Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno na odborima

Saborski Odbor za Ustav odlučio da je Kujundžić manji prioritet: Mostov prijedlog za smjenu ministra će čekati jesen

Andrej Plenković i Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković i Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Saboru je počela službena procedura izbora novih članova Vlade. Nakon rasprava u matičnim odborima, na kojima su se saslušali predloženi ministri, na plenarnoj sjednici u Hrvatskom saboru izglasano je povjerenje većini novih ministara. Nakon plenarne sjednice je sazvana i sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj se raspravlja o smjeni ministra zdravstva Milana Kujundžića.

18:50 Nakon plenarne sjednice Hrvatskog sabora, sazvana je i sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj se raspravljalo o Mostovom zahtjevu za smjenom  ministra Kujundžića i eventualnim sazivanjem nove sjednice Sabora. Kako javlja N1, vladajući smatraju da zahtjev za Kujundžićevu smjenu može čekati do jesenskog zasjedanja, stoga neće biti izvanredne sjednice Sabora.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

 16:41  Član odbora Ante Babić od početka sjednice negoduje zbog načina na koji Maras vodi sjednicu i pravilima koja je na početku sjednice Maras naglasio, među čemu je i glasanje za iskazivanje povjerenja Aladroviću. ''Na ovim se sjednicama postavljaju pitanja kandidatima, a ne glasuje se na nikakvom odboru. To glasovanje ništa ne znači. Žao mi je što zlorabite svoju funkciju predsjednika i nepristojno ste otvorili ovu sjednicu'', rekao je Babić Marasu.

16:32 Premijer Plenković je još jednom Marasu ponovio da je stalker i ucviljeni pljačljivko. ''Bili ste neuspjšeni ministar neuspješne Vlade koja je zadužila generacije Hrvata. To javnost zavboravlja i ne zna. Sudjelovali ste i u tome da javnost zaboravi da je Vlada u kojoj ste bili ministar podigla granicu umirovljenja na 67 godina. Prpošno potpisivanje referendumskih pitanja je laganje'', rekao je Plenković, a Maras ga je upozorio da ne bude bahat.

''Iza nesigurne bahatosti se još nitko nije skrio, pa nećete ni vi'', poručio je Maras premijeru.

 16:30 Nakon što se Josip Aladrović predstavio, riječ je preuzeo Maras. ''U ovu situaciju smo došli zbog toga što je ministar Pavić predložen za drugu poziciju u Vladi, bez obzira što smo svi svjesni da je u tijeku mandata doveo do niskog socijalnog dijaloga'', rekao je Maras.

Osvrnuo se i na cjelokupnu rekonstrukciju Vlade. ''Vlada nosi eitketu korupcije i to najveću od '90-ih godina. I to ne od opozicije, nego od javnosti koja vidi rat među ministrima. Cijeli dan nismo čuli što predsjednik Vlade misli o grijesima ministara, što misli o imovini gospodina Tolušića i Marića, što misli o Mercedesu gospođe Žalac. Građani zaslužuju te odgovore i ne može se sve svesti na to da su mediji stvorili neku sliku. Za to nisu krivi građani, opozicija ni mediji, nego Vlada i premijer koji je do jučer govorio da su to sve tehnički problemi'', kazao je Gordan Maras i poručio premijeru da bi najpoštenije bilo da se raspišu parlamentarni izbori. ''Ako ste hrabri kao što se predstavljate, raspišite izbore'', zaključio je Maras.

16:03 Na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravlja se Josipu Aladroviću, predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava.

Ranije danas je Gordan Maras, nakon okršaja s premijerom na sjednici saborskog Odbora, na Facebooku najavio da jedva čeka da Plenković dođe na Odbor kojim on predsjeda. Maras je na samom početku zamolio prisutne da se drže pravila rasprave te da se suzdrže ''bahatosti, a to posebno molim one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku''. Na sličan je način i premijer pozdravio sve pristune - one kulturne i one nekulturne.

 15:33 Počela je sjednica Odbora za gospodarstvo. Na njoj se predstavlja Mario Banožić, kandidat za ministra državne imovine.

 14:30 Počela je zajednička sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojoj premijer Plenković predstavlja zamjenu za Nadu Murganić, Vesnu Bedeković.

Rekla je da će nastojati prihvaćati inicijative civilnog sektora. ''Smatram da je socijalna skrb rad s ljudima i rad za ljude. Radi se o različitim ljudskim sudbinama, o potrebama ljudi, a Hrvatska se treba oblikovati kao tolerantno društvo osjetljivo na sve ljudske probleme'', rekla je.

Vesna Bedeković odgovorila je na pitanje Ines Strenje Linić kako definira brak i obitelj. ''Brak je za mene zajednica muškarca i žene, a obitelj je prije svega za mene zajednica koju čine dva roditelja i djeca, ali to mogu biti i drugi članovi koji nisu krvni srodnici''. Strenju Linić zanimalo je što je onda s parovima koji nemaju djecu, na što je Bedeković odgovorila da je to i dalje obitelj. ''U svakom slučaju, obitelj mogu biti samo muž i žena, bez djece ili s djecom'', zaključila je Bedeković.

13:41 Počela je rasprava o budućem ministru Ivanu Malenici.

''Za Lovru Kuščevića nije bilo pitanje može li ostati u Vladi nego može li ostati na slobodi'', rekao je Peđa Grbin. Dodao je da je Malenica danas ovdje samo zato što je Kuščević zlorabio svoj položaj.

''Kao pravnik i legalist smatram da se odluke Ustavnog suda trebaju poštivati i učinit ću sve da se odluka Ustavnog suda u Vukovaru i primijeni'', rekao je Malenica.

13:35 Počela sjednica Odbora za europske poslove i vanjsku politiku na kojoj je predstavljen budući ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

13:33 Ministar Zdravko Marić rekao je da je s Ivicom Todorićem uvijek imao korektan odnos. ''Nakon odlaska iz Agrokora nikad nikome nisam okrenuo leđa, ali ne mogu ulaziti u tuđa postupanja. Osim što sam ministar, ja sam i čovjek'', rekao je Marić. Priznao je da se sastao s Todorićem, kad on više nije bio na čelu Agrokora, a Marić je bio na mjestu ministra financija. ''Bio je to ugodan razgovor o različitim temama. Nikome od svojih prijatelja nikad nisam pogodovao'', rekao je.

Nije želio odgovoriti na pitanje Arsena Bauka je li on više povezan s Todorićem nego što je to predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

12:50 Nakon žestokog okršaja na sjednici saborskog Odbora, Gordan Maras obračun s premijerom nastavio je na Facebooku.

''Bahatlija vrijeđa i ne odgovara na pitanja o korupciji. Katastrofa je kakvog premijera ima Republika Hrvatska!'', napisao je Maras i dodao da jedva čeka da Plenković dođe na Odbor kojim on predsjeda.

12:45 Na Odboru za Ustav u tijeku je ispitivanje ministra financija Zdravka Marića koji bi trebao postati i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

12:14 Gordan Maras (SDP) koji je demonstrativno napustio Odbor za poljoprivredu jer ga je napustio i Plenković pa mu nije mogao postaviti pitanje, na Odboru za EU fondove rekao je da je Plenković napravio najkorumpiraniju Vladu od devedesetih godina. ''Nije stvar percepcije i etiketiranja, pa nije oporba parkirala Mercedes u dvorište Gabrijele Žalac niti Kuščevića i Marića nakrcala imovinom '', rekao je Maras.

''Palac dolje vašem novom ministru'', zaključio je SDP-ov zastupnik.

''Maras je kao stalker koji me slijedi od odbora do odbora i čestitam mu na brzini trčanja za mnom. Vapio je za trećom šansom da malo počne plakati. Ako želite plakati, odite van'', odgovorio mu je Plenković.

Maras je više puta ponovio da Plenković vrijeđa, na što mu je premijer odgovorio da ništa ne zna i da je bezobrazan. ''Plačljivko je sad napustio Odbor'', zaključio je Plenković.

11:54 Na Odboru za regionalni razvoj SDP-ov Damir Mateljan pitao je premijera koji su točni razlozi zbog kojih je Gabrijela Žalac smijenjena, odnosno je li to bilo zbog afera ili nesposobnosti.

''Ne dam etiketu korupcije i pogodovanja ni meni ni mojoj Vladi, ne dam'', ponovio je Plenković i na ovom Odboru.

11:47 Mostovac Miro Bulj također je negodovao što rekonstrukcija Vlade zaobilazi plenarnu sjednicu.

''Granica vam je šuplja ko sir i naši građani nisu sigurni'', rekao je Bulj koji kaže da je očekivao da će ministar Božinović ponuditi rješenja za krizu.

11:39 Na Odboru za Ustav Mostovac Nikola Grmoja usprotivio se što nema pravo replicirati kolegama u Odboru. Arsen Bauk (SDP) rekao je da je jedino što je gradonačelniku Vukovara Penavi naložio Ustavni sud jest da promijeni pečate. ''Od 20 članova Vlade i ja bih Vas izabrao, ali nije vam neka konkurencija'', rekao je Bauk.

11:33 Počela sjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove EU na kojoj premijer predstavlja Marka Pavića koji samo mijenja resor u Vladi.

11:29 Branko Bačić (HDZ) rekao je da podržava izbor Božinovića.

10:52 Ranko Ostojić (SDP) pitao je ministra hoće li pučkoj pravobraniteljici omogućiti pristup dokumentima u predmetima o nehumanom i nezakonitom postupanju policije prema migrantima.

''Nema pitanja na koja ona nije dobila odgovor ili dokument, ali nema pravne osnove da bilo tko traži ulaz u informacijski sustav MUP-a'', odgovorio je Božinović. Objasnio je da treba reći što traži pa će to i dobiti.

Govoreći o primjeni sile nad migrantima, Ostojić je rekao da ili Predsjednica ili Božinović ne govore istinu.

10:44 Milorad Pupovac uvodno je rekao da ovakav način rada odbora treba promijeniti. "Postoji jedan dio građana kojem smeta pozdrav 'Za dom spremni'. Za njega ima mjesta, policija to štiti. Za jedno pismo koje nigdje nigdje nije kriminalizirano Predsjednica tvrdi da vrijeđa ljude koji su pretrpjeli ratno stradanje, dijalog u tim uvjetima nema nikakve šanse'', rekao je Pupovac.

10:37 Zekanović je rekao da Hrvatska ne reagira dobro na migrantsku krizu i strahuje da će postati hotspot.

''Naša opcija nije podizanje žica i barijera jer smatramo da za tom mjerom nema potrebe, barem u ovom trenutku'', rekao je Božinović. Naglasio je da bez čovjeka nema prave zaštite granice te Hrvatska u tom segmentu ima najbolje ljude. ''Deplasirano je govoriti o stotinama tisuća migranata jer bi ih onda bilo i na Markovu trgu'', zaključio je.

10:32 Počela je sjednica Odbora za poljoprivredu na kojoj se raspravlja o novoj ministrici Mariji Vučković.

Plenković je naveo da će Vučković svojim iskustvom državne tajnice kvalitetno obavljati posao ministrice. Članovi odbora iz redova HDZ-a čestitali su kandidatkinji za ministricu, a za riječ se javio Alen Prelec iz SDP-a.

''Drago mi je što ste smijenili Tolušića. Nije mi drago da ste ga smijenili zbog špic papka ili roštilja. Nego zbog loše situacije u poljoprivredi. Od tri obroka u Hrvatskoj, dva su iz uvoza. Djeca piju mlijeko iz uvoza. Kod dalmatinskog ili istarskog pršuta, domaća je samo sol. Krumpir iz Egipta krene kao mladi, kad dođe u Hrvatsku, više nije mlad. Situacija nikad nije bila lošija. Nikad poticaji nisu bili veći. To je ono što me brine. Već tri godine nemamo strategiju razvoja poljoprivrede. Imate samo još jednu godinu mandata'', rekao je Prelec.
 

10:23 Premijer Plenković želi otići sa sjednice na što se pobunio Robert Podolnjak jer mu nije uspio postavljati pitanja. ''Morate dopustiti da svaki član odbora pita premijera'', rekao je. Reiner mu je rekao da je to mogao učiniti i da premijer mora otići na druge sjednice.

''Mi smo uviđavni i nismo vas htjeli ovdje držati nekoliko dana. Zahvaljujem i vidimo se kasnije'', rekao je ironično. Ustao je i otišao.

''Zašto je uopće dolazio?'' zapitao je Zekanović.

10:09 ''Policija provodi zaštitu granice, a o postupanjima su se mogli informirati službeno ili iz drugih izvora. Odbijam da postoji pushback. Policija se bori s ilegalnim migracijama'', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji bi trebao postati potpredsjednik Vlade. Rekao je da policija radi u skladu sa zakonom, a da se sve dojave provjeravaju. ''Neke su se pokazale točnima, neke nisu'', objasnio je.

Ponavlja da su ilegalni migranti muškarci u najboljim godinama koji se žele dokopati Hrvatske s ciljem da odu što dalje. ''Te ljude na granici s BiH upozori i oni se vraćaju'', rekao je i dodao da će Hrvatska nastaviti sprječavati ilegalne migracije. Rekao je da je Predsjednica sama objasnila svoju izjavu, a da ju je on shvatio da policajac u samoobrani može koristiti sredstva prisile.

Za odluku Ustavnog suda Božinović kaže da iz nje nije vido obvezu uvođenja dvojezičnih ploča. Dodao je da je to pitanje kojem će se posvetiti bez dizanja tenzija nego kako bi se situacija normalizirala.

Rekao je da nije čuo izjavu Roberta Kopala pa da je ne može komentirati.

10:06 Hrvoje Zekanović ocijenio je da je na sjednici igrokaz SDP-a i HDZ-a. Požalio se što o rekonstrukciji neće raspravljati Sabor. ''Vi ćete sad pobjeći, a Sabor je izigran'', rekao je Zekanović. Predsjednik Odbora Željko Reiner poručio mu je da pročita Poslovnik ''koji je izmijenjen za jedne druge Vlade''.

9:50 SDP-ovac Peđa Grbin kaže da je čekao hoće li premijer reći zašto ''smo mi danas ovdje'' i zašto su neki ministri otišli iz Vlade. ''Ovu raspravu ne bismo provodili da se nisu dogodile afere. Da Kuščević nije mešetario nekretninama i sustavno kršio zakon kako bi sebi priskrbio imovinsku korist, ne bismo raspravljali o gospodinu Malenici'', rekao je Grbin. Kaže da ne bi raspravljali ni o Mariću da Tolušić nije imao ''roštilj od 120 kvadrata''.

Pitao je Božinovića smatra li i on, kao Predsjednica, da je pushback u redu da policija koristi malo nasilja nad migrantima. Pitao je i smatra li da treba poštivati odluku Ustavnog suda te je li točno da Rober Kopal ima pristup klasificiranim podacima.

Za odgovor se javio Andrej Plenković naglasivši da je cilj rekonstrukcije bio nastaviti provoditi program Vlade. Nabrojio je niz ministarstava u kojima se mijenja prvi čovjek, ali se jednog nije mogao sjetiti. ''Koje ono još? Koje? Nije važno. Da, Ministarstvo vanjskih poslova'', izgubio se premijer u, kako ju je sam nazvao, ambicioznoj rekonstrukciji.

''Možete nas politički mrziti, kao neki ovdje, ali neću nikome dopustiti da nam lijepe etikete'', rekao je. Grbin mu je uzvatio da mu ne lijepi on etikete korupcije već da su se za to pobrinuli neki ministri.

9:47 Predstavljajući Ivana Malenicu rekao je da je među dvojicom najmlađih u Vladi, pred doktoratom i da će biti osvježenje. ''Bit će konstruktivan član Vlade'', zaključio je premijer.

9:44 Za Zdravka Marića koji će biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo premijer je rekao da će mu prioritet biti uvođenje eura.

9:41 Premijer Andrej Plenković rekao je da mu je zadovoljstvo predstaviti trojicu članova Vlade. Za Božinovića je rekao da je u karijeri obavljao niz dužnosti. ''Spada među iskusnije u sastavu naše Vlade i smatram da će kvalitetno i uspješno voditi koordinaciju s glavnim ciljem ulazak u Schengen'', rekao je.

9:38 Počela je sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj se raspravlja o predložena dva nova potpredsjednika Vlade - Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću.

Na istom će se odboru raspravljati i o novom ministru uprave Ivanu Malenici, koji dolazi na mjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku.

---------------

"Većina je stabilna i čvrsta", rekao je Andrej Plenković dok je iz Banskih dvora išao prema Hrvatskom saboru upitan je li većina stabilna za izglasavanje povjerenja novim ministrima.

Na pitanje kako misli pomiriti nezadovoljnike u stranci koji su nezadovoljni odlaskom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića (Josip Đakić), odgovorio je da je Đakić jučer rekao da je nesretan što Tolušić odlazi ali i da će podržati nove ministre i ministricu Vesnu Bedeković.

Upitan za komentar da oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora tražeći ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića odgovorio je da to nije po saborskom Poslovniku.

Uoči glasanja o novim ministrima, rasprave po odborima

Glasanju o novim ministrima tijekom prijepodneva će prethoditi sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima će premijer Andrej Plenković predstaviti kandidate za nove članove svoga kabineta, pa će se na odborima raspravljati o budućim ministrima dok će se na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 17 sati, o njima samo glasati.

Već u 8:30 na sastanku će se okupiti klubovi parlamentarne većine kako bi im premijer Plenković predstavio buduće članove svoje Vlade.

Saborski Poslovnik predviđa da ako usred mandata dolazi do izmjena članova Vlade, rasprava se ne održava na plenarnoj sjednici, nego samo na resornim odborima.

Tako će već u 9:30 ujutro zasjedati Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojemu će se raspravljati o predložena dva nova potpredsjednika Vlade - ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra financija Zdravka Marića koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo.

Na istom će se odboru raspravljati i o novom ministru uprave Ivanu Malenici, koji dolazi na mjesto Lovre Kuščevića koji je podnio ostavku.

Na Odboru za poljoprivredu premijer Plenković predstavit će svoju kandidatkinju za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a potom će se na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU raspravljati o novom ministru regionalnog razvoja Marku Paviću, dosadašnjem ministru rada i mirovinskog sustava koji nasljeđuje razriješenu Gabrijelu Žalac.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove zastupnici će raspravljati o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Zajedničku sjednicu održat će i Odbor za obitelj, mlade i sport te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, koji će raspravljati o predloženoj ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesni Bedeković.

Potom će na sjednici Odbora za gospodarstvo biti predstavljen premijerov kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić, koji zamjenjuje Gorana Marića koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

Posljednji je sazvan Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji će raspravljati o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću.

Svakoga od novih članova predstavit će premijer Plenković, no u raspravama vjerojatno neće sudjelovati zbog velikog broja odbora koji zasjedaju.

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti.

Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade trebali bi položiti prisegu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene