Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA HEP

Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

U odgovoru na pisani prijedlog 10 oporbenih klubova za sazivanjem izvanredne saborske sjednice, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je da sjednicu neće sazvati jer uz zahtjev nisu priloženi potpisi većine zastupnika odnosno nije ga podnio ovlašteni predlagatelj.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u pisanom odgovoru upućenom oporbenim klubovima podsjeća da je člankom 79. stavkom 2. Ustava i člankom 220. stavkom 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora propisano da Sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade te većine svih zastupnika u Saboru, kao i da je predsjednik Sabora, u skladu s Poslovnikom dužan sazvati izvanrednu sjednicu onda kada pisani i obrazloženi zahtjev podnese ovlašteni predlagatelj.

S obzirom na to da uz zahtjev za sazivanje Sabora na izvanredno zasjedanje nisu priloženi potpisi većine zastupnika, razvidno je kako taj zahtjev nije podnio ovlašteni predlagatelj, naglašava predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Galerija opožareno područje borba s vatrom VELIKA GALERIJA Ostao je samo pepeo: Pogledajte apokaliptične prizore iz Grebaštice dan nakon požara

"Stoga sam u skladu s člankom 79. stavkom 3. Ustava RH te člankom 220. stavkom 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora proveo konzultacije s klubovima zastupnika koji čine parlamentarnu većinu te su me izvijestili kako smatraju da nije potrebno sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje", navodi Jandroković u odgovoru.

Zastupnike 10 oporbenih klubova slijedom toga obavijestio je da "nisu ispunjeni uvjeti iz članka 79. stavka 2. Ustava RH i članka 220 stavka 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora za sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje".

Pročitajte i ovo Pixie Curtis Poslovno carstvo Djevojčica (12) zaradila bogatstvo i otišla u mirovinu: U šoping putuje privatnim avionom, a sad se želi fokusirati na to da bude dijete

Prijedlog za sazivanjem izvanredne saborske sjednice uputili su mu klubovi zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza, Domovinskog pokreta, Fokusa i Reformista, Hrvatske seljačke stranke i Radničke fronte, Hrvatskih suverenista, IDS-a, Mosta, Možemo", Socijaldemokrati i SDP-a.

Saborska oporba jutros je napustila saborsku sjednicu, ustrajavajući da se sazove izvanredno saborsko zasjedanje zbog šestotjednog štrajka u pravosuđu i plinske afere, a Jandroković im je na sjednici odgovorio pod kojim će uvjetima isti dan, odnosno u propisanom roku, udovoljiti njihovim zahtjevima. Ako skupite 76 potpisa, ako izvanrednu sjednicu sazove Vlada ili predsjednik države, postoje pravila, i ja ih se držim, rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene