Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nedopustiv igrokaz s referendumom'

'Događaji u Sloveniji štete njima, a ne nama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska drži da je proces ratifikacije protokola za pristupanje NATO-u završen u svim zemljama članicama i očekuje da slovensko političko vodstvo vrlo jasno odgovori na zahtjeve za raspisivanje referenduma, izjavio je u petak u Parizu hrvatski premijer Ivo Sanader.

'Što se tiče NATO-a, proces ratifikacije je završen u svim članicama. Očekujem i siguran sam da će Hrvatska u Strasbourgu i Kehlu biti članica NATO-a, a sve što se događa u Sloveniji nije dobro, ali to ne škodi Hrvatskoj i tu se pridružujem predsjedniku Mesiću da to prije svega šteti Sloveniji', rekao je Sanader zamoljen da komentira prikupljanje 40.000 potpisa u Sloveniji za raspisivanje referenduma o hrvatskom članstvu, nakon što je slovenski parlament već ratificirao pristupni protokol.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Sanader ističe kako je nedopustiv 'igrokaz s referendumom'.

'Očekujem da slovensko političko vodstvo vrlo jasno odgovori na ove zahtjeve za referendumom, da pronađe načina kako bi Hrvatska zajedno s Albanijom bila na summitu na kojem će se proslaviti 60. vrlo uspješnih godina NATO-a. Bilo što drugo za nas ne dolazi u obzir', rekao je Sanader.

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar odredio je u četvrtak popodne rok do kada bi predlagači referenduma o ulasku Hrvatske u NATO morali prikupiti potreban broj potpisa za svoju inicijativu. Izvanparalmentarna Stranka slovenskog naroda (SSN), koja i dalje ustraje na referendumu, treba prikupiti potrebnih 40.000 potpisa u roku od 35 dana, to jest do 26. ožujka. Da bi se uhvatili rokovi potrebno je da svi ratifikacijski instrumenti budu deponirani u američkom State Departmentu, kako bi onda i Hrvatski sabor stigao ratificirati Washingtonski ugovor.

Gantar je u utorak izjavio da bi Slovenija mogla 'uhvatiti' rokove za slanje ratificirana i potpisana protokola o ulasku Hrvatske u NATO SAD-u kao depozitaru Atlantskog ugovora, ako inicijatori u roku od 35 dana ne prikupe potreban broj potpisa, što bi značilo da se referendum ne raspisuje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene