Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Potpora uvođenju osobnog identifikacijskog broja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi saborski klubovi podržali su danas donošenje zakona o osobnom identifikacijskom broju, smatrajući ga jednim od glavnih instrumenata za borbu protiv korupcije, ali je oporba prigovorila da zakon kasni dvije i pol godine, te da se sada donosi samo zbog pritiska iz EU.

"Pritisak doista postoji, zakona ne bi bilo da naši partneri iz EU doista vjeruju da smo u stanju držati se rokova u približavanju Uniji vezanih uz obračun s korupcijom", poručio je Goran Beus Richembergh (HNS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trošak od 100 milijuna kuna Osobni identifikacijski broj dobit ćemo poštom Slika nije dostupna Šuker: Zakon o identifikacijskom broju jedna od najsustavnijih antikorupcijskih mjera

Napomenuo je da je Vlada zakon najavljivala još prije dvije i pol godine, a da do danas ništa nije učinjeno u pripremi za njegovu implementaciju, nisu poduzete nužne korjenite pripreme i reforme za provedbu u državnim tijelima.

Da ni Vlada nije sigurna da će zakon uskoro zaživjeti, posebno što se tiče obračuna s korupcijom, Richembergh vidi u njezinu obrazloženju da bi zakon mogao biti, a ne da će biti dobar alat u suzbijanju korupcije. "I oni su svjesni riječi 'može' i bit će potrebno puno napora da postane 'jest'", rekao je.

HNS-ovac je najavio amandman po kojemu bi prve osobne identifikacijske brojeve, već do ožujka iduće godine, trebali dobiti članovi Vlade, saborski zastupnici te pravosudni dužnosnoci, i tako, kaže, svojim primjerom pokazati koliko je nužno da zakon zaživi u cijelosti i što prije.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je da se time ništa ne bi postiglo, budući da, istaknuo je, bit zakona nije u dodjeli broja, nego u povlačenju potrebnih informacija iz državnih tijela. Ipak, najavio je da je i sam namjeravao prve osobne identifikacijske brojeve podijeliti članovima Vlade.

Dragica Zgrebec (SDP) također je prigovorila da zakon kasni i da nisu poduzete nikakve pripreme, a da se sada njegova primjena uvelike odgađa do kraja 2010. "Izgubili smo četiri godine za uspostavu sustava za koji u Vladi kažu da je najmoćnije antikorupcijsko sredstvo", kazala je, dodavši da zakon neće biti to sredstvo ako ne bude bilo političke volje da se provodi, i to jednako za sve.

Za Damira Kajina (IDS) zakon kasni 16, 17 godina, jer je, kako je rekao, najpotrebniji bio u vrijeme privatizacijske pljačke 1990-ih, zbog čega izražava bojazan da će zakon amnestirati sve one koji su u tome sudjelovali.

"Tko je jamio, jamio je, rekao je Rojs s ove govornice i ušao u legendu", kazao je Kajin.

Isto misli i Vladimir Šišljagić (HDSSB), ali i dodaje kako ne vjeruje da bi se, da je tada i postojao, zakon primjenjivao.

Šuker je odbacio njihove tvrdnje da će zakon amnestirati odgovorne za nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji, kao i oporbene optužbe da zakon kasni nekoliko godina i da se sada donosi pod pritiskom iz EU.

"Ovo je jedan od najboljih zakona i u usporedbi s članicama EU, jer su ga one donijele davno, pa smo mi preuzeli njihova iskustva i otišli još dalje", poručio je Šuker.

Dodao je da će, zbog zahtjevnosti zakona, sigurno biti tehničkih poteškoća u njegovoj primjeni, ali da zbog toga ne treba unaprijed kritizirati tijela koja će ga provoditi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene