Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saslušani svjedoci zbog kojih je Glavaš u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem dvojice od četvorice svjedoka na koje je Branimir Glavaš utjecao, a zbog čega je i pritvoren, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena istraga ratnih zločina nad osječkim Srbima 1991.

U nazočnosti Glavaša koji je jutros ponovno doveden iz zatvorske bolnice, u kojoj je smješten zbog dvotjednog štrajka glađu, i suosumnjičenog Krunoslava Fehira istražni sudac je ispitao Ištvana Mihaleka i Damira Hubera, dvojicu bivših pripadnika tzv. zaštitne ili prištabske čete koju mediji nazivaju i Branimirovom osječkom bojnom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Selotejp 'Civili u Osijeku stradavali su zbog koristoljublja' Slika nije dostupna Suđenje Branimiru Glavašu Zaštičeni svjedok svjedočio šest sati

Mihalek je u medijima ranije bio spominjan kao osoba koja je prijetila nekim svjedocima tijekom policijske istrage protiv Glavaša, a navodno je prijeteće poruke slao i obitelji Krunoslava Fehira koji je priznao zločine i Glavaša označio kao nalogodavca.

Iz istog kruga dolazi i drugi svjedok Huber. Tijekom njegovog
svjedočenja državno odvjetništvo tražilo je da Branimir Glavaš bude izveden iz sudnice, no svjedok je, kako se doznaje, rekao da mu Glavaševa nazočnost ne smeta.

'Državno odvjetništvo nakon toga nije niti insistiralo da Glavaš ne prisustvuje saslušanju', izjavio je Glavašev odvjetnik Ante Madunić. Dodao je da će Glavaš i sutra doći na saslušanje svjedoka te da je unatoč štrajku glađu i dalje dobrog zdravlja.

Neslužbeno se doznaje da niti jedan današnji svjedok nije izravno teretio Glavaša, osumnjičenog da je osobno naredio zlostavljanje i ubojstvo dvojice, te mučenje troje osječkih Srba civila.

Istražni sudac Posavec još uvijek nije odlučio o posljednjem zahtjevu tužiteljstva da se pritvor Glavašu, osim zbog utjecaja na četvoricu svjedoka, odredi i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela. 

Budući da Glavašu pritvor istječe 26. studenoga, sudac nije ni
prisiljen hitno rješavati taj zahtjev.

Glavaševi odvjetnici međutim tvrde kako bi on trebao biti pušten na slobodu čim se ispita posljednji od četvorice svjedoka na koje je Glavaš navodno utjecao, a koji bi se pred sucem trebao pojaviti 17. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene