Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demografska politika mora biti sveobuhvatna i dugoročna, žena je stup te politike, pa treba naći način da se uskladi majčinstvo i ženski rad, istaknuto je u utorak na raspravi o Ulozi žena u demografskoj obnovi koju su upriličili saborski Odbor za ravnopravnost spolova i udruga B. a. b. e., a gostovali studenti zagrebačkih fakulteta te mladi iz političkih stranaka.


Žene su diskriminirane kod zapošljavanja, 35 posto trudnica ne dobije produžetak ugovora o radu, 16 posto ih se degradira, žene moraju birati između karijere i majčinstva, odnosno manjeg broja djece, upozorili su studenti.

Vezani članci Novi detalji priče o Žinićevoj kući - 4 Priča o Žinićevoj kući ne prestaje šokirati: Tvrdi da se uselio u kolovozu '95., država tvrdi da je smještaj dobio još u travnju Cijepljenje u Saboru Zastupnici se cijepili u Saboru: Đakić objašnjavao zašto se cijepio iako je prebolio COVID, Beljak pokazao tetovažu

U Saboru, primijetili su, žene čine tek petinu, u izvršnoj vlasti samo su tri ministrice, u Hrvatskoj ne postoji "ženski klub", žene se bore jedna protiv druge.

Studenti prava, sociologije i politologije suglasni su da uspjeh demografske, odnosno populacijske politike ovisi o širem gospodarskom i socijalnom kontekstu. Demografsku politiku treba voditi kroz sva ministarstva, mladim obiteljima treba pomoći da riješe stambeno pitanje, ženama da fleksibilno rade, vrtiće koji će ih pratiti, predlažu studenti.

Majkama s troje i više djece radno vrijeme treba skratiti s osam na šest sati, tamo gdje se može dati im da dan ili dva u tjednu rade od kuće, dodaju mladi iz stranaka.

Najavu o tisuću eura za svako novorođeno djete, studenti gledaju sa zadrškom i kažu da se radi o kratkoročnoj i populističkoj mjeri, a Hrvatskoj trebaju dugoročne mjere.

Predlažu da se smanje porezi na dječju hranu i potrepštine, smatraju da se zabranom pobačaja ne bi poboljšala demografska slika, traže da se uredi priziv savjesti...

Cijena abortusa iznosi od 900 do 3.000 kuna, navode studentice sociologije i tumače kako je cijena bitna za siromašne žene, jer može dovesti do crnog tržišta abortusa.

Studenti kao primjere dobre demografske prakse navode Francusku i skandinavske zemlje, koje su uspjele podići natalitet, ali i pomiriti majčinstvo i zaposlenost.

Mišljenja iz rasprave objedinit će se i poslati političkim stranka, najavila je Sanja Sarnavka (B.a.b.e), ističući kako se mlade u Hrvatskoj sustavno diskriminira i nedovoljno pita o važnim pitanjima, pa i demografskoj obnovi, čiji su nositelj. (Hina)