Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS U BUDIMPEŠTI

'Svi koji žele u Schengen moraju imati putovnicu i vizu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska ne dopušta ulazak stotinama izbjeglica koje se nalaze izvan zgrade tražeći da im se dopusti nastavak puta prema zemljama zapadne Europe, prenose agencije.

Iako su vrata kolodvora otvorena mađarske su vlasti u utorak zabranile prometovanje svih vlakova koji izlaze iz glavnog kolodvora u Budimpešti te na taj način zaustavile napredovanje izbjeglica prema sjevernim zemljama Europske unije, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u Slika nije dostupna Žele opsoriti odluku EU Mađarska ide na europski sud zbog izbjegličke kvote

Odluka o tome stigla je preko službenog razglasa, no do kad će ta odluka biti na snazi, nije rečeno. Potom je uslijedila evakuacija, a vrata su se zatvorila, javlja Daily Mail.

Glasnogovornik mađarske vlade kazao je da je takav potez posljedica odluke Europske unije prema kojoj svi koji žele ući u Schengen moraju imati valjanu putovnicu i vizu što se odnosi samo na imigrante.

Austrijska policija propustila četiri vlaka iz Mađarske

Zatvaranje kolodvora u Budimpešti dijelom je posljedica pritiska od strane ostalih zemalja Europske unije koje se bore s navalom migranata iz Mađarske. Policija u Beču istaknula je u utorak da je tijekom ponedjeljka na kolodvor u Westbanhofu u Austriji ušlo 3.650 migranata, a većina ih je svoj put nastavila prema Njemačkoj. To je ujedno ovogodišnji rekord dolazaka u jednom danu.

Mađarske vlasti su nakon nekoliko dana popustile pred pritiskom migranata i otvorile vrata kolodvora te su u ponedjeljak odobrile polazak izbjeglica vlakom, premda mnogi od njih nisu imali vizu. Velik broj ih je noć na utorak proveo na bečkom kolodvoru Westbanhofu, nadajući se da će moći nastaviti put u Njemačku koja je prošlog tjedna ublažila uvjete za odobravanje izbjegličkog statusa Sirijcima koji bježe iz domovine.

"Sada provjeravamo koliko ih traži azil", rekao za AFP glasnogovornik austrijske policije Patrick Maierhofer.

'Dopuštanje ukrcavanja na vlakove u Budimpešti i gledanje kako ih isti odvode u susjedstvo (Austriju) to nije politika', rekao je austrijski vijećnik Werner Faymann za ORF televiziju.

 

 

Merkel poziva Europu na zajednički odgovor na izbjegličku krizu

Drugi izbjeglice, većinom bez vize, ukrcali su se u ponedjeljak u vlak za Salzburg, u Austriji, a neki su se uputili u Muenchen, na jugu Njemačke. Taj vlak iz Budimpešte s četiristotinjak izbjeglica stigao je u ponedjeljak navečer u Bavarsku.

Na snazi je još uvijek takozvani Dublinski sporazum III, prema kojem bi izbjeglice trebala primiti ona EU-zemlja na čiji teritorij je ta osoba prvo stigla. Budući da većina dolazi preko Sredozemlja, te su zemlje Italija i Grčka no, one se osjećaju preopterećenima.

Prošlog je tjedna Njemačka odbacila odredbe Dublinskog sporazuma te najavila primanje izbjeglica iz Sirije koji će u Njemačkoj zatražiti azil te dobiti trajno prebivalište. Ta je odluka naljutila mađarske vlasti koje su kazale kako će velik broj migranata, ohrabren odlukom, krenuti put Njemačke, te da će time biti izazvana velika šteta.

U ovim trenucima stotine izbjeglica prosvjeduju ispred kolodvora u Budimpešti zahtjevajući da se otvori. Mašući kupljenim kartama uzvikuju "Njemačka, Njemačka" i traže da im se omogući odlazak u tu zemlju. Duž ulaza na kolodvor stoje policijske snage.

Mađarska policija naredila je ljudima da napuste perone, među kojima je bilo i nekoliko stotina izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka. Oni već tjednima putuju kroz Makedoniju i Srbiju pokušavajući se preko Mađarske, koja je u schengenskom prostoru, domoći bogatijih zemalja Europske unije.

Njemačka se priprema za izbjeglički val

Prvi migranti iz golemog izbjegličkog vala počeli su stizati u utorak na njemačke kolodvore, dok vlada u Berlinu istodobno procjenjuje da će fondovi potrebni za integraciju novopridošlica skočiti za milijarde eura.

Na kolodovore u Stuttgartu i Frankfurtu u utorak je zasad stiglo 200 izbjeglica. Dužnosnici u Stuttgartu, koji su preuzeli migrante iz vlaka Muenchen-Dortmund, kažu da nikad nisu vidjeli tako veliku skupinu izbjeglica koja je došla odjednom.

Ali u Njemačkoj se pripremaju za mnogo veće skupine koje će vjerojatno stići u idućim danima. Vlasti u Salzburgu objavile su da je oko 2000 izbjeglica, koji su prenoćili na tamošnjoj željezničkoj postaji, krenulo prema Muenchenu, gdje ih je već 1600 stiglo u ponedjeljak.

U toj skupini izbjeglica u Salzburgu samo ih je troje zatražilo azil u Austriji. Svima ostalima pogledi su uprti samo u Njemačku.

Mađarska je pak blokirala stotine izbjeglica ispred kolodovora Keleti. Oni se nalaze izvan zgrade i traže da im se dopusti nastavak puta prema zemljama zapadne Europe, prenose agencije. Kako javlja agencija MTI, stotine izbjeglica prosvjeduju ispred kolodvora izvikujući "Njemačka, Njemačka" i traže da im se omogući odlazak u tu zemlju.

U Češkoj je dvjestotinjak izbjeglica skinuto s vlaka za Njemačku. Većinom su Sirijci i smješteni su u prihvatilišta u Breclavu i Hodoninu.

Očekuje se da će većina izbjeglica koji bježe pred ratnim vihorom na Bliskom istoku na kraju ipak dobiti azil, ali je veliko pitanje hoće li isto uspjeti i ekonomskim migrantima s Balkana. Vlasti u Bavarskoj u utorak su otvorile posebni prihvatni centar za balkanske izbjeglice.

Njemačka ministrica rada Andrea Nahles zatražila je dodatnih od 1,8 do 3,3 milijarde eura za integraciju migranata.

A istodobno izbjeglička kriza ne pokazuje znake popuštanja. Europska agencija za sigurnost granica Frontex priopćila je da je oko 23 tisuće izbjeglica samo prošli tjedan stiglo do grčkih otoka. Samo ih na Lesbosu oko 15 tisuća čeka priliku da krenu dalje prema Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene