Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena rekonstrukcija Vlade

Nakon cjelodnevnog ''natezanja'' po odborima, uspješno izglasani novi ministri: ''S ovim smo završili aktivnost koja se zove osvježenje''

Kandidati za pozicije ministara pred Saborom (Foto: Dnevnik.hr)
Kandidati za pozicije ministara pred Saborom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kandidati za pozicije ministara pred Saborom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na plenarnoj sjednici Sabora izglasani su novi ministri. Posljednji je izglasan Josip Aladrović kao novi ministar rada i mirovinskog sustava jer je Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, čiji je predsjedatelj Gordan Maras, raspravljao i za vrijeme trajanja plenarne sjednice. Rasprave po odborima trajale su skoro cijeli dan.

18:45 Premijer Plenković dao je izjavu za medije nakon plenarne sjednice. ''S ovim smo završili aktivnost koja se zove osvježenje, odnosno rekonstrukcija Vlade. Očekujem da novi ministri već od ponedjeljka prionu aktivnostima koje će omogućiti realizaciju naših ciljeva'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Sandra Benčić AKTUALNO PRIJEPODNE Zaiskrilo u Saboru između Plenkovića i Grbina: ''Vi ste jedan muljator! Pa jeste li vi normalni?''

Osvrnuo se na rasprave o izglasavanju povjerenja ministrima koje su skoro cijeli dan održavale po odborima. ''Bilo je kvalitetnih i konkretnih pitanja za mene i ministre, a bilo je i uobičajenog političkog folklora koji se svodio na stalnu retoriku SDP-a, Mosta i onoga što se još uvijek naziva HSS-om gdje se prebacuje stigma korupcije na Hrvatsku demokratsku zajednicu'', kazao je premijer.

18:37 Hrvatski sabor nastavio je plenarnu sjednicu kako bi se glasalo o povjerenju Josipu Aladroviću. Sa 79 glasova  za i 1 glasom protiv, Josip Aladrović novi je ministar rada i mirovinskog sustava.

18:15 Završila je i sjednica Odbora za rad na kojoj se raspravljalo o iskazivanju povjerenja Josipu Aladroviću za mjesto ministra rada i mirovinskog sustava, javlja N1.

17:55 Na sjednici za izglasavanje povjerenja ministrima nije se pojavila većina oporbe. Svi su ministri izglasani s 82 glasa ZA, dok su protiv bili zastupnici Ivan Pernar, Marko Vučetić i Goran Aleksić.

17:53 Sjednica Sabora nastavit će se nakon što završi rasprava Odbora za rad kojoj je na čelu Gordan Maras. Taj odbor raspravlja o iskazivanju povjerenja Josipu Aladroviću, kandidatu za ministra rada i mirovinskog sustava. 

17:50 Gordan Jandroković potvrdio je da se nakon plenarne sjednice održava sjednica Odbora za Ustav. 

17:48 Ministri su nakon izglasavanja prisegnuli. ''Želim vam da dužno i časno obavljate dužnosti ministara Republike Hrvatske'', rekao im je Jandroković.

17:40 Ministru pravosuđa i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću zastupnici su s 82 glasa za i 2 glasa protiv iskazali povjerenje. Ministru financija Zdravku Mariću iskazano je povjerenje s 82 glasa za.

Gordanu Grliću Radmanu je za mjesto ministra vanjskih i europskih poslova iskazano povjerenje s 82 glasa za i 2 glasa protiv.

Ivanu Malenici je iskazano povjerenje za obavljanje dužnosti ministra uprave s 82 glasa za i 3 glasa protiv.

Mariji Vučković je za mjesto ministrice poljoprivrede izglasano povjerenje s 82 glasa za i 3 glasa protiv.

Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Paviću za ministra europskih fondova i regonalnog razvoja podržan je s 82 glasa za i 3 glasa protiv.

Mariju Banožiću je s 82 glasa za i 3 glasa protiv iskazano povjerenje na mjestu ministra državne imovine.

Vesna Bedeković je, također sa 82 glasa za, postala nova ministrica demografije, obitelj, mlade i socijalne politike.

17:34 Jandroković je sazvao sjednicu Odobra za ustav nakon plenarne sjednice Sabora. Na toj će sjednici raspravljati o zahtjevu za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića, to jest o eventualnom sazivanju nove izvanredne sjednice Sabora.

Oporba tražila nove izbore

17:25 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku od 10 minuta koju je tražila oporba.

17:13 Na samom početku sjednice Božo Petrov je u ime Mosta tražio stanku. Odmah nakon njega stanku je tražio i SDP-ov Davor Bernardić koji je rekao da su smjenjeni ministri otišli zbog korupcije. ''Za interes građana, najpravednije bi bilo da se raspišu izbori'', rekao je Bernardić.

''Danas ćete si izglasati i treću lošu Plenkovićevu Vladu'', poručila je u Saboru Anka Mrak Taritaš i također rekla da je jedino ispravno raspisati izbore. Stanku je tražio i nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić.

U Hrvatskom saboru je počela sjednica na kojoj će se izglasati novi ministri. Oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasanje moglo odužiti. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene