Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru se zakačili Maras i Bulj

"Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti? Marasa nije briga jer..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je u petak održao nastavak redovne sjednice, no i s ove strane Markova trga aktualan je bi tzv. "Lex Agrokor" koji je usvojen na sjednici Vlade održanoj u petak u ranim posljepodnevnim satima.

Žustra rasprava vodila se između SDP-ovaca i Mosta. Iz SDP-a prozivaju Most da se očituju ima li ministar financija Zdravko Marić još uvijek njihovo povjerenje s obzirom da je Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora za koji je Marić radio.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

Gordan Maras (SDP) je izrazio žaljenje što Bože Petrova, predsjednika Sabora, nema na sjednici pa je zamolio Željka Reinera da mu proslijedi njegov upit.

"S obzirom da je Petrov podnio kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora, a ministar financija Zdravko Marić blisko je surađivao s upravom, zanima me ima li ministar Marić i dalje povjerenje Bože Petrova?" upitao je Maras. Reiner mu je odgovorio da će njegov upit biti proslijeđen.

11.30 - U Saboru je stanka do 12.30 sati kada će zastupnici glasovati o prijedlozima odluka i zakona koje su ovog tjedna raspravili.

10.20 - Mostovac Miro Bulj žestoko je odgovorio Marasu. Ustvrdio je da sve političke elite nisu štitile gospodarski suverenitet Hrvatske.

"Sve vlade su pogodovale politički stvorenim tajkunima, tako da opravdanje kolege Marasa ne stoji - to možemo vidjeti u slučaju Agrokora, INA-e, telekomunikacija - da su i SDP-ove i HDZ-ove vlade bile sluge stranih interesa a vidimo da je i Todorić bio strani interes. Jer, dozvoliti zaduživanje i zarobljavanje svih bitnih resursa - od voda, polja, prehrambene trgovine i proizvodnje dovodi državu do kolapsa. Hrvatska je pogodovala tajkunima - od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić. Činjenica da se nije kontrolirao sustav zaduživanja Agrokora očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je njegov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima u Slavoniji koji su zbog toga iselili. Loše ste vodili ovu državu, kolege iz SDP-a i vaši koalicijski partneri," poručio je Bulj SDP-ovcu Marasu.

Bulj je kazao kako je Božo Petrov hrabro dignuo kaznenu prijavu protiv Todorića i uprave Agrokora, a da on to nije učinio, Bulj je naglasio da bi je podnio on sam.

"Znam da ste nervozni gospodine Maras i zato prigovarate. Dignite kaznenu prijavu protiv onih koji su državu doveli do kolapsa. Demagogiji koja se prosipa s ove govornice je kraj. Hrvatsko gospodarstvo dovedeno je pod upitnik, a i cijela hrvatska država i krv koja je prolivena za njezin suverenitet," kazao je mostovac.

10.14 - Ivan Viibor Sinčić iz Živog zida ustvrdio je kako je "Agrokor država u državi te da je kao takav neodrživ već dugo vremena".

"Kad tad je trebalo doći do sloma tog ekonomskog modela", kazao je Sinčić dodavši da je Agrokor imao svjesnu potporu države.

"Izdavanje bonova bilo je nezakonito, i to deseta godina. Svi smo svjesno gledali kako se krši zakon", kazao je Sinčić.

10.05 - "Nije bitno tko je vlasnik Agrokora, sada je jasno da on odlazi. No, ostaje briga za radnike i dobavljače. SDP neće dozvoliti da ijedna kuna duga padne na leđa naših sugrađana i zato nismo zadovoljni s najavama prema kojima bi država trebala preuzeti rizik poslovanja tvrtke", kazao je Gordan Maras (SDP).

"Izgleda da Mostu i HDZ-u to nije najvažnije jer se predsjednik Mosta onda ne bi koncentrirao samo na jednu osobu. Most očito ima informacije koja su se kaznena djela dešavala u toj tvrtci. Tražimo od ministra Orepića da javnost izvijesti o tome. I još nešto: da li Zdravko Marić i dalje uživa povjerenje Mosta koji je prijavio Upravu Agrokora s kojom je blisko surađivao i gospodin Marić?", upitao je Maras a onda se obratio direktno Miri Bulju iz Mosta: "Recite mi direktno da li i dalje podržavate ministra Marića?" 

9.45 - Most, Živi zid i SDP zatražili su stranku na početku sjednice Sabora zbog gospodarske situacije u Hrvatskoj i krize u Agrokoru. Sjednica se nastavlja u 10 sati.

9.30 - U Hrvatskom saboru zasjeda i Klub HDZ-a na kojemu su i premijer Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a tema je zakon koji se odnosi na Agrokor, odnosno zakon o sistemski važnim tvrtkama koji bi Vlada danas treba poslati Saboru u hitnu proceduru i o kojem bi, po neslužbenim najavama, zastupnici odlučivali već ovaj vikend.

Da će taj zakonski prijedlog ići u petak, najavio je u četvrtak navečer predsjednik Sabora Božo Petrov kad je, nešto prije ponoći, izašao sa sastanka u Banskim dvorima na kojem se finalizirao nacrt spomenutog zakona.

U Banskim dvorima u četvrtak je održan sastanak premijera Plenkovića i ministrice gospodarstva Martine Dalić o nacrtu zakona o sistemski važnim tvrtkama, na kojem su bili i Božo Petrov i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Dan osoba s intelektualnim teškoćama

 

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Međunarodnu konvenciju iz Nairobija o uklanjaju podrtina iz 2007. koja ujednačuje pravila o lociranju, označavanju i uklanjanju podrtina koje mogu biti opasne za sigurnu plovidbu i morski okoliš i čija sanacija često nosi velike troškove, te je glasovanjem zaključio ovotjedni rad, a nastavak sjednice najavljen je za srijedu, 5. travnja.

Sabor je izmijenio Zakon o upravnim sporovima, a u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o željeznici, koje je predložila Vlada.

"Ne" SDP-ovu zakonu o minimalnoj plaći

Zakon o minimalnoj plaći, koji je predložio Klub SDP-a, po kojem bi se minimalna plaća povećala na 50 posto prosječne, Sabor nije prihvatio. Protiv prijedloga glasovala su 62 zastupnika, tri su bila suzdržana, dok su 43 smatrala da zakon treba prihvatiti.

Jednoglasnu potporu dobila je odluka da se 16. svibnja proglasi Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama. Na taj se način želi podignuti svijest javnosti o društvenoj skupini koja, po službenim podacima, u Hrvatskoj ima registriranih gotovo 25.000 osoba.

Sabor se suglasio da se naziv Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, koji se obilježava 2. kolovoza, promjeni u Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen.

Predstavnik romske manjine Veljko Kajtazi, koji je potaknuo izmjene, objasnio je kako je na 9. kongresu Međunarodne romske unije 2015. u Rigi utvrđeno da je pojam "Porajmos" neprimjeren te ga treba zamijeniti sa "Samudaripen".

Maja Kević zamjenica Lore Vidović

Pravnicu Maju Kević Sabor je u petak imenovao zamjenicom pučke pravobraniteljice, koja ima najmanje tri zamjenika koji se biraju na osam godina uz mogućnost ponovnog izbora.

O razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hrvatske novinske izvještajne agencije (Hina) i imenovanju novih Sabor će raspravljati u srijedu.

U utorak, 4. travnja, u Saboru će se obilježiti 8. obljetnica članstva Hrvatske u NATO savezu. Svi zastupnici pozvani su na svečanost, rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner. (N.C./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene