HDZ će primiti na znanje izvješća Dinka Cvitanova, ali ima svoju većinu potrebnu da se izabere novi glavni državni odvjetnik koji će dokinuti duet Bajić-Cvitan koji traje od 2002. godine u sjedištu DORH-a.

Galerija


O tome zašto Dinko Cvitan ne može, a Dražen Jelenić može, Mislav Bago, reporter Dnevnika Nove TV razgovarao je s potpredsjednikom HDZ-ova saborskog klupa Josipom Borićem.

Što nedostaje Dinku Cvitanu, on je bio dobar, ali ne može još četiri godine raditi?

Vezani članci Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik Glavni državni odvjetnik potvrdio da je član masonske lože pa optužio Gabrića: "Pokušavao je utjecati na tijek postupka" Dražen Jelenić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Cvitan i Jelenić obavili primopredaju dužnosti u DORH-u

Mislim da smo bili dovoljno jasni danas i u raspravi u ime kluba. Ali smo jasno rekli da je istekao mandat. Mislimo da su i Vlada i premijer predložili novog kandidata koji dolazi iz sustava.

Što mu fali? Ministar ga je hvalio.

Teško je objasniti što mu fali s obzirom na to što smo prošli u protekle četiri godine. Činjenica je da je bilo slučajeva koji su bili dosta glasni, bili su poznati, bilo je mnogo drugih situacija. On je danas jasno i argumentirano pokušavao obraniti svoja izvješća za 2015. i 2016. Iznosio je ukupne brojeve predmeta, broj optužnica koje su podignute, uspjehe u sudskim procesima. Ali mislim da je vrijeme da se sustav malo osvježi.

Kako ćete ga osvježiti kad je ovaj zamjenik praktički od Mladena Bajića?

Mislim da bez obzira na to što ljudi unutar sustava koji dolaze, na funkciju državnog odvjetnika, mislim da je to dobar početak, da pokušamo u tom državnom odvjetništvu dobiti nešto drugo u odnosu na ono što smo imali sada.

Može li netko tko je bio u sjeni Mladena Bajića i Dinka Cvitana biti nešto drugo?

Karakteristika gospodina Jelenića jasno govore da se radi o čovjeku koji je pravnik, stručan je, gotovo je 30 godina u Državnom odvjetništvu, predsjednik je Državnog odvjetničkog vijeća. Zasigurno nije čovjek koji se u tom sustavu neće snaći.

Je li razlog zašto Dinko Cvitan nije izabran činjenica da ima nekih zastupnika vladajuće većine koji su pred optužnicom, sa optužnicama ili ih čeka novo suđenje. To se u oporbi spominjalo i gospodin Glavaš, Saucha, ali i Lucić?

Ne mislim da je to razlog. Mislim da će svatko raditi svoj posao onako kako treba. Državno odvjetništvo je učinilo svoje u tom dijelu, u svim tim procesima o kojima ste govorili. A sada je na redu..

Na kojim će se on predmetima testirati? Imamo sad Todorića, Bandića… Po vašem sudu?

Vjerojatno i na tim koji su već opće poznati, ali i moguće na nekim novima koji će se pojaviti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr