Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar predstavio Jelenića

Sabor o novom glavnom državnom odvjetniku: "Ne možemo podržati izbor dok ne znamo zašto odlazi Cvitan"

Dražen Jelenić (Foto: Pixell)
Dražen Jelenić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Dražen Jelenić (Foto: Pixell) Dražen Jelenić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Dražen Jelenić (Foto: pravosudje.gov.hr) Dražen Jelenić (Foto: pravosudje.gov.hr) Foto: pravosudje.gov.hr Dražen Jelenić (prvi slijeva, Foto: DORH) Dražen Jelenić (prvi slijeva, Foto: DORH) Foto: DORH +0 Dražen Jelenić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatski sabor raspravlja o Vladinu prijedlogu da se Dražena Jelenića imenuje glavnim državnim odvjetnikom.

13:13 -  Sjednica se nastavlja u 15 sati nastavkom rasprave o imenovanju glavnog državnog odvjetnika.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

13:10 - U ime Klupa zastupnika SDP-a, o problemu gospodarenja otpadom u Zagrebu, govorio je Gordan Maras.

"Tražili smo stanku da bi progovorili o temi bitnoj za građane grada Zagreba. Na djelu je jedno nesustavno gospodarenje otpadom. Aktualnu vlast zanima samo kako da poskupi odvoz otpada. Opravdavaju to time da treba dodatno uložiti u sustav. Naravno da tu nema govora o tome. Radi se iksljučivo o tome da ne neodgovorno radi kada se radi o gospodarenju otpadom. Ovih dana vidite po Zagrebu gotovo na svakom ćošku mini deponije, otpad se sporo odvozi i građani su opravdano nezadovoljni. Njima treba pružiti potporu", rekao je Maras.

"Ono što je jedna ekološka bomba u Zagrebu je ekološka bomba blizu vodocrpilišta kraj jezera Savica. Tamo se nalazi preko 3000 kubika smeća, a naš gradonačelnik ništa ne radi da taj problem riješi", poručio je Maras.

13:05 - U Saboru je određena stanka od 10 minuta koja je završila u 13 sati. Nakon stanke sjednica se nastavila s iznošenjem stajališta klubova zastupnika. Prvi govori zastupnik Željko Glasnović.

Ministar predstavio Dražena Jelenića

Kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić u četvrtak ujutro pojavio se pred Saborskim odborom za pravosuđe, a sada o Vladinu prijedlogu da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom raspravlja Sabor.

Zastupnicima je Jelenića predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je rekao da se radi o čovjeku koji je cijeli radni vijek proveo u DORH-u.

"Mi smo se kao Vlada odlučili da predložimo čovjeka iz sustava, koji ima sjajne reference", rekao je Bošnjaković i dodao kako se ne radi o aktu neprijateljstva prema Dinku Cvitanu kojem je zahvalio na predanom radu.

Replicirajući mu, Peđa Grbin pitao je ministra što je Vladi toliko smetalo kod Cvitana da su ga morali zamijeniti. Bošnjaković je odgovorio kako im ništa nije smetalo i da ga nisu smjenili niti razriješili, nego mu je istekao mandat.

Mostov Robert Podolnjak rekao je kako nemaju razloga sumnjati da je riječ o iskusnom profesionalcu, ali bit će, poručio je, suzdržani jer su tek jučer doznali za prijedlog i nisu zadovoljni transparentnošću.

"Kažete da se nadate da će Jelenić donijeti novu svježinu, no sama činjenica da on dolazi iz sustava ne znači da će on biti dobar glavni državni odvjetnik", rekao je Podolnjak.

Šef SDP-a Davor Bernardić također je govorio o ovoj temi.

"Ne možemo podržati izbor novog državnog odvjetnika dok ne znamo zašto odlazi Cvitan. Možda zbog toga što je pokrenuo istrage protiv koalicijskih partnera koji tvore tanku vladajuću većinu ili što je pokrenuo istrage u Agrokoru gdje se odvija legalna pljačka", rekao je Bernardić.

Predložen na zatvorenoj sjednici Vlade

Podsjetimo, Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak. Jelenić je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja .

Cvitan svog nasljednika opisuje kao "apsolutnog profesionalca" koji je prošao sve instance, te poznaje sustav, ljude i probleme. Dobrim je ocijenio i okolnost što Jelenić "dolazi iz kuće".

Jelenićevo imenovanje, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obrazložio je potrebom za dolaskom "nove energije" koja ćepridonijeti još boljem radu DORH-a.

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik Glavnog državnog odvjetnika.

Sabor o izmjeni Zakona o vodama

Sabor će u četvrtak raspraviti i nekoliko zakonskih prijedloga, među njima i prijedlog da se izmjeni Zakon o vodama. Tim se izmjenama u hrvatski pravni poredak prenose odredbe europskih direktiva u području vodne politike, komunalnih otpadnih voda i upravljanja rizicima od poplava.

U raspravi na matičnom Odboru za poljoprivredu, pozitivnim je ocijenjeno što se upravljanje građevinama melioracijske odvodnje, koje su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, prenose na Hrvatske vode. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene