Zastupnici Hrvatskog sabora s radom su nastavili raspravom o izmjenama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, čije donošenje predlaže Vlada s namjerom da se stvori jasno i transparentno okruženje za porezne obveznike.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao je dvije opomene zastupniku Hrvoju Zekanoviću jer je tražio stanku, a onda govorio izvan teme.

Vezani članci Sabor Oporba oštro protiv kažnjavanja građana: "Ako će se ljudima zabranjivati stvari koje su inače normalne, onda smo u izvanrednom stanju" Ante Sanader Sramotan ispad HDZ-ova Ante Sanadera nakon izlaganja Hajdukovića: "Imate loše društvo, istukao vas je partner. Brinite o svojoj kući"

Predlagatelj, ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi neka pića s manjim udjelom šećera mogla pojeftiniti, a s više šećera poskupjeti.

Na pitanje Ivana Lovrinovića zašto poskupljuje i kava, Marić je odgovorio da je posebni porez na kavu u istoj formi već više od dva desetljeća. ''Bez obzira što je u naslovu Zakona kava, kod kave se ništa ne mijenja u smislu oporezivanja'', objasnio je. Također, rekao je da nektari, sokovi s visokim udjelom voća imaju povlašteni položaj u ovom zakonu. ''Što je više voća, to je manji porez'', rekao je Marić.

Donošenje se predlaže s obzirom na uočenu potrebu jednostavnijeg, jasnijeg i pojmovno preciznijeg normativnog izričaja u odnosu na definiciju predmeta oporezivanja i načina utvrđivanja posebnog poreza te otklanjanja svih eventualnih dvojbi u primjeni zakona, odnosno radi potpune određenosti i predvidivosti. Pri tome treba voditi računa da će se uredbom Vlade Republike Hrvatske urediti način izračuna i visine sastavnica za izračun posebnog poreza, stoji u obrazloženju, a donošenje se predlaže po hitnom postupku.

U obrazloženju se također navodi da je Zakonom o izmjenama i dopuni zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića koji je stupio je na snagu 1. siječnja 2020. godine, moderniziran sustav oporezivanja bezalkoholnih pića u Republici Hrvatskoj. To je učinjeno tako da je napušten dosadašnji linearni sustav oporezivanja bezalkoholnih pića utemeljen isključivo na količini te se zamjenjuje sustavom utemeljenim prema volumenu i prema sadržaju šećera te sadržaju metil-ksantina i taurina, pri čemu će se na bezalkoholna pića s manjim sadržajem šećera plaća manji posebni porez, pojašnjavaju predlagatelji.

Izmjenom Zakona nastavlja se provedba porezne reforme, pri čemu se predložene izmjene odnose na normotehničko i pojmovno uređenje zakonskog teksta u svrhu stvaranja predvidivog i transparentnog okruženja za porezne obveznike te otklanjanja eventualnih dvojbi u njegovoj primjeni. Nužna je cjelovita pravovremena prilagodba sustava oporezivanja posebnim porezom na bezalkoholna pića novom pravnom režimu koji je u bitnome uspostavljen poreznom reformom, stoji, među ostalim, u obrazloženju. (L. R., Hina)