Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saga o ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeftino skupljenje političkih poena na pitanju ZERP-a sve se više zahuktava. Vladin prijedlog da se ZERP na članice EU počinje primnjenivati tek početkom 2008. ne odobravaju SDP i HSS, a HNS postavlja uvjete za podršku Vladinu prijedlogu. Premijer Sanader im poručuje: ZERP će ići, s vama ili bez vas.

RAČAN: Primjene ZERP-a tek početkom 2008. je neprihvatljiva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nema naznaka da će HRM kontrolirati brodove pod zastavama članica EU' Slika nije dostupna HSS i SDP traže primjenu zaštićenog ribolovnog pojasa na sve članice EU

Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da je za njegovu stranku neprihvatljivo rješenje po kojemu bi se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na članice EU počeo primjenjivati početkom 2008., te je iznio SDP-ov prijedlog po kojemu bi ekološka komponenta ZERP-a na snagu stupila odmah, a ribolovna 1. srpnja iduće godine.

"Inzistiramo da se ekološka komeponenta ZERP-a primjeni odmah, a ribolovna komponenta 1. srpnja 2007.", izjavio je Račan novinarima u Hrvatskom saboru.
novinarima u Hrvatskom saboru.

Neslužbene najave po kojima Vlada predlaže da se ZERP na članice EU počne primjenjivati 1. siječnja 2008., po Račanovim riječima za SDP ne može biti prihvatljiv, budući da je, kazao je, problem oko ZERP-a nastao za vrijeme HDZ-ove vlasti, pa ga za njezina mandata treba i riješiti.

"Prolongiranje rješavanja nakon izbora liči na petljanje, da
prolongiramo problem iz ovoga mandata pa ćemo vidjeti što će biti nakon izbora. To me podsjeća na onu narodnu 'drži vodi dok majstori odu'", rekao je Račan.

Upozorio je na mogućnost da - s obzirom na najave da će izbori biti redovni, dakle krajem iduće godine - državna vlast ne bude formirana, pa pita tko će tada rješavati probleme i poduzimati potrebne radnje za provedbu ZERP-a.

Račan je istaknuo da je SDP pomno analizirao situaciju, da
prijedlog njegove stranke vodi računa o nacionalnim interesima, kako onima da se ne ugrozi ulazak Hrvatske u EU, tako i onima da se ekološki i ribolovno zaštiti Jadran.

Spreman je, kazao je, pomoći u kontaktima s partnerima u Rimu, Ljubljani i Bruxellesu kako bi se iznašlo kompromisno rješenje što se tiče primjene ZERP-a, "da iznesemo jake argumente da je naš prijedlog ne samo u interesu Hrvatske nego i drugih".

Račan je naglasio da prije primjene ZERP-a treba poduzeti potrebne predradnje, kako stupanje na snagu ZERP-a ne bi bilo samo na papiru, a uvjeren je da se sve to može provesti do 1. srpnja, kako to predlaže SDP.

Upitan je li o SDP-ovom prijedlogu razgovarao s HSS-om, budući da su SDP i HSS ranije zajednički podnijeli prijedlog o primjeni ZERP-a, Račan je odgovorio da je razgovarao s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem.

"HSS je imao razumjevanja za naš prijedlog i očekujemo da ga podrže", rekao je Račan.

Jutros ga je, dodao je, premijer Ivo Sanader izvijestio o odgodi Vladine sjednice na kojoj je trebao biti predstavljen Vladin prijedlog primjene ZERP-a, a Račan se nada da će tijekom dodatnih međustranačkih konzultacija Vlada prihvatiti SDP-ov prijedlog kao kompromisno rješenje.

HSS izzistira na aktivaciji ZERP-a pola godine prije izbora

Predsjednik saborskog Kluba HSS-a Željko Pecek izjavio je danas kako HSS inzistira da se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) svakako aktivira šest mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora, te će u tom smislu razmotriti prijedlog SDP-a po kojemu bi se ekološki dio ZERP-a aktivirao odmah, a ribolovni 1. srpnja iduće godine.

"Htjeli bi da se ZERP aktivira prije parlamentarnih izbora, da ne bude u funkciji izbora", rekao je Pecek novinarima u Hrvatskom saboru, zamoljen da prokomentira SDP-ov prijedlog koji je jutros iznio Ivica Račan.

Napominjući da je HSS skoro izašao iz bivše koalicijske vlasti upravo zbog ZERP-a, Pecek je kazao da je odgoda primjene ZERP-a prihvatljiva za HSS, ali samo pola godine prije održavanja izbora, a kako bi se tehnički i operativno pripremilo aktiviranje tog zaštićenog pojasa.

"Šest mjeseci je optimalan rok za aktiviranje pojasa u punom smislu riječi. Šest mjeseci nije presudno jer smo čekali već nekoliko godina, a ako to bude nakon izbora čekat ćemo još tri godine", rekao je.

Upitan nije li SDP izašao izvan dogovora s HSS-om, budući da je u saborskoj proceduri zajednički prijedlog tih stranaka o primjeni ZERP-a, Pecek je odgovorio da je HSS znao za SDP-ov prijedlog, da su čelnici tih stranaka razgovarali o tome.

No, istaknuo je da parlamentarne stranke i javnost još nisu vidjele Vladin konačni prijedlog o aktiviranju ZERP-a, a nisu čuli ni obrazloženje državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Hide Biščevića kakav je to zapisnik potpisao te ograničava li taj potpis Hrvatsku u aktiviranju pojasa.

SANADER: ZERP će svakako ići, s konsunzusom ili bez njega

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da bi bilo dobro postići konsenzus oko Vladinog prijedloga primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), ali ako ne bude postignut, Vlada će sutra ići s prijedlogom, za koji ima potporu parlamentarne većine.

"Ukoliko bude moguće postići ćemo konsenzus, bilo bi dobro da ga postignemo, a ako ne, onda će Vlada ići s prijedlogom koji podržava parlamentarna većina", rekao je novinarima premijer Sanader.

Premijer je najavio da će na sjednici Vlade, koja je zbog očitovanja stranaka koje to još nisu učinile odgođena za sutra, biti dvije odluke - jedna o primjeni ZERP-a i druga o izmjeni Zakona o prelasku državne granice.

Već sutra će se uvesti nediskriminirajuće pravo za hrvatske ribare koji će u ZERP moći ulaziti bez putovnice i granične kontrole u okviru 36 sati. Smatra se da se u tom roku ribarski brod kad uđe u područje ZERP-a može iz njega vratiti i takvo rješenje je usklađeno sa strukom i ribarima. Ta odluka će se primjenjivati čim je Sabor potvrdi, a nastojat ćemo da to bude do kraja tjedna, rekao je.

"To je velik korak", ocijenio je Sanader i dodao da je datum primjene ZERP-a konačan i da više neće biti odgoda.

Podsjetio je da je Vlada za svoj prijedlog već dobila potporu
oporbenih stranaka HNS-a, IDS-a i PGS-a te iz parlamentarne većine HSLS-a, HSU-a i predstavnika nacionalnih manjina, a dodao je da mu je potporu dao i predsjednik RH Stjepan Mesić.

Pitanje je samo možemo li naći kompromis između vladinog i SDP-ovog prijedloga koji sa HSS-om traži da primjena ide odmah, a to je, kazao je, neodgovorno.

Očekujem da svi budu odgovorni u ovom trenutku i da zajednički nađemo rješenje, poručio je premijer.

Novinari su zamolili premijera za komentar današnje izjave
predsjednika SDP-a Ivice Račana, koji je rekao da neslužbene najave po kojima Vlada predlaže da se ZERP na članice EU počne primjenjivati 1. siječnja 2008. za SDP ne mogu biti prihvatljive jer bi to bilo prebacivanje problema slijedećoj vladi. SDP inzistira da se ekološka komponenta ZERP-a primjeni odmah, a ribolovna 1. srpnja 2007.

"Ako Sabor donese odluku da se od određenog datuma primjenjuje ZERP, a datum ćemo objaviti sutra, onda je to definitivna odluka i nema prebacivanja problema i ZERP se primjenjuje na sve pa i članice EU", rekao je Sanader.

"Odmah primijeniti ZERP znači da još uvijek nemamo ono što svi očekuju, jer se treba pripremiti za kontrolu (pojasa) i sve ostalo što je potrebno", kazao je Sanader.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da je Hrvatska u kontaktu s Europskom komisijom i zemljama članicama EU kroz Vladinu stručnu radnu skupinu i resorna ministarstva.

"Odluka koju ćemo donijeti neće naštetiti Hrvatskoj i bit će korisna za hrvatske interese", naglasio je premijer.

PUSIĆ: HNS ima dva uvjeta za potporu vladinoj odluci

Prihvati li Vlada HNS-ove uvjete da se ukine diskriminacija hrvatskih ribara u Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) te osiguraju proračunska sredstva za provedbu tog zaštićenog pojasa, HNS će podržati Vladinu odluku da se ZERP 1. siječnja 2008. počne primjenjivati na članice EU, najavila je danas predsjednica 'narodnjaka' Vesna Pusić.

Vesna Pusić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocijenila da je predloženo aktiviranje ZERP-a 1. siječnja 2008. prihvatljiv rok za stvarno funkcioniranje zaštićenog pojasa, te najavila HNS-ovu potporu tom Vladinom prijedlogu, prihvate li Banski dvori spomenute uvjete.

Te će uvjete HNS predložiti kao zaključke za vrijeme saborske rasprave o ZERP-u, te njima zatražiti da se mjere kojima se ukida diskriminacija ribara počnu provoditi početkom iduće godine, te da se predvide proračunska sredstva za gradnju ribarskih veletržnica, za gradnju i kupnju nove ribarske flote, za otvaranje i opremanje ribarskih luka.

O tim je uvjetim jutros izvijestila premijera Ivu Sanadera, koji joj je, kaže, odgovorio da ih Vlada treba razmotriti.

Na liniji ispunjavanja HNS-ovih zahtjeva ide, tvrdi Pusić, današnja premijerova najava da će Vlada sutra ukinuti putovnice za hrvatske ribare unutar ZERP-a.

Zamoljena za komentar SDP-ova prijedloga da se ekološki dio ZERP-a aktivira odmah, a ribolovni 1. srpnja 2007., Pusić je kazala da je HNS-u prihvatljivo svako rješenje koje neće dovesti u pitanje napredak Hrvatske u pregovorima o ulasku u EU, te ono koje je realno što se tiče provedbe ZERP-a.

"Je li to šest mjeseci ranije ili kasnije, to je politička tema, a ne tema za uspješnost provedbe ZERP-a", ocijenila je.

Pusić je kazala da je Hrvatska trenutno u situaciji sličnoj onoj prije četiri godine, jer i ova vlada predlaže odgodu primjene ZERP-a te ovlasti za provedbu pojasa prebacuje na iduću vladu.

HNS, istaknula je, polazi od stava da se Hrvatska, što se primjene ZERP-a tiče, nalazi pred ostvarivanjem dva jednako važna nacionalna cilja - napredak i uspješnost pregovora o ulasku u EU, te zaštita Jadrana i hrvatskih ribara.

"Smatramo da ćemo kao iduća vlada to (provedbu ZERP-a) biti spremni učiniti i da ćemo realizirati oba nacionalna cilja", kazala je Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene