio kako su obje zemlje EU partneri te da su dobri odnosi važni.

'Žao mi je zbog tog problema', rekao je i dodao kako se nada da proces nije mrtvav, ali i da su za njega potrebne obje strane.

'Za mene nije najvažnije koju ćete proceduru odabrati nego da ta procedura bude učinkovita', poručio je. Smatra kako se radi o osjetljivom pitanju, ali se nada da će se pronaći rješenje.

'Dobra suradnja je potreba zbog drugih pitanja', zaključio je.

Grabar-Kitarović: Granica se više ne može rješavati arbitražom

Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je izvijestila gospodina Tuska o svemu, a vjeruje da će to napraviti i premijer Milanović.

'Hrvatska drži kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran', rekla je. Predsjednica je poručila i kako 'želimo riješiti pitanje sa Slovenijom, pokazati da smo sposobni pronaći kojim putem dalje'.

'Europska komisija pomagala je da se dođe do rješenja. Cijenit ćemo od EU ako se postave na način da se ne podržava pozicija niti jedne strane i da se ostane neutralnim i da se dopusti da proces ide dalje', rekla je.

Nema opravdanja za ksenofobiju prema izbjeglicama

Tusk je naglasio da je dobra suradnja Hrvatska i Slovenije posebice važna i u kontekstu problema s kojima je suočena Europa, a to je migrantska i izbjeglička kriza bez presedana.

Predsjednica je rekla da Hrvatska u tom smislu mora biti spremna na sve opcije i da može očekivati da će veći broj izbjeglica krenuti prema RH. 'Moramo iskazati solidarnost, moramo isto tako u ovoj situaciji kada je riječ o EU, iznaći načina i kako više pomoći Srbiji i Makedoniji koji u ovom trenutku zbrinjavaju, barem privremeno, veliki broj izbjeglica.'

Riječ je ne samo o pripremi prostora za prihvaćanje izbjeglica već je, kako je nastavila, potrebno razlučiti kako i što dalje u suradnji s europskim partnerima. Jedan dio migranta vjerojatno će tražiti politički azil, a jedan dio će čekati u RH da bi otišli dalje u EU.

'Svi koji žele u Schengen moraju imati putovnicu i vizu'

'Institucije moraju biti spremne da razluče ono što je u domeni MUP-a - pitanja azila, i ono što je u domeni humanitarnog zbrinjavanja tog ljudi ...koji nakon svega što su prošli zaslužuju da ih se primi, da ih se zbrine na dostojan način', kazala je Grabar Kitarović.

Po njezinim riječima, sada treba gledati iznad pitanja izbjegličkih kvota jer su one u ovom trenutku 'kao da gasite požar s jednim aparatom za gašenje'. Po njezinim riječima, iznimno je važno raditi na uklanjanju korijenskih uzroka zbog kojih migranti dolaze na europski prostor, a to su ratni sukobi i siromaštvo.

Tusk je istaknuo da je prioritet EU-a spriječiti gubitke života migranata koji preko Sredozemlja pokušavaju doći do Europe. 'Nema opravdanja za neprijateljske, rasističke ili ksenofobne reakcije na migrante', naglasio je. (Hina/S.T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene